Hot Now

15+1 teme de antrenament pentru interviu

23 11 2010, Portal HR , Un comentariu, 14.499 afisari

Una din modalitatile in care te poti asigura ca faci o impresie buna in interviu este, asa cum discutam intr-un articol anterior, organizarea raspunsului pe principiile sugerate de structura intrebarii evaluatorului. Asta presupune un grad sporit de atentie pe tot parcursul discutiei si, ideal, o practica a interviului care in timp se identifica cu un comportament firesc si mai putin afectat de razboiul emotiilor.

Mai exista si alte modalitati in care te poti antrena pentru intrebarile pe care urmeaza sa le primesti in timpul interviului. Si nu ne referim aici la modelul periculos de invatare pe dinafara a unor raspunsuri prefabricate. Sansele de a face o impresie artificiala si de a enerva cu ele sunt foarte mari. Mai degraba recomandarea noastra pentru antrenament vine in sensul analizarii experientei anterioare si profilului care te recomanda prin prisma unor teme de gandire ale caror concluzii nu sunt intotdeauna atat de la indemana pe cat te-ai astepta la prima vedere.

Lista temelor de mai jos urmeaza poate fi extinsa, dar important este, asa cum spuneam, sa le iei drept puncte posibile de pornire sau continuare a unei discutii constructive. Probabilitatea de a primi exact intrebarile formulate ca in enumerarea de mai jos e mica si irelevanta. Mai important este sa te gandesti la informatiile care iti pot fi cerute si sa fii pregatit sa actualizezi eventualele concluzii intr-un mod relevant pentru interviul in care vei fi implicat.

Gandeste-te:

1. Ce te face sa te simti mandru/mandra atunci cand vine vorba de cariera/experienta ta. De ce?

2. Ce iti aduci aminte cu placere din responsabilitatile pe care le-ai avut pana acum. De ce?

3.Ce provocari ai avut pana acum in job si cum le-ai abordat pentru a le depasi. De ce le-ai perceput ca provocari si de ce le-ai abordat asa?

4. Ce anume din actiunile tale au ajutat (chiar si indirect) la cresterea profitului companiei.

5. Ce anume din ce ce ai facut l-a ajutat pe angajator sa economiseasca bani sau sa gaseasca resurse alternative pentru un proiect.

6. Care a fost cel mai interesant proiect pe care l-ai initiat/cea mai interesanta initiativa pe care ai avut-o.

7. In ce situatie ai fost laudat(a) de un manager/coleg/subordonat. Ce cuvinte a folosit persoana care te-a laudat?

8. Ce feedback pozitiv ai primit in procesele de evaluare a performantei.

9. Ce ai schimbat in urma unui feedback negativ primit de la un manager/coleg/subordonat.

10. Pentru ce probleme apeleaza ceilalti la tine sa ii ajuti. Ce anume din ce ai facut i-a convins ca esti omul potrivit sa rezolve problemele respective?

11. In ce situatii ti-ai depasit responsabilitatile si ti-ai asumat mai mult decat iti era oficial alocat. De ce? Care au fost consecintele?

12. In ce situatii ceea ce ai facut i-a convins si pe altii sa isi schimbe atitudinea si sa faca ceva cu care initial nu erau de acord.

13. Cand a trebuit sa iei o decizie dificila intr-o situatie stresanta. Cum ai hotarat ce sa faci si ce s-a intamplat?

14. Cand a trebuit sa inveti ceva nou pentru a putea face fata unei sarcini pe care o aveai de indeplinit. Cum ai procedat?

15. Ce exemple din experienta ta ar oferi ceilalti pentru a sustine faptul ca esti o persoana pe care se pot baza.

16. Cum ai rezolvat o situatie conflictuala in care ai fost implicat(a) cu un coleg/manager/subordonat.

Nu-ti nota raspunsurile pentru a le putea reda ca atare in interviu. Ca in orice antrenament, scopul intrebarilor de mai sus este acela de a-ti „incalzi” muschii, de aceasta data ai mintii, pentru a gandi si a raspunde intr-un anumit fel. Abia asa vei putea fi cu adevarat pregatit(a) pentru orice urmeaza sa te intrebe evaluatorul in interviu.

Comentarii (1)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Feodorof Mihaela, Portal HR. Portal HR said: Antreneaza-te pentru interviu cu cateva teme de gandire http://portalhr.ro/?p=846 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter