Hot Now

Cum sa enervezi un angajator in 5 pasi simpli

08 11 2010, Portal HR , Un comentariu, 8.196 afisari

In general, articolele de pe site-urile cu sfaturi de cariera includ liste si idei despre modalitatile in care te poti pozitiona bine si atractiv in fata unui potential angajator. Cum sa iti faci CV-ul, cum sa te imbraci si cum sa vorbesti la interviu, cum sa multumesti dupa interviu etc. Mai putini insa atrag atentia asupra unor comportamente/ atitudini deranjante care te submineaza si arunca o lumina nefavorabila asupra profilului tau atunci cand vine vorba de o recrutare.

Azi ne-am gandit sa va povestim despre 5 situatii des intalnite carora, desi am putea sa le gasim explicatii, nu le gasim scuze:

1. Trimiti un CV de 5 – 10 pagini si atasezi la mailul de aplicatie si copiile scanate ale tuturor diplomelor si certificatelor de la scolile absolvite.

Indiferent de numarul de ani de experienta si de complexitatea responsabilitatilor pe care le ai in spate, sansele ca un potential angajator sa aiba timpul si rabdarea sa citeasca un CV de 5 – 10 pagini si sa parcurga toate documentele scanate care dovedesc absolvirea unor institutii de invatamant sunt aproape nule.

Cum scriam si intr-un articol anterior, un evaluator experimentat scaneaza un CV in aproximativ 20 de secunde. Ceea ce trebuie sa gaseasca in acest interval infim de timp sunt informatiile necesare si suficiente, nu intreaga poveste a vietii tale. Daca o sa fie nevoie pe parcursul procesului de recrutare de mai multe detalii si de dovezi concrete, acestea iti vor fi cerute.

2. Iti retrimiti aplicatia saptamanal sau mai des, indiferent de anunturile  de recrutare publicate si in pofida faptului ca ai primit un raspuns in care ti se spunea ca vei fi contactat(a) atunci cand va exista o pozitie potrivita cu experienta ta.

Stim, e important sa fim perseverenti, mai ales cand este vorba de viitorul si cariera noastra. Daca vrei insa cu orice pret sa ti se deschida o usa, nu lovi in ea cu piciorul. E probabil sa se deschida la un moment dat, dar sansele sa mai intri sunt mici. O astfel de sansa apare doar daca ai reusit sa amuzi sau sa intrigi persoana care primeste aplicatiile. Nu te baza insa pe asta.

Incearca sa patrunzi si pe alte cai. Gaseste persoane din reteaua ta care te-ar putea recomanda catre cineva din interiorul organizatiei respective, trimite aplicatii doar la pozitiile relevante pentru experienta ta etc.

3. Nu te prezinti la interviul stabilit si nici nu anunti.

Intotdeauna exista neprevazut si nimeni nu neaga asta. Dar chiar si in al 12-lea ceas poti anunta ca nu mai ajungi la un interviu (desi ideal e sa faci asta cu cateva ore inainte). Daca, totusi, nu ai putut sa anunti (din motive de forta majora), nu reveni cu un telefon pe un ton relaxat in care sa ceri o reprogramare. Scuzele s-ar putea sa fie acceptate, dar strategia strutului e putin probabil sa iti lumineze imaginea in ochii unui potential angajator.

4. Nu esti atent la intrebarile evaluatorului si raspunzi avand in vedere ceea ce ai exersat acasa si nu ceea ce te-a intrebat.

E bine ca te-ai pregatit pentru interviu dar e si mai bine sa incerci sa raspunzi oferind informatiile pe care ti le cere un potential angajator. S-ar putea sa nu iti placa, sa trebuiasca sa te gandesti la lucruri pe care nu le-ai luat in calcul si sa le explici, dar spontaneitatea si mai ales autenticitatea sunt mai valoroase decat orice discurs recitat.

Atentie, e normal sa nu iti placa si sa nu raspunzi la intrebari discriminatorii, cu nuante peiorative, jignitoare etc. Dar atunci cand esti rugat(a) sa dai exemple concrete despre implicarea ta intr-un anumit proiect, nu ai motive sa nu incerci sa le oferi.

5. Insisti sa te primeasca la un interviu si la inceputul discutiei, cand esti rugat sa detaliezi experienta profesionala, intrebi: „E ceva ce nu ati inteles din CV-ul meu?” (sau variante pe aceeasi tema)

Cine vinde si cine cumpara aici? Daca ai cerut (mai mult sau mai putin insistent) un interviu sau daca ai fost recomandat(a) pentru un interviu, te afli intr-o postura asemanatoare cu a comerciantului. Nu ii faci tu o favoare potentialului angajator (cumparator) ca ai venit la interviu, ci mai degraba el te ajuta pe tine oferindu-ti o sansa. Merita sa profiti de ea prezentandu-te in lumina cea mai buna. Asta presupune o comunicare bazata pe respect si interes, atentie si sinceritate.

Si lista poate continua… De retinut, credem noi, este ca, si in cazul proiectelor de recrutare, ca in orice alte interactiune umana, indiferent de postura in care te afli (pentru ca, asa este, si angajatorii fac multe greseli atunci cand vine vorba de relatia cu candidatii), bunul simt nu ar trebui sa fie paradox, ci regula.

 

 

Comentarii (1)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Maria ILIN, Portal HR. Portal HR said: Hocus, pocus, enervatus… in 5 pasi simpli http://portalhr.ro/?p=725 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter