Secțiune susținută de

Falimentul morcovului si al batului (Conferinta TED)

Portal HR \ Actual \ Falimentul morcovului si al batului (Conferinta TED)

Companiile fac asta de zeci de ani. Calculeaza si recalculeaza bugete, discutiile de performanta se finalizeaza cu aceleasi subiecte, motivatia functioneaza pe modelul: “daca faci asta… primesti asta…”.

Stiinta a demonstrat insa un fapt foarte simplu. Cu metoda morcovului si a batului vom motiva doar magari care executa sarcini repetitive, periodice, de rutina. Viziunea, strategia, inovatia, creativitatea, gandirea in afara cutiei… toate astea nu se hranesc cu morcovi si lipsa lor nu se sanctioneaza cu batul.

Atentie! Sarcinile repetitive, de rutina, periodice au importanta lor de necontestat, mai ales daca nu pot fi automatizate. Dar doar cu ele nu ne facem mai mari, mai puternici, mai frumosi ca organizatie sau individ. Avem nevoie de sens inalt, de motive intrinseci, de autonomie si valoare.

Modelul morcovului si al batului este istorie, Dan Pink, analist de cariera, demonstreaza asta fara drept de apel. Rasplata materiala nu face decat sa limiteze viziunea, sa inregimenteze gandirea, sa omoare ideile.

Haideti sa iesim din folclor si sa functionam in secolul 21 adaptandu-ne la o realitate simpla: lucram cu oameni, nu cu magari. Sa ii tratam ca atare.

Lasa-te convins! Gandeste-te ca este foarte posibil sa aiba dreptate!

Asculta conferinta lui Dan Pink de pe TED. Sunt doar 18 minute pana la inceputul unei noi viziuni asupra motivatiei… a ta si a celorlalti.

Data articol: septembrie 29, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam