Secțiune susținută de

Angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți pe timpul vacanțelor primesc lunar bani de la stat

Portal HR \ HR Pedia \ Angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți pe timpul vacanțelor primesc lunar bani de la stat

Cei care încadrează în muncă elevi și studenți pe timpul vacanțelor pot beneficia de un stimulent financiar lunar din partea statului. Află din articol ce condiții trebuie îndeplinite, dar și câți bani primesc angajatorii și pentru cât timp.

Dispozițiile în vigoare stabilesc că angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 50% din indicatorul social de referință în vigoare, acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă.

Având în vedere că, și în 2014, ISR este în cuantum de 500 de lei, este vorba de o sumă de 250 lei pe care angajatorii o vor primi lunar.

Agenția națională pentru Ocuparea Forței de Muncă menționează, într-un document de presă publicat recent, că angajarea poate fi pe perioada vacanțelor, iar ajutorul financiar se poate acorda, pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev și student căruia i s-a încheiat contract individual de muncă.

Conform reglementărilor, de stimulentul financiar lunar vor beneficia doar angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți în baza:

a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parțial;
b) unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.

„În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă”, atenționează ANOFM.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar menționat, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor și studenților.

Există, însă, și unele situații în care angajatorii nu vor primi acest stimulent financiar. Mai precis, ei nu vor beneficia de facilitate dacă încadrează în muncă anterior datei de începere a vacanței stabilite potrivit legii.

Totodată, banii nu se acordă nici angajatorilor care au beneficiat, pentru elevii și studenții respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Amintim că legislația autohtonă ofera unele facilități și angajatorilor care încadrează în muncă tineri absolvenți, după cum se arată în Legea nr. 76/2002.

Mai precis, cei care angajează absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o subvenție ce diferă în funcție de studiile salariaților. Astfel, pentru fiecare absolvent încadrat, angajatorii primesc:

  • o sumă egală cu valoarea ISR pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii – adică 500 lei;
  • o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal – 600 lei;
  • o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ superior – 750 lei.

În cazul în care absolventul este persoană cu handicap, subvenția se acordă pe o perioadă mai lungă de timp, de 18 luni.

Articol de Mirela Oprea, preluat de pe Avocatnet.ro.

Data articol: iulie 14, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam