Hot Now

CV-ul care iese în evidenţă

11 11 2014, Cristina Otel , 5 comentarii, 6.174 afisari

Atunci când cauţi un job de ceva vreme şi găseşti, într-un final, anunţul mult aşteptat s-ar putea să fii tentat să aplici cât mai repede, fără să acorzi atenţia necesară CV-ului tau. Opreşte-te puţin şi aminteşte-ţi că mai sunt cel puţin alte câteva zeci de persoane care îşi doresc acelaşi post. Ce ai putea face ca CV-ul tău să iasă în evidenţă?

În cele ce urmează, îţi propun câteva lucruri de bază de care să ţii cont atunci când te gândeşti la structură.

 • Informaţiile personale ar trebui să conţină numele, vârsta şi detaliile de contact. Dacă ai o pagină personală sau un blog, poţi include adresa către el aici. Starea civilă, numarul de copii şi adresa completă nu sunt necesare.
 • Oferă detalii pentru job-urile anterioare şi fă referire la realizările tale, mai degraba decât la responsabilităţi. Spune-le ce ai reuşit să faci efectiv, nu ce ar fi trebuit să faci.
 • Ordinea în care notezi aceste experienţe ar fi bine să fie una invers cronologică, astfel încât informaţia recentă şi relevantă să fie uşor de găsit.
 • La capitolul educaţie, în funcţie de câtă experienţă ai, te poţi limita şi la studiile superioare. De exemplu, după mai bine de 10 de ani de muncă, liceul terminat nu mai prezintă neapărat importanţă.
 • Scrie doar competenţele care au legatură cu job-ul pentru care aplici. Să înşiri multiple rânduri de competenţe şi cursuri la care ai participat înseamnă să umpli documentul cu informaţii ce nu sunt relevante pentru cel care recrutează.
 • Scrie doar informaţiile relevante. Şansele ca un CV „roman” să fie citit în întregime sunt mici. Când are câteva sute de CV-uri în faţă recruiter-ul le va aprecia pe cele succinte, care, pe cât posibil nu depăşesc 2 pagini, decât dacă ai foarte mulţi ani de experienţă în spate.

Sunt însă şi câteva aspecte legate de design-ul CV-ului care ar putea să îl facă să iasă în evidenţă:

 • Poza nu e obligatorie, dar îi poate ajuta pe cei care recrutează să te ţină minte. Creierul uman procesează şi reţine informaţia mai bine în imagini.
 • Aranjează informaţia pe categorii şi lasă spaţiu între ele ca să fie uşor de citit.
 • Evită să foloseşti acelaşi CV pentru toate posturile pentru care aplici. Pentru fiecare job există cerinţe (cunoştinţe/abilităţi) diferite. Personalizează CV-ul asigurându-te că scoţi în evidenţă acele informaţii care răspund nevoii recruiter-ului.
 • Foloseşte un design atractiv. Fii original şi îndrăzneşte să te abaţi de la formatul Europass. De exemplu, dacă aplici pentru un job care implică organizare şi atenţie la detalii asigură-te că transmiţi asta prin aspectul CV-ului şi că nu ai greşeli de ortografie. Dacă aplici pentru un job în marketing sau advertising design-ul CV-ului tău ar putea fi unul creativ, de genul infografic.

Am lăsat la spre final o regulă de bază: aceea de a spune adevarul. De exemplu, pentru un loc de muncă care implică şofat, să scrii că ai deja carnetul când tu doar ce te-ai înscris la şcoala de şoferi nu e în regulă.

În încheiere, te invit să îţi schimbi puţin perspectiva şi să te gândeşti la CV ca la un document care vorbește despre tine, dar pentru angajator. E biletul tău de intrare la un interviu, aşa că merită să îţi iei puţin timp şi să te întrebi ce caută recrutorul, ce i-ar plăcea să vadă în CV. Ajută-l să te remarce. 😉

Comentarii (5)
 1. Silvia spune:

  „Informaţiile personale ar trebui să conţină numele, vârsta şi detaliile de contact.” De ce si varsta? Daca starea civila si numarul de copii nu sunt obligatorii de ce sa fie varsta obligatorie? Mai ales ca se cunoaste (si se simte din plin) reticenta recruiterilor si angajatorilor fata de persoanele trecute de 45 – 50 de ani, acestea fiind considerate aproape inapte pentru orice fel de job, exceptindu-le pe cele de menajera si ingrijitoare de batrani. Consider ca si varsta, alaturi de situatia civila si numarul de copii, reprezinta un element de discriminare.

  • Cristina spune:

   Silvia, ai dreptate ca de la o anumita varsta oportunitatile nu mai sunt la fel de numeroase. DIn punctul meu de vedere, daca iti scrii la educatie anii in care ai facut liceul, recruiterul poate calcula varsta oricum. Daca scrii varsta sau data nasterii e pur si simplu mai sincer si mai transparent. Pana la urma, daca te cheama la interviu vor constata varsta. Si daca chiar cauta pe cineva mai tanar rezultatul final va fi probabil acelasi…

 2. Veronica spune:

  Buna. Da, am vazut ca mai nou trebuie sa scrii in Cv realizarile, nu sarcinile pe care le indeplinesti la munca, dar… sa fim seriosi.. Cate persoane fără o poziție de Management se pot lăuda cu realizari notabile, de genul: l-am convins pe sef sa implementeze un soft in depozit sau am obtinut micșorarea costurilor fimei cu x%. In final, mulți sunt „obligati” sa treaca in Cv niste realizari inventate si nu vad rostul

  • Portal HR spune:

   Nu trebuie să fie mărețe. E suficient să fie relevante pentru natura postului. De exemplu, organizarea sistemului de îndosariere (pentru un post de secretariat) poate fi relevantă.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii

Zona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter