Hot Now

De ce seamana feedback-ul cu calul de dar?

20 01 2011, Portal HR , 2 comentarii, 9.103 afisari

Teoria explica foarte clar de ce pentru a fi util, feedback-ul trebuie sa fie constructiv. Dar „digerarea” unei critici, oricat de bine intentionata ar fi ea, este un proces „metabolic” suficient de dificil pentru ca multi sa nu reuseasca sa-i faca fata. Si totusi, daca ne gandim numai la cat de des trebuie sa primim si sa dam feedback cel putin in viata profesionala, abilitatea de a-i face fata cu succes devine una cat se poate de critica.

Prima reactie la feedback este, firesc, una defensiva (verbalizata sau nu). Din pacate, insa, aceste mecanisme de aparare risca sa incetineasca sau sa blocheze chiar utilitatea feedback-ului. In acest context, articolul de pe HR Toolbox pe care vi-l recomandam azi ne-a atras atentia prin faptul ca pune feedback-ul intr-o lumina care, odata constientizata, face mult mai dificila respingerea lui: feedback-ul este un cadou.

Ideile care ne-au atras atentia in articol se refera pe de o parte:

1. la cel care ofera feedback-ul, la modul cum acesta trebuie sa il cantareasca si sa il aleaga din multitudinea de „cadouri” posibile pentru a-l face relevant si personal, la deschiderea cu care trebuie sa il „asambleze” si sa il ofere.

2. la cel care primeste feedback-ul, la reactia pe care ar putea sa o controleze pentru ca ceea ce primeste de fapt este un cadou. Cu alte cuvinte, am spune noi, calul de dar nu se cauta la dinti si nici feedback-ul nu se cauta la rea vointa. Trebuie luat ca atare si decis abia apoi ce si cum se face cu el.

Ce spunem atunci cand primim un cadou? Buna crestere ne-a invatat ca trebuie sa spunem „multumesc” chiar daca nu ne place sau nu ni se pare potrivit. Intuitia insa ne poate ajuta sa facem mai mult decat sa spunem, ne poate ajuta sa si gandim asta. Asadar, la urmatorul feedback, putem incerca o reactie ca in fata unui dar. S-ar putea sa avem cateva surprize placute.

Citeste tot articolul Feedback: It’s a Gift, You Choose What to Do with It, pentru cateva povesti inspirate de si din viata despre importanta acceptarii feedback-ului.

Comentarii (2)
  1. Daniela spune:

    feedback-ul trebuie si cerut, tocmai pentru ca nu suntem invatati sa-l dam, sau sa il dam asa cum trebuie.

  2. Trei spune:

    stii, de fapt, foarte multi oameni fac cadouri egoiste si „self-serving”, si in fata unui asemenea cadou, e si mai sanatos sa ai respect si consideratie pentru tine insuti si sa-l refuzi, la fel de politicos: „iti multumesc ca-mi oferi mie asta, dar cred ca ti se potriveste mai bine tie”.

    adevarata arta in a primi feedback e mai degraba in a alege ce anume e util si te reflecta intr-adevar pe tine, si ce anume n-are nicio legatura cu tine sau nu e productiv.

    nu e nicio realizare in a aduna ‘cadouri’ cu care n-ai ce face si a le cara dupa tine prin viata, incercand mereu sa le gasesti un loc/scop.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director vânzări, vor face parte din echipa de senior management Flanco Mirela Petruș a preluat conducerea departamentului de HR al retailerului Începând cu luna mai, Flanco Retail a extins echipa de senior management a companiei cu doi noi membri. Astfel, Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director […]

Detalii

Autor: Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului de Impozit pe venit si contribuţii sociale, EY România Directiva (UE) 2023/970 din 10 mai 2023, denumită în continuare „Directiva”, reprezintă o inițiativă majoră adoptată de Parlamentul European și de către Consiliu în cadrul eforturilor de combatere a inegalităților de gen. Conform statisticilor furnizate de Eurostat, observăm că o […]

Detalii

Finalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel. Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe […]

Detalii

Experiența angajaților, parcursul lor în organizație – de la recrutare și până la exit interview -, nevoile acestora într-o piață a muncii post-pandemie, digitalizarea departamentului de HR și integrarea inteligenței artificiale în activitățile angajaților sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter