Ce salariați poți să angajezi pentru a primi bani nerambursabili de la stat
Confom reglementărilor, angajatorii care încadrează în muncă anumite categorii de persoane pot beneficia de stimulente financiare de la stat, calculate în funcție de indicatorul social de referință (ISR), care, în 2014, are valoarea de 500 de lei. Având în vedere că dispozițiile în domeniu au fost modificate la sfârșitul anului trecut, am reunit într-un material complet și recapitulativ tot ce trebuie să știți: care sunt condițiile de îndeplinit pentru a primi aceste stimulente, tipurile de facilități acordate, precum și care sunt obligațiile ce revin angajatorilor.
1) Absolvenți
Facilități: Cei care încadrează în muncă absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o subvenție ce diferă în funcție de studiile salariaților. Astfel, pentru fiecare absolvent încadrat, angajatorii primesc:
- o sumă egală cu valoarea ISR pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii;
- o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal;
- o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea ISR pentru absolvenții de învățământ superior.
În cazul în care absolventul este persoană cu handicap, subvenția se acordă timp de 18 luni. Totodată, subvenția nu se acordă pe perioadele în care raporturile de muncă sunt suspendate.
Atenție! Noi dispoziții, aplicabile din 22 octombrie 2013, stabilesc că angajatorii NU mai beneficiază de scutirea de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj aferentă absolvenților încadrați în muncă.
Obligații: Angajatorii trebuie să angajeze absolvenții pe perioadă nedeterminată și să mențină raporturile de muncă cu aceștia cel puțin 18 luni. În cazul în care raporturile de muncă încetează mai devreme de 18 luni (din motive neimputabile angajaților) angajatorii vor restitui subvențiile primite pentru fiecare absolvent, plus dobânda de referință a BNR.
2) Șomeri peste 45 de ani
Facilitțti: Cei care angajează șomeri în vârstă de peste 45 de ani vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă egală cu valoarea ISR.
Atenție! Ca și în cazul angajatorilor care încadrează în muncă absolvenți, nici aceștia nu mai beneficiază de scutirea de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj începând cu toamna anului trecut.
Obligații: Angajatorii trebuie să angajeze șomerii pe perioadă nedeterminată și să mențina raporturile de muncă cu aceștia cel puțin 18 luni. În cazul în care raporturile de muncă încetează mai devreme de 18 luni, angajatorii vor restitui subvenția primită, plus dobânda de referință a BNR.
3) Șomeri părinți, unici susținători ai familiilor monoparentale
Facilități: Ca și în cazul celor care angajează șomeri peste 45 de ani, și angajatorii care încadrează în muncă șomeri părinți, unici susținători ai familiilor monoparentale, beneficiază, lunar, de o sumă egală cu valoarea ISR. Suma se va acorda de către stat timp de 12 luni.
Atenție! Nici acești angajatori nu mai beneficiază de scutire de la plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Obligații: Angajatorii trebuie să angajeze șomerii pe perioadă nedeterminată și să mențină raporturile de muncă cu aceștia cel puțin 18 luni. În cazul în care raporturile de muncă încetează mai devreme de 18 luni, angajatorii vor restitui subvenția primită, plus dobânda de referință a BNR.
Descoperă și celelalte categorii de salariați pentru care primești bani nearmbursabili de la stat citind tot articolul de Mirela Oprea de pe Avocatnet.ro.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam