Vreau o carieră în resurse umane – de unde încep?
Laura ne-a întrebat:
Sunt studentă în cadrul Facultății de Limbi Străine, am participat la olimpiada naționala de sociologie, am la activ proiecte naționale și internaționale pe diverse teme (ecologie, istorie) și câteva internship-uri în vânzări; în prezent sunt înscrisă la modulul pedagogic (implicit studiez și psihologie). Îmi doresc o carieră în resurse umane. M-am gândit că un master în managementul resurselor umane m-ar ajuta să mă reorientez. De unde să încep? sau ce cursuri ar fi potrivite pentru mine?
Noi îi răspundem:
Situația ta este oarecum similară cu a Roxanei care, la fel ca tine, se întreba cum să găsească un job în HR fără experiență de muncă în domeniu ci doar cu studii teoretic relevante (psihologie). De ce am folosit cuvântul „teoretic”? Pentru că, din păcate pentru cei aflați la început de drum în orice carieră, doar cu ani de școală care să îi recomande, întotdeauna experiența practică va avea câștig de cauză în fața educației. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că oricine poate să facă orice meserie dacă ajunge să petreacă suficient de mult timp în ea pentru a acumula acea mult dorită experiență practică. De fapt, atunci când folosim sintagma „experiență practică” ceea ce trebuie reținut (la început de drum profesional dar nu numai) este că deși pe hârtie (a se citi CV) se văd anii petrecuți într-un anumit domeniu, un intervievator cu experiență știe cum să decanteze ceea ce candidatul a făcut cu adevărat în acei ani, deci rezultatele concrete pe care le-a avut într-un anumit job și care îl/o recomandă sau nu pentru postul vacant în organizație.
Te întrebi, probabil, de ce am insistat atât de mult pe cele 2 aspecte ale problemei: educație versus experiență. Explicația este de găsit, credem noi, în ceea ce ni se pare a fi esența întrebării tale. Te gândești la studii în domeniu, un master sau alte cursuri și ne întrebi de unde ar trebui să începi. Noi ți-am recomanda să începi cu experiența și, mai exact, cu acumularea ei :-), dar nu pentru că nu contează ceea ce știi, ci pentru că, mai mult decât orice, pentru un angajator contează ceea ce (știi) să faci. Deși studiile într-un anumit domeniu îți oferă o bază de cunoștințe care te pot ajuta să pornești cu dreptul într-o meserie, ele nu îți garantează în niciun fel că vei performa cu succes într-o organizație, într-un departament (chiar și de resurse umane). Altfel spus, viața bate școala.
Sfatul nostru este să te orientezi către un master sau alte studii în domeniu doar după ce ai găsit un job care să îți ofere posibilitatea de a descoperi mai multe despre cum funcționează o organizație. Cu siguranță că îți va fi greu sau aproape imposibil să găsești de la început un job în resurse umane, dar mai important este să pătrunzi în organizație, să vezi cum funcționează lucrurile din interior (și nu doar din povești), să descoperi traseele parcurse de ceilalți (poate chiar de la resurse umane) pentru a ajunge în domeniul acesta, să găsești (poate) un mentor de la care să poți învăța/fura meserie. Cu experiența aceasta valoroasă a muncii, a contactului direct îți va fi apoi mult mai ușor să descoperi dacă într-adevăr vrei o carieră în resurse umane (câteodată „afară e vopsit gardul…” :-)) și ce trebuie să faci ca să îți consolidezi acest drum.
În timp ce îți cauți un job (de entry-level sau bazat pe experiențele anterioare) continuă să citești și să descoperi (prin participare la evenimente, conferințe, discuții online etc.) cât mai multe despre acest domeniu. Amână decizia de a investi timp și resurse financiare într-un master până când vei fi cu adevărat sigură că aceasta e calea pe care vrei să mergi.
Mult succes!
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam