Conceptul de co-living: reinventarea spațiilor sociale pentru nomazii digitali și nu numai
În ultimii ani, conceptul de locuire s-a dezvoltat dincolo de simplul acoperiș deasupra capului. O nouă tendință în modul în care oamenii trăiesc și interacționează a dat naștere conceptului de co-living, accelerată și de viața post-pandemie. Spațiile de co-living reprezintă o reinterpretare a tradiționalelor locuințe, aducând în prim-plan comunitatea și experiențele sociale.
Ce este co-living-ul
Coliving-ul este un concept ce îmbină spațiul privat cu cel comun, creând astfel un mediu de trai interactiv și colaborativ. În esență, coliving-ul presupune coexistența mai multor indivizi sau familii într-un spațiu comun, unde fiecare entitate locativă deține propriul său spațiu privat, precum un dormitor și, în unele cazuri, o baie privată, dar folosește la comun facilități precum bucătăria, livingul și alte spații comune.
Platforme de co-living
Cum funcționează conceptul de co-living
Coliving-ul încurajează interacțiunea și colaborarea între locatari. Astfel, oamenii au șansa să își împărtășească cunoștințe, experiențe și abilități diverse. Acest lucru poate duce la crearea unor relații durabile și la dezvoltarea unei comunități strânse.
Un alt aspect definitoriu al co-living-ului este utilizarea în comun a facilităților precum bucătăria, livingul, spațiile de lucru, sala de sport sau chiar grădina. Aceste facilități pot fi mai bine echipate și întreținute decât cele pe care și le-ar putea permite fiecare persoană în mod individual.
Totodată, co-living-ul adesea vine cu contracte de închiriere mai flexibile decât cele ale apartamentelor tradiționale. Acest lucru poate fi atractiv pentru persoanele care doresc să evite angajamente pe termen lung și să își schimbe locația cu ușurință.
Mai mult, odată cu creșterea numărului de persoane care lucrează la distanță, co-living-ul poate oferi un cadru potrivit pentru aceștia. Pentru nomazii digitali din toată lumea, co-living-ul este deja un mod de viață de mai mulți ani, pentru că răspunde exact nevoii lor de mobilitate și oferă acces la noi orașe și comunități în care să lucreze și să-și petreacă timpul liber, cu un cost avantajos al vieții.
Un articol din Forbes România menționează că tendințele din ultimii ani și transformările aduse de pandemie în viața profesională a oamenilor conturează astăzi co-living-ul într-o destinație pentru o categorie din ce în ce mai largă de profesioniști, fiind o oportunitate să exploreze și să lucreze de oriunde. Practic, angajații care se stabilesc pentru perioade scurte de timp într-un alt oraș pentru diverse proiecte sau angajați din multinaționale care merg în delegații și au nevoie de o soluție accesibilă, aproape de birou, găsesc spațiile de co-living mult mai avantajoase.
De la originile sale în Marea Britanie a secolului al 19-lea, acest concept a evoluat pentru a reflecta schimbările sociale și valorile în schimbare ale generațiilor actuale. Platformele online precum www.coliving.com au simplificat căutarea și rezervarea acestor spații inovatoare, făcându-le accesibile și atractive pentru cei care caută o experiență de locuire care să depășească simpla închiriere de apartament.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam