Secțiune susținută de

Cum folosește LinkedIn validarea abilităților (endorsements) ca instrument de promovare

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cum folosește LinkedIn validarea abilităților (endorsements) ca instrument de promovare

În ultimele luni am primit zeci de astfel de validări ale competențelor mele din partea câtorva persoane pe care nu le-am cunoscut niciodată. Evident, acești oameni nu pot evalua corect abilitățile mele întrucât nu am colaborat într-un context care să le ofere informații relevante în acest sens. În plus, poate fi jenant că oamenii primesc astfel de solicitări în numele meu când eu nici măcar nu am fost întrebată dacă sunt de acord.

LinkedIn extrage automat abilitățile menționate în fiecare profil și sugerează conexiunilor să le valideze cu un singur click. Cu alte cuvinte, poți primi un mesaj în care ești întrebat dacă persoana X, Broker la o agenție de real estate are cunoștințe în domeniul imobiliar și dacă da, ai un link rapid pentru a-i valida aceste cunoștințe. Ce se întamplă însă atunci când cunoști persoana respectivă doar pentru că ați fost colegi la un curs de pictură pentru amatori? Vrei să-l susții chiar dacă nu ești în măsură să-l evaluezi corect din punct de vedere profesional așa că îi vei oferi, probabil, validarea cerută de LinkedIn.

Procesul se bazează pe un răspuns rapid și atfel se poate întâmpla să validezi în câteva secunde tot atâtea abilități. Competența, link, click și tot așa … Colegul apreciat primește imediat un mesaj cu informarea că i-au fost confirmate abilități, acesta probabil se va simți impresionat de gest și va dori să întoarcă favoarea. Cu toții vrem să fim drăguți, nu? Și astfel apar tot felul de situații bizare când un antrenor de fitness îi validează cunoștințele și abilitățile de analiză financiară sau planificare a bugetului ale unui director financiar care probabil frecventează sala de sport în timpul liber. Așadar, ce valoare are această susținere artificială care seamănă cu votul dintr-un concurs de popularitate? Și cum putem noi controla acest proces atâta vreme cât LinkedIn generează automat solicitările?

Nu mă pot gândi decât la trei modalități de a crește valoarea validării competențelor pe LinkedIn, și anume:

1) Trece pe lista abilităților și cunoștințelor doar pe cele pe care chiar le deții astfel încât dacă cineva le validează (prin procesul de endorsement), măcar să fie adevărate și ușor de probat.

2) Validează doar persoanele care știi sigur că dețin acele competențe și oferă reciprocitate doar în cazul în care chiar poți evalua corect.

3) Validează în profilul tău doar acele confirmări (endorsements) venite de la persoane care sunt în măsură să te evalueze.

Data articol: martie 26, 2013

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam