Discutăm aproape zilnic în discuţiile de consiliere în carieră despre posibilitatea schimbării traseului profesional şi acceptarea unei poziţii (inferioare) pentru o anumită perioadă de timp (și mai ales la început de carieră). În astfel de situații vorbim, firesc, despre o criză de identitate profesională care duce inevitabil la serie de întrebări profunde, dileme, dar şi la un lung proces de auto-analiză/evaluare.
Fie că vorbim despre o persoană fără experienţă profesională în câmpul muncii sau despre un profesionist cu expertiză într-un domeniu dar care își doreşte o schimbare radicală în plan profesional, acceptarea unei poziţii inferioare se poate dovedi a fi o decizie corectă în anumite situații. Câteodată este necesar să faci un pas înapoi pentru a face unul înainte, chiar și în viața profesională.
Plecând de la acest subiect, ne-a atras atenţia de curând un articol pe Careerealism care face referire la câteva situații concrete ce trebuie luate în considerare atunci când se pune problema acceptării unei poziții inferioare într-un domeniu de activitate dorit. Poate să fie vorba despre:
Nevoia de a face o schimbare fundamentală în carieră
În clipa de față există un număr foarte mare de persoane active pe piaţa muncii ce-şi doresc (sau sunt nevoite să se gândească la) o schimbare fundamentală a traseului profesional. Recomandarea este ca schimbarea să înceapă cu paşi mici şi cu o poziţie entry-level necesară pentru „intrarea” într-o nouă zonă profsională. În plus, dacă vreți să găsiți o nouă oportunitate profesională, este util să ţineţi cont şi de abilităţile dobândite în timp în cadrul unor activităţi/proiecte remunerate sau nu şi care pot fi transferabile în domeniul vizat.
Dorința sau nevoia de a schimba domeniul de activitate
Putem aduce în discuţie acceptarea unei poziţii inferioare atunci când discutăm cu cineva care își doreşte un alt domeniu de activitate, păstrându-şi în continuare aceeaşi specialitate. De exemplu, cineva care şi-a început cariera în marketing în zona de turism şi decide o schimbare într-o altă industrie specializată, va trebui să ia în calcul, pentru început, o poziţie inferioară. Vorbim de domenii de activitate diferite cu reguli și proceduri diferite și pentru care este necesară o aprofundare și o cunoaștere detaliată a industriei.
Un candidat fără loc de muncă pentru o lungă perioadă de timp
Dacă ne gândim la situația economică dificilă și la numărul mare al profesioniștilor fără loc de muncă, acceptarea unei poziții inferioare într-un anumit domeniu este mai mult decât justificată. Mai mult decât atât, motivația pentru această decizie este una cât se poate de rațională, având în vedere factori de ordin financiar, siguranța unui loc de muncă și poziționarea activă pe piața muncii după o perioadă lungă fără job.
Indiferent de situația în care vă aflați, este util să căutați răspunsul la câteva întrebări esențiale care vă pot ajuta în luarea unei astfel de decizii importante pentru cariera voastră viitoare: “Cât de importantă este această poziţie vacantă pentru planurile mele de carieră pe termen lung?”, “Cum voi putea argumenta acceptarea acestei poziţii inferioare pregătirii și experienței mele unui viitor angajator şi cum mă va ajuta în dezvoltarea mea profesională?“ și chiar și întrebarea “Voi fi fericit(ă) cu acest post?”.
Pentru mai multe informații despre luarea acestei decizii și impactul ei pe termen lung, vă invităm să parcurgeți întreg articolul intitulat 4 Things To Know Before Taking A Lower Level Position.
39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
Detalii