Hot Now

10 previziuni pentru recrutare în 2012

18 01 2012, Portal HR , 4 comentarii, 6.472 afisari

Nu suntem nici pe departe pasionați de ghicitul în globul de cristal, dar atunci când vine vorba de previziuni nu putem să ignorăm importanța lor și pentru domeniul HR-ului atât de încercat din punctul de vedere al credibilității strategice. În plus, atunci când previziunile sunt făcute de o autoritate în domeniu cum este John Sullivan, relevanța lor este cu atât mai mare.

Articolul pe care vi-l recomandăm de pe ERE se concentrează în particular pe zona recrutării și managementului talentelor și evidențiază aspectele care vor marca această activitate în 2012. Pentru că la noi lucrurile stau (ca de obicei) ușor diferit, le-am parcurs mai jos cu comentarii în notă locală (pentru clarificare: prima afirmație de la fiecare punct discutat este tendința prognozată în articolul comentat, celelalte sunt interpretări și opinii în notă locală):

1. 2011 a fost anul Social Media în recrutare, 2012 va fi anul platformei mobile. Pe plan local, credem că suntem cu câțiva pași în urmă. Am intrat în etapa în care companiile conștientizează importanța platformelor sociale pentru recrutare, astfel încât 2012 va fi probabil anul în care această tendință se va contura și mai bine și va tinde să devină normalitate.

2. Se vor relua angajările (a se citi războiul talentelor) în anumite zona cheie. Așa cum menționează și John Sullivan, în ceea ce privește Europa, nevoia de abilități specifice va rămâne în continuare limitată la anumite zone profesionale în care ele au lipsit și în ultimii ani.

3. Problemele legate de retenție se vor agrava. Credem în continuare că atunci când vorbim de criză, vorbim în principal de o criză de încredere. Sunt puține companiile care se pot lăuda în clipa de față cu rate de retenție mari datorate măsurilor proactive de creștere a angajamentului pe care le-au luat în această perioadă. De fapt, criza a fost și este probabil cel mai bun motivator pentru a rămâne într-o poziție care a încetat de mult timp să mai aducă satisfacții.

4. Crește impactul social media. Ca și la punctele anterioare, suntem și aici câțiva pași în urmă. Dacă în vest se poate vorbi deja despre o tradiție a încercărilor (și greșelilor) în domeniu, la noi „epoca” încercărilor abia începe. Avantajul este că avem de unde să învățăm.

5. Crește procentul angajaților care lucrează din alte locații decât sediul companiei. În ceea ce ne privește, este puțin probabil, credem noi, ca procentul de angajați „mobili” (în sensul anunțat de articol) să crească foarte mult. Mai avem încă de depășit paradigme majore de gândire care leagă inevitabil performanța de prezența la birou într-un anumit interval orar.

6. Nevoia de dezvoltare rapidă duce la o regândire a echilibrului dintre recrutare și dezvoltare internă. Mai precis, John Sullivan este de părere că în 2012 companiile vor fi mai degrabă tentate să recruteze pentru a se „mișca” repede” și mai puțin să dezvolte intern. În ceea ce ne privește, nu credem că strategiile actuale ale companiilor care activează local se vor schimba semnificativ. Din păcate, de multe ori recrutarea este la noi o soluție pentru rezolvarea unei crize de moment, cu șanse mari ca, în absența unor planuri coerente de dezvoltare, să perpetueze și nicidecum să rezolve criza. Angajăm pentru că nu avem timp și nici bani să dezvoltăm, dar ne despărțim repede de cei proaspăt angajați pentru că oricum nu avem nici timp și nici bani să investim în dezvoltarea și motivarea lor. E un cerc vicios care, din păcate, aruncă o lumină proastă și asupra activității de recrutare în sine, ca să nu mai vorbim de imaginea companiilor în ansamblu.

7. Strategia de recrutare prin intermediul referințelor interne se va armoniza cu strategia de recrutare prin social media. Practic, social media poate fi o platformă foarte utilă pentru un program bun de referințe interne iar companiile care vor utiliza inspirat aceste două resurse nu vor avea decât de câștigat.

8. Branding-ul de angajator revine în forță. De fapt, spune John Sullivan, branding-ul de angajator este singura strategie viabilă de recrutare împreună cu efortul de dezvoltare a comunităților de talente. Pe plan local credem că numărul organizațiilor care vor începe să acorde o atenție sporită brandului de angajator va crește în 2012, dar chiar și așa ele vor rămâne, probabil, excepții.

9. Experiența candidatului începe să capete importanța pe care o merită (Atenție! Este vorba aici de ceea ce experimentează candidatul în relația cu compania angajatoare, de experiențele bune sau nefericite prin care trece și nu de experiența se de muncă). Din păcate, atunci când vine vorba de activitatea de recrutare pe plan local, impresiile candidaților nu par să indice faptul că ar exista o astfel de grijă. Din contră, am putea chiar să previzionăm că situația riscă să se agraveze și mai mult adâncind criza de încredere dintre angajator și (potențial) angajat.

10. Companiile vor fi din ce în ce mai preocupate de utilizarea unor indicatori care să prezică impactul viitor al strategiilor actuale. Atâta vreme cât la noi vorbim încă de cele mai multe ori despre recrutare ca soluție punctuală, e puțin probabil ca ideea de proiectare a eforturilor în viitor să devină regulă. Chiar și pentru companiile care se laudă cu o abordare strategică în recrutare, utilizarea indicatorilor de acest gen este încă o practică de dobândit.

Suntem, așadar, cu (câțiva) pași în urmă și există riscul ca suprapunerea unei practici inovatoare cum este cea a utilizării platformelor sociale în recrutare să clatine și mai mult bazele relației și așa fragile dintre recrutor și candidat.  Din acest punct de vedere, experiența candidatului din timpul procesului de recrutare și, mai precis, calitatea interacțiunii dintre candidat și angajatorul potențial sunt probabil punctele sensibile asupra cărora companiile trebuie să lucreze și în 2012 pentru că doar în măsura în care vom putea vorbi de o practică transparentă și echitabilă vom putea discuta coerent și despre brand de angajator și comunități de talente construite cu ajutorul rețelelor sociale în activitatea de recrutare.

Citește tot articolul 10 Predictions for 2012: The Top Trends in Talent Management and Recruiting și spune-ne și tu care crezi că vor fi tendințele în recrutare și managementul talentelor pe plan local în 2012.

Comentarii (4)
 1. Cristian Moanta spune:

  Gasesc interesant acest articol. As vrea sa fac unele comentarii in legatura cu punctele 6 si 9, precum si fata de concluzia acestui articol din perspectiva propriei experiente.
  – în 2012 companiile vor fi mai degrabă tentate să recruteze pentru a se “mișca” repede”;
  – experiența candidatului începe să capete importanța pe care o merită;
  – experiența candidatului este probabil unul din punctele sensibile asupra căruia companiile trebuie să lucreze și în 2012.

  WOW! Experienta candidatului incepe sa conteze si, astfel, sa fie luata in consideratie. In 2012.
  Dupa parerea mea, cred ca a sosit timpul ca voi firmele de recrutare de top sa faceti angajatorii sa inteleaga ca experienta candidatului nu inseamna a priori „experienta relevanta in domeniu”. Este cea mai paguboasa abordare pe care o poate avea un angajator.
  Accesul catre foarte multe pozitii de management se opreste in adevarate ziduri ridicate in baza acestei abordari. In locul evaluarii candidatului cu deschidere, intr-o intalnire directa si nu doar prin citirea CV-ului, se prefera punerea intr-un adapost care sa elimine cat mai multe din posibilele justificari in cazul unei recrutari ratate. In locul analizarii referintelor, se incearca suprapunerea cat mai mare a unui sablon cu „experienta relevanta” peste profilul reiesit din CV-uri. Daca mai punem la socoteala si ca aproape intotdeauna conteaza ultimul job si nu cariera din spate, s-a ajuns ca aceiasi oameni sa se invarta de 10-15 ani incoace in aceeasi industrie si sa se mute de la o firma la alta, toate competitoare intre ele.
  In tarile avansate, in care recrutarea se face dupa alte cutume, nici nu se poate pune problema migrarii de la un competitor la altul, astfel incat sa te poti prezenta cu „experienta relevanta” din prima zi de munca, pentru ca toate contractele de angajare prevad clauze foarte stricte impotriva acestei practici pentru toate pozitiile de mid- si top management.

  Mi-e teama ca vom trage concluzia ca recrutarea din Romania este in urma cu mai multi pasi, nu doar cu cativa, si ca va fi trecut demult anul 2012 pana cand vom vedea ca lucrurile lucrurile se vor intampla altfel.

  • Portal HR spune:

   @Cristian Moanta, din pacate sintagma „experienta candidatului” a fost inteleasa gresit. Noi ne refeream (dupa cum arata si linkul alocat acestei sintagme in articol) la experienta candidatului in relatia cu compania angajatoare, adica la tot ceea ce i se intampla, experimenteaza, traieste atunci cand trece printr-un proces de recrutare. Credem ca, avand in vedere acest sens, comentariul s-ar putea sa nu mai aiba aceeasi relevanta, nu? Pentru conformitate vom lamuri si in textul articolului la ce se refera experienta candidatului.

   • Cristian Moanta spune:

    OK, de acord cu precizarea in ceea ce priveste „experienta candidatului”.
    Dar dupa parerea mea, comentariul ramane valid in sensul ca „tot ceea ce i se intampla, experimenteaza, traieste atunci cand trece printr-un proces de recrutare” este ca angajatorul cere cu obstinatie „experienta relevanta in domeniu”.
    De aceea repet ca agentiile de recrutare cu greutate trebuie sa incerce sa educe angajatorii din aceasta perspectiva si nu doar sa preia ad literam conditiile acestora. Fara suparare.

 2. adrian spune:

  Peste 90% din cazuri sunt tratate de agentiile de recrutare in stilul descris de CRISTIAN.
  Este de neinteles cum un candidati cu experienta de peste 20 ani, cu functii de conducere, CEO si/sau GM pot fi opriti doar la transmiterea unui CV, deoarece nu au „experienta relevanta in domeniu”!!!
  Ce experienta relevanta poate acumula o persoana care a schimbat aproape anual locul de munca si adesea intre societati competitoare???

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter