Hot Now

Cand stabilirea obiectivelor ne duce… unde nu trebuie

04 10 2010, Portal HR , Comenteaza, 5.817 afisari

Lumea de business functioneaza de multa vreme in virtutea ideii ca stabilirea obiectivelor e extrem de importanta atunci cand vine vorba de dezvoltarea organizationala, profesionala si nu numai. Cu toate aceste argumente in favoarea stabilirii obiectivelor, mai multi cercetatori au urmarit sa demonstreze exact contrariul, si sa declare ca in multe cazuri stabilirea unor obiective face mai mult rau decat bine. Dupa atatea carti citite in care am fost invatati sa ne stabilim obiectivele si sa ne insusim metoda SMART, aflam ca folosirea unei astfel de abordari poate avea efecte adverse, poate dauna organizatiei si indivizilor care o folosesc!

O analiza a acestui subiect a fost elaborata in cadrul unui articol de tip Q&A unde Max H. Bazerman raspunde intrebarilor puse de Sean Silverthorne. Premergator acestei sectiuni a articolului, Sean Silverthorne face o scurta prezentare a perspectivelor cu privire la trasarea obiectivelor, mentionand o serie de efecte secundare ce reies in urma stabilirii obiectivelor. Printre acestea sunt mentionate: un comportament lipsit de etica, o centrare pe o anumita arie de activitate si neglijarea altor zone de business, o erodare a culturii organizationale si o reducere a motivatiei intrinsece.

Dar cum poate stabilirea obiectivelor sa incurce rau.. mai mult decat sa descurce, in viziunea lui Max H. Bazerman? Raspunsul este unul ce poate fi anticipat: atunci cand oamenii se axeaza pe un anumit obiectiv esueaza in atingerea altor obiective esentiale pentru organizatie sau pentru ei, asa cum observasera anterior Staw si Boettger. Un alt efect negativ pe care il poate induce stabilirea obiectivelor, este reprezentat de falsificarea rezultatelor, metoda la care angajatii pot recurge atunci cand rezultatul final nu este cel asteptat de superiori. Asadar, fixarea unor obiective nerealiste poate avea un impact negativ asupra evaluarii corecte si fidele a rezultatelor, incercarea de fraudare transformandu-se intr-o tentatie pentru angajati.

Dezvoltarea unor comportamentale neetice este un alt efect secundar pe care trasarea obiectivelor il poate avea, Bazerman vorbindu-ne despre usurinta cu care o persoana corecta ajunge sa fie o rotita a unui sistem imoral, fara ca ea sa stie acest lucru. Riscul de a trece pragul dintre moralitate si imoralitate este ceva cu care ne confruntam zi de zi, si mai ales in cadrul organizatiei unde tentatiile sunt dintre cele mai diverse. Conform lui Adam Barsky, atunci cand ne concentram pe obiective, avem de-a face cu o imagine distorsionata cu privire la perceptia despre comportamentele etice sau cele lipsite de etica. Pentru a atinge un target, angajatul nu mai tine cont de mijloacele pe care le foloseste si de implicatiile pe care actiunile sale le pot avea asupra celorlati. Agatandu-ne de atingerea obiectivelor, ne permitem sa fim imorali si, ce este cel mai ingrijorator, este tocmai faptul ca nu constientizam comportamentul pe care il afisam.

Dupa aceste argumente nu ne ramane decat sa ne intrebam: de ce se recurge atunci la aceasta metoda de fixare a obiectivelor? de ce a devenit o practica, nu doar acceptata, ci si utilizata la scara larga? Raspunsul lui Bazerman: pentru ca este usor de implementat, este usor de masurat, este o cale facila prin care se poate atinge succesul (sau se crede inertial ca poate fi atins).

Toate bune si frumoase, dar daca nu obiective, atunci ce? Care este varianta pe care ar trebui sa o alegem? O alternativa ar putea fi crearea unor medii in care oamenii sa isi doreasca sa realizeze ceva, un mediu care sa ofere suport angajatului si in care angajatul sa ofere la randul sau sprijin. Si mai ales, sa nu uitam ca maniera prin care se realizeaza acestea, trebuie sa fie una etica!

Cercetarile au aratat ca un efect mai puternic decat cel cauzat de stabilirea obiectivelor este reprezentat de motivatia intrinseca, cu alte cuvinte individul se implica intr-o activitate deoarece se simte motivat, nu doar din punct de vedere financiar, ci mai ales pentru ca se simte util, pentru ca i se ofera autonomie si posibilitatea de a realiza ceva… si iata cum si de aceasta data, ni se arata ca inainte de succes, bani si atingerea obiectivelor, trebuie sa ne gandim la oamenii implicati!

Accesati articolul complet aici.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Săptămâna aceasta, discutăm despre cum va arăta viitorul organizațiilor și a departamentului de Resurse Umane, la o nouă ediție a evenimentului „HR UNCOVERED” În perioada 23 – 24 septembrie 2020, BusinessMark are plăcerea să vă invite la „HR UNCOVERED”, eveniment online în cadrul căruia se va discuta despre schimbările prin care organizațiile și departamantele de […]

Detalii

De puțină vreme, angajatorii pot beneficia de un ajutor unic de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, pentru a le cumpăra acestora echipamentele de care au nevoie pentru a lucra de la distanță. În acest context, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a lansat un ghid cu pașii ce trebuie urmați pentru depunerea […]

Detalii

Studiul indică modificări semnificative ale riscurilor și priorităților. Talentul este perceput ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri de către liderii unora dintre cele mai mari companii din lume. Majoritatea liderilor se concentrează pe asimilarea avantajelor de mediu obținute în perioada de carantină. Doar o treime dintre liderii intervievați privesc cu optimism perspectivele de […]

Detalii

Dacă până acum, în lunile de vară, piața muncii traversa o perioadă de stagnare în ceea ce privește locurile de muncă disponibile și interesul candidaților pentru acestea, putem spune că în vara anului 2020 lucrurile au stat cu totul altfel. Lunile iunie-august au fost marcate de o cerere mare din partea candidaților, care au fost […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter