Secțiune susținută de

Ce gandesc recrutorii dar nu spun aproape niciodata

Portal HR \ Opinia consultantului \ Ce gandesc recrutorii dar nu spun aproape niciodata

Articolul despre cum ofera un recrutor feedback unui candidat supracalificat a iscat multe comentarii si discutii. Citind acum articolul lui Maureen Sharib de pe ERE.net despre adevarurile nespuse atunci cand vine vorba de comunicarea angajator/ candidat, ne-am gandit ca ar fi poate utila o rescriere a acestora in nota locala.

Atentie! Nu incercam sa gasim o scuza mentionand aceste aspecte neplacute, ci doar sa aruncam lumina asupra unor realitatii adesea ignorate si care erodeaza, din pacate,  increderea candidatului intr-un potential angajator.

Ce gandesc recrutorii si nu spun aproape niciodata?

1. Esti prea in varsta pentru postul pentru care recrutam

Ati primit vreodata acest feedback in urma unui interviu? Credem noi ca sansele sunt minime sa fi auzit o astfel de explicatie. E discriminatorie si cel care o rosteste se expune unei defensive iminente. Dar realitatea asta este.

Sigur, depinde foarte mult si de pozitia pentru care se face recrutarea. Pentru cele complexe, care necesita multi ani de experienta, 40 – 45 de ani poate sa nu insemne asa de mult ca varsta. Dar acestea sunt rare. De cele mai multe ori, dintr-un teanc de aplicatii pentru o pozitie cu cerinte minime sau moderate de experienta, recrutorul va lasa deoparte acele CV-uri la care sesiseaza ca varsta candidatului este peste 40 de ani (cateodata cifra este chiar semnificativ mai mica).

2. Nu ai mai lucrat nimic de foarte mult timp.

Ce inseamna foarte mult timp? Totul este subiectiv. Poate sa varieze de la mai bine de jumatate de an la cativa ani buni. Pauzele lungi in ceea ce denumim traditional „campul muncii” tind sa atraga atentia asupra unor potentiale probleme de integrare, comunicare, relationare, adaptare la realitate etc.

Sunt putini recrutorii care isi vor permite luxul de a lamuri intr-un interviu mai detaliat motivele reale ale pauzei si lungimii ei. Si chiar daca vi se pare ca le-ati lamurit, o umbra de indoiala tot este posibil sa ramana si aplicatia cu astfel de „probleme” va fi data deoparte sau lasata pe locul doi.

3. Ai multe pauze in traseul profesional/ Ai schimbat joburile foarte des.

Am mai discutat despre acest aspect si intr-un alt articol, il mai mentionam o data pentru ca il intalnim destul de des. Un tipar de parcurs profesional in care pauzele nu sunt intamplatoare si nici doar la inceput de cariera (unde sunt mai explicabile), ci devin un obicei repetat comunica mai mult sau mai putin involuntar un potential de neseriozitate sau alte probleme de performanta/ comunicare/ adaptare.

4. Ma oboseste faptul ca trebuie sa smulg cuvintele de la tine cu clestele.

Un candidat care nu comunica este un candidat despre care recrutorul nu are cum sa inteleaga suficient de multe lucruri ca sa il evalueze corect. Am mai scris despre asta si in acest articol.

Ceea ce este important de retinut este ca nu multi evaluatori vor avea dibacia si rabdarea de a scoate informatiile de care au nevoie de la candidatul emotiv. Exista sanse foarte mari sa renunte si sa respinga aplicatia pe motive de experienta insuficienta.

5. Daca imi e greu sa te gasesc, s-ar putea sa renunt sa te mai caut

Un candidat care la datele de contact din CV sau in profilul de pe Linkedin mentioneaza doar un numar de telefon de firma si o adresa de e-mail de la birou isi creste vertiginos sansele de a nu mai putea fi contactat pentru un job interesant daca a parasit locul anterior de munca si nu si-a mai actualizat datele de contact.

Cu cat ii este mai greu unui recrutor sa gaseasca un candidat, cu atat sansele sa renunte sa il mai caute sunt mai mari.

6. Daca nu imi spui macar orientativ ce salariu si ce pachet de beneficii vrei, nu am cum sa te recomand mai departe pentru o discutie cu managerul

Daca specialistul HR recomanda mai departe pentru o discutie cu managerul un candidat ale carui asteptari salariale depasesc cu mult nivelul bugetat pentru pozitia respectiva, feedback-ul de la manager va fi unul cat se poate de neplacut. Sunt putini evaluatorii care isi vor asuma acest risc.

Si lista poate continua… De retinut, credem noi, este faptul ca de la comunicare la intelegere este un drum foarte lung si ca e intotdeauna usor sa presupunem ca pusi in postura celui din fata noastra am putea sa spunem ce gandim. Dar mai devreme sau mai tarziu s-ar putea ca realitatea sa ne dovedeasca contrariul.


Data articol: noiembrie 10, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam