Secțiune susținută de

Ce este coaching-ul?

Portal HR \ Actual \ Ce este coaching-ul?

Coaching-ul la inceputuri

Desi poate parea paradoxal, coaching-ul nu este o metodologie si abordare noua. Astfel, putem spune ca discutia socratica, care prin adresarea intrebarilor potrivite isi ajuta discipolii sa descopere adevarul, a fost un… demers de tip coaching.

Sub acest nume, care in limba engleza starneste confuzii (coach = antrenor), metoda coaching-ului s-a nascut din sport. Astfel, cartea lui Tim Gallwey, The Inner Game of Tennis, aparuta in anii ‘70 poate fi considerata “certificatul de nastere” al coaching-ului.

Observatia esentiala a fost ca sportivii au rezultate mai bune atunci cand sunt confruntati cu intrebari deschise legate de cum isi pot imbunatati performanta, fata de abordarea in care antrenorul le oferea solutii pentru corectare. Astfel, in loc sa se concentreze asupra a ceea ce au gresit, sportivii se gandesc la ce pot face mai bine sau diferit in urmatoarea competitie.

Dar ce este astazi coaching-ul?

Federatia Internationala de Coaching (ICF) defineste coaching-ul drept un parteneriat care accelereaza ritmul de invatare al clientului, performanta si progresul acestuia pe plan personal si profesional.

O alta definitie, care accentueaza caracterul transformator al coaching-ului, este aceea a European Coaching Institute (ECI) – un proces care il ajuta pe client sa renunte la ceea ce este acum pentru a deveni ceea ce isi doreste sa devina. Astfel, coaching-ul inseamna trans-formare – un proces de invatare prin re-definire.

Coaching-ul este o calatorie catre sine si totodata o trecere. Drumul se parcurge impreuna, iar ghidul este… clientul. Este uneori un drum dificil, in care tentatia revenirii (regresiei) in starea de confort se impleteste cu entuziasmul explorarii de noi teritorii.

Coaching-ul este dialog, o comunicare profunda si speciala, sustinuta de catre coach prin ascultare activa si utilizarea intrebarilor potrivite.

Este un proces de constientizare si responsabilizare in care clientul se orienteaza catre solutii si catre viitor.

Astfel, coaching-ul inseamna prezenta cu toata fiinta, coach-ul ESTE impreuna cu clientul, si aparent NU FACE nimic pentru acesta. Si paradoxal, A FI provoaca in client dorinta si putinta de A FACE – in primul rand A–SI FACE o viata implinita.

Data articol: octombrie 1, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam