Hot Now

Cand stabilirea obiectivelor ne duce… unde nu trebuie

04 10 2010, Portal HR , Comenteaza, 6.376 afisari

Lumea de business functioneaza de multa vreme in virtutea ideii ca stabilirea obiectivelor e extrem de importanta atunci cand vine vorba de dezvoltarea organizationala, profesionala si nu numai. Cu toate aceste argumente in favoarea stabilirii obiectivelor, mai multi cercetatori au urmarit sa demonstreze exact contrariul, si sa declare ca in multe cazuri stabilirea unor obiective face mai mult rau decat bine. Dupa atatea carti citite in care am fost invatati sa ne stabilim obiectivele si sa ne insusim metoda SMART, aflam ca folosirea unei astfel de abordari poate avea efecte adverse, poate dauna organizatiei si indivizilor care o folosesc!

O analiza a acestui subiect a fost elaborata in cadrul unui articol de tip Q&A unde Max H. Bazerman raspunde intrebarilor puse de Sean Silverthorne. Premergator acestei sectiuni a articolului, Sean Silverthorne face o scurta prezentare a perspectivelor cu privire la trasarea obiectivelor, mentionand o serie de efecte secundare ce reies in urma stabilirii obiectivelor. Printre acestea sunt mentionate: un comportament lipsit de etica, o centrare pe o anumita arie de activitate si neglijarea altor zone de business, o erodare a culturii organizationale si o reducere a motivatiei intrinsece.

Dar cum poate stabilirea obiectivelor sa incurce rau.. mai mult decat sa descurce, in viziunea lui Max H. Bazerman? Raspunsul este unul ce poate fi anticipat: atunci cand oamenii se axeaza pe un anumit obiectiv esueaza in atingerea altor obiective esentiale pentru organizatie sau pentru ei, asa cum observasera anterior Staw si Boettger. Un alt efect negativ pe care il poate induce stabilirea obiectivelor, este reprezentat de falsificarea rezultatelor, metoda la care angajatii pot recurge atunci cand rezultatul final nu este cel asteptat de superiori. Asadar, fixarea unor obiective nerealiste poate avea un impact negativ asupra evaluarii corecte si fidele a rezultatelor, incercarea de fraudare transformandu-se intr-o tentatie pentru angajati.

Dezvoltarea unor comportamentale neetice este un alt efect secundar pe care trasarea obiectivelor il poate avea, Bazerman vorbindu-ne despre usurinta cu care o persoana corecta ajunge sa fie o rotita a unui sistem imoral, fara ca ea sa stie acest lucru. Riscul de a trece pragul dintre moralitate si imoralitate este ceva cu care ne confruntam zi de zi, si mai ales in cadrul organizatiei unde tentatiile sunt dintre cele mai diverse. Conform lui Adam Barsky, atunci cand ne concentram pe obiective, avem de-a face cu o imagine distorsionata cu privire la perceptia despre comportamentele etice sau cele lipsite de etica. Pentru a atinge un target, angajatul nu mai tine cont de mijloacele pe care le foloseste si de implicatiile pe care actiunile sale le pot avea asupra celorlati. Agatandu-ne de atingerea obiectivelor, ne permitem sa fim imorali si, ce este cel mai ingrijorator, este tocmai faptul ca nu constientizam comportamentul pe care il afisam.

Dupa aceste argumente nu ne ramane decat sa ne intrebam: de ce se recurge atunci la aceasta metoda de fixare a obiectivelor? de ce a devenit o practica, nu doar acceptata, ci si utilizata la scara larga? Raspunsul lui Bazerman: pentru ca este usor de implementat, este usor de masurat, este o cale facila prin care se poate atinge succesul (sau se crede inertial ca poate fi atins).

Toate bune si frumoase, dar daca nu obiective, atunci ce? Care este varianta pe care ar trebui sa o alegem? O alternativa ar putea fi crearea unor medii in care oamenii sa isi doreasca sa realizeze ceva, un mediu care sa ofere suport angajatului si in care angajatul sa ofere la randul sau sprijin. Si mai ales, sa nu uitam ca maniera prin care se realizeaza acestea, trebuie sa fie una etica!

Cercetarile au aratat ca un efect mai puternic decat cel cauzat de stabilirea obiectivelor este reprezentat de motivatia intrinseca, cu alte cuvinte individul se implica intr-o activitate deoarece se simte motivat, nu doar din punct de vedere financiar, ci mai ales pentru ca se simte util, pentru ca i se ofera autonomie si posibilitatea de a realiza ceva… si iata cum si de aceasta data, ni se arata ca inainte de succes, bani si atingerea obiectivelor, trebuie sa ne gandim la oamenii implicati!

Accesati articolul complet aici.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter