Hot Now

9 minciuni pe care le spun adesea recrutorii

19 11 2012, Portal HR , Un comentariu, 6.292 afisari

Scepticii vor spune, probabil, că cifra 9 este un eufemism. Cei care își caută job de ceva vreme și au fost la foarte multe interviuri vor face probabil mai mult decât să ridice din sprâncene pentru că 9 li se va părea o glumă proastă. Însă noi nu asupra cifrei o să ne oprim neapărat azi, ci asupra fenomenului.

Se întâmplă ca ambele părți implicate în procesul de recrutare să spună… minciuni. Motivele pot fi variate. Din punctul de vedere al candidatului, „minciunile” sunt nevinovate pentru că trebuie să își vadă interesul și să obțină jobul de care are atât de multă nevoie. Din punctul de vedere al recrutorului, „minciunile” tot nevinovate sunt pentru că, având în vedere bugetele limitate pe care le are la dispoziție, trebuie să găsească alte pârghii de stârnire a interesului candidaților. Dar toate acestea nu sunt decât explicații, nu scuze.

Oricât ne-am ascunde după deget, „minciunile” sunt dovada lipsei de profesionalism și nu putem decât să sperăm că, dacă vom atrage de suficient de multe ori atenția asupra lor, există o șansă ca, pe ici pe colo, lucrurile să se mai îndrepte.

Așadar, iată care sunt cele 9 minciuni pe care le spun adesea recrutorii (fie că este vorba de cei interni sau de consultanții externi):

1. Aveți cele mai mari șanse dintre toți candidații intervievați până acum.

2. Credem că echilibrul dintre viața profesională și cea personală este foarte important.

3. Avem un pachet de beneficii unic în piață.

4. Derulăm un proces de recrutare de asistent(ă) pentru această poziție ca să nu fie nevoie să vă ocupați de toate activitățile administrative.

5. La noi în companie nu există „politică”.

6. Nu am stabilit încă un nivel salarial pentru această poziție.

7. O să aveți parte de mult ajutor/training pentru a putea începe activitatea foarte ușor.

8. O să luăm foarte repede decizia de angajare.

9. Dacă nu vă alegem pentru această poziție, o să reținem aplicația în baza de date pentru poziții viitoare.

Atenție! Deși afirmațiile de mai sus nu au acoperire de multe ori, nu înseamnă că nu există și situații în care ele sunt adevărate.

Din experiența noastră, una dintre cele mai frecvente ” minciuni” sau „jumătăți de adevăr” este „vă vom contacta în maxim 2 săptămâni pentru feedback”. Dar despre codul de etică al recrutorului am mai vorbit și altădată, nu-i așa?

Save

Comentarii (1)
  1. marian spune:

    inseamna ca n-ai fost la prea multe interviuri. cea mai des folosita minciuna este ” ramane sa va contactam noi ” . sau cand ii suni tu dupa interviu o sa-ti raspunda ” stiti, a intervenit o problema ” .

Adauga comentariu

Cele mai noi

Toamna aceasta revine cu vești bune pentru toate persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă. Cel mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP Național, revine în format exclusiv online și reunește companii de renume care pun la dispoziție candidaților cele mai noi joburi în industrii precum: IT&C, Servicii&BPO, Inginerie, […]

Detalii

Jumătate dintre angajații care își desfășoară în mod obișnuit activitatea în clădiri de birouri au continuat să lucreze preponderent de acasă și după ridicarea stării de urgență, în ciuda faptului că, pe perioada verii, majoritatea companiilor au început să își readucă parțial sau prin rotație personalul în spațiile de birouri, așa cum reiese dintr-un studiu […]

Detalii

Impozitele generate de transferul unei afaceri de familie tind să fie mai mari și cu cerințe complexe pentru aplicarea scutirilor fiscale în economiile dezvoltate; totuși sarcina fiscală poate fi semnificativă și în țările cu economii emergente. Dintre cele 54 de țări și teritorii incluse în studiu,15 state percep un impozit pe moștenire sau pe avere, […]

Detalii

Vrei să-ți dezvolți competențele de business și să-ți reinventezi cariera? MBA-ul îți oferă un nou început. Participă, împreună cu alți profesioniști din domeniul afacerilor, la acest eveniment virtual pentru alegerea unui MBA. Reprezentanții școlilor de afaceri din toată lumea sunt nerăbdători să discute cu tine online, pe 25 noiembrie 2020. Descoperă-i pe cei mai buni […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter