Secțiune susținută de

De ce seamana feedback-ul cu calul de dar?

Portal HR \ HR Pedia \ De ce seamana feedback-ul cu calul de dar?

Teoria explica foarte clar de ce pentru a fi util, feedback-ul trebuie sa fie constructiv. Dar „digerarea” unei critici, oricat de bine intentionata ar fi ea, este un proces „metabolic” suficient de dificil pentru ca multi sa nu reuseasca sa-i faca fata. Si totusi, daca ne gandim numai la cat de des trebuie sa primim si sa dam feedback cel putin in viata profesionala, abilitatea de a-i face fata cu succes devine una cat se poate de critica.

Prima reactie la feedback este, firesc, una defensiva (verbalizata sau nu). Din pacate, insa, aceste mecanisme de aparare risca sa incetineasca sau sa blocheze chiar utilitatea feedback-ului. In acest context, articolul de pe HR Toolbox pe care vi-l recomandam azi ne-a atras atentia prin faptul ca pune feedback-ul intr-o lumina care, odata constientizata, face mult mai dificila respingerea lui: feedback-ul este un cadou.

Ideile care ne-au atras atentia in articol se refera pe de o parte:

1. la cel care ofera feedback-ul, la modul cum acesta trebuie sa il cantareasca si sa il aleaga din multitudinea de „cadouri” posibile pentru a-l face relevant si personal, la deschiderea cu care trebuie sa il „asambleze” si sa il ofere.

2. la cel care primeste feedback-ul, la reactia pe care ar putea sa o controleze pentru ca ceea ce primeste de fapt este un cadou. Cu alte cuvinte, am spune noi, calul de dar nu se cauta la dinti si nici feedback-ul nu se cauta la rea vointa. Trebuie luat ca atare si decis abia apoi ce si cum se face cu el.

Ce spunem atunci cand primim un cadou? Buna crestere ne-a invatat ca trebuie sa spunem „multumesc” chiar daca nu ne place sau nu ni se pare potrivit. Intuitia insa ne poate ajuta sa facem mai mult decat sa spunem, ne poate ajuta sa si gandim asta. Asadar, la urmatorul feedback, putem incerca o reactie ca in fata unui dar. S-ar putea sa avem cateva surprize placute.

Citeste tot articolul Feedback: It’s a Gift, You Choose What to Do with It, pentru cateva povesti inspirate de si din viata despre importanta acceptarii feedback-ului.

Data articol: ianuarie 20, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam