Incearca acum, mai tarziu poate insemna prea tarziu
Dupa 12 ani de cariera in resurse umane (atat in zona de consultanta, cat si in cea de management), Alma Rusu a decis in primavara lui 2008 sa isi acorde „luxul” unei perioade sabatice. Nu si-a stabilit la momentul acela cat de lunga urma sa fie aceasta perioada, dar era convinsa ca la un moment dat isi va continua traseul „cuminte” si previzibil de angajat intr-o corporatie. I-ar fi fost greu sa isi imagineze o iesire din paradigma in care traise atata vreme si din sfaturile de echilibru si „back-up” pe care, prin natura activitatii sale, avusese ocazia sa le ofere cu inima deschisa candidatilor aflati la rascruci de drumuri.
De ceva vreme insa, pe Alma o puteti gasi incepand cu ora 11.30 in fiecare zi la MioBio, pe Jules Michelet, vizavi de Ambasada Marii Britanii. Nu mai face resurse umane. Este co-proprietar al unui magazin de cosmetice organice pe care este suficient sa il vizitati o data ca sa va convingeti iremediabil ca se poate face comert cu bun simt, eleganta si stil.
Cand ne-am gandit la cei pe care ii cunoastem si despre care putem afirma fara indoiala ca intra in categoria de career renegade, povestea Almei a fost printre cele care ne-au facut sa intelegem si mai bine dimensiunile acestui concept. Si de fiecare data cand vrem sa ne aducem aminte ca se poate (dar si cand avem nevoie de sapun… si nu numai), ii facem o vizita. La MioBio, pe Jules Michelet, vizavi de Ambasada Marii Britanii.
Cum ti-a venit ideea sa faci o schimbare atat de mare in cariera?
Schimbarea majora a intervenit in momentul in care m-am decis pentru o pauza mai lunga dupa 12 ani de activitate profesionala in domeniul resurselor umane, impartita intre consultanta si o banca. Ideea s-a conturat odata cu trecerea saptamanilor si lunilor. Initial eram convinsa ca voi reintra intr-un sistem corporatist de indata ce imi voi pun ordine in ganduri. Insa pe masura ce ma distantam si detasam de acel stil de viata imi dadeam seama ca mi-ar fi greu sa reintru in joc. Astfel am inceput sa cochetez cu ideea unui business propriu si a urmat schimbarea radicala, catre un domeniu cu totul nou pentru mine.
Care au fost pasii pe care i-ai facut pentru a lua decizia de schimbare? Ce te-a ajutat sa te decizi (carti, idei, oameni)?
In general sunt destul de spontana cand vine vorba de luat decizii, inclusiv cele majore care apar mai rar in viata, imi place ideea de neprevazut si aventura. In acest caz concret, cand s-a conturat ideea de a deschide un magazin de cosmetice bio, nu au fost multi pasi intre “ce-ar fi daca” si decizia propriu-zisa. Iar din acel moment totul a decurs destul de lin, lucrurile parca s-au legat de la sine. Am pus in practica ideea ca pe un proiect, sistematic, doar ca literalmente de la zero – de la cautat nume pana la gasirea unui spatiu potrivit in centrul Bucurestiului, brand-uri selectionate extrem de atent, design interior si multe alte detalii marunte la care nici nu te gandesti atunci cand lucrezi intr-un sistem.
Cum au reactionat cei din jur, cunoscutii, familia cand le-ai impartasit dorinta si ideile tale?
Am primit foarte multe incurajari din partea tuturor, incepand de la cei foarte apropiati, pana la cunoscuti sau fosti colegi. Momentul nu a fost prielnic din punct de vedere al contextului economic, am deschis magazinul MioBio in vara lui 2009, deja in plina criza. Cu toate acestea, fiind vorba despre un business de nisa, cei din jurul meu m-au sustinut nu doar moral in mod constant, insa si cu lucruri concrete, am primit mult ajutor pe cele mai diverse teme.
Pe cine te-ai bazat cel mai mult in acest demers si de unde ti-a venit curajul?
Ideea de a parasi un job stabil fara a avea o alternativa concreta a fost in sine un gest destul de indraznet. Nu m-am considerat niciodata un potential antreprenor, dimpotriva, m-am privit intotdeauna ca pe un angajat fidel, care va iesi la pensie dintr-o firma. Insa dupa cum bine stim, viata ne ofera multe surprize, a mea a luat o turnura neasteptata si m-a ajutat mult timpul petrecut cu mine insami. Insa n-as fi reusit niciodata singura. Faptul ca muncesc alaturi de asociata si prietena mea face ca lucrurile sa se lege intr-un mod armonios, impartim atat multumirile cat si stresul. Ne-am bazat si o facem in continuare pe cei foarte apropiati noua, familia si prietenii.
Care a fost momentul hotarator in care ai luat decizia sa iti asumi complet schimbarea?
Dupa plecarea mea din banca a existat o perioada in care am fost la mai multe interviuri, insa imi dadeam seama ca o fac fara prea multa tragere de inima. Poate incepusem sa prind “gustul libertatii” si am vrut sa perpetuez acest sentiment pentru o perioada cat mai lunga. In momentul in care primeam o oferta concreta de angajare ma perpeleam destul de tare, fiind in situatia de a alege intre rational si risc. Am ales in cele din urma riscul atunci cand mi-am dat seama ca daca nu incerc acum sa fac acest pas, mai tarziu poate insemna prea tarziu.
Care au fost provocarile carora a trebuit sa le faci fata?
Au fost si sunt in continuare multe. Business-ul propriu aduce cu sine pe langa mari satisfactii si mult stres, recunosc ca este greu. Iar greul a inceput propriu-zis dupa deschiderea magazinului. Nu mi s-a parut dificila partea pregatitoare, a fost poate una dintre cele mai frumoase perioade, inceputurile aduc cu sine multa efervescenta. Dar munca adevarata incepe atunci cand trebuie sa pornesti rotitele business-ului, iar cand pornesc sa il sustii, sa-l modelezi / adaptezi / cresti…
Ce ai aflat despre tine in experienta asta?/ Cum te-a schimbat experienta asta?
Faptul ca daca ai putin curaj se pot face multe. Pe de alta parte fara sustinere din partea celorlalti nu ajungi departe. Aceasta experienta nu a adus cu sine schimbari de fond in ceea ce ma priveste, as spune mai degraba ca a activat mai puternic anumite resurse interioare, cum ar fi rabdarea sau increderea in sine.
Ce ii sfatuiesti pe cei care vor sa isi schimbe radical cariera?
Lucrand atatia ani in resurse umane m-am intalnit cu sute de de oameni care se aflau in fata unei dileme legate de job. Si fiecare persoana in parte avea motivatia lui particulara pentru schimbare. De-a lungul timpului unul din sfaturile mele constante era sa nu se pripeasca si sa aiba intotdeauna o alternativa concreta inainte de a face un pas decisiv. Si am ajuns sa fac exact contrariul atunci cand am fost pusa la randul meu intr-o asemenea situatie.
Se spune ca este usor sa dai sfaturi, dar mie mi se pare greu si trebuie sa iti asumi multa responsabilitate atunci cand o faci. In cazul oricarei decizii “radicale” sunt multe argumente pro si contra. In plus apetitul pentru risc este diferit la fiecare, dar acum as spune ca uneori mai trebuie sa-ti urmezi si instinctul, chiar daca traim intr-o perioada in care prudenta planeaza asupra multor decizii.
Afla mai multe despre traseul profesional al Almei aici. Produsele MioBio pot fi achizitionate si online, iar pagina MioBio pe Facebook te ajuta sa fii la curent cu ce mai e nou si merita incercat.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam