Hot Now

De ce conteaza implicarea angajatilor

03 12 2010, Portal HR , Un comentariu, 10.112 afisari

Strategiile organizationale de implicare (in sensul responsabilizarii si fidelizarii) a angajatilor sunt din ce in ce mai des aduse in discutie de specialistii in resurse umane (si nu numai). Intr-un context volatil atat din punct de vedere economic, cat si al capitalului de incredere vehiculat in relatia angajator/angajat, a avea angajati implicati pare sa fie solutia nu doar pentru iesirea din criza ci si pentru evolutie pe termen lung.

Un studiu al Economist Intelligence Unit sponsorizat de Hay Group aduce in prim plan acest subiect si il aseaza pe bazele solide ale cercetarii si dovezilor concrete. Studiul Re-engaging with Engagement a fost derulat in perioada iulie – septembrie 2010, respondentii fiind lideri la nivel de top (termenul care ii reuneste fiind cel de C-executives) si manageri seniori (331 in total).

Cateva din concluziile studiului ne-au atras atentia si credem noi ca sunt revelatoare pentru variatiile (si de aici problemele care apar) in abordarea acestui subiect in organizatii:

1. Exista diferente semnificative intre importanta pe care o acorda implicarii angajatilor executivii de tip C (Chief Executive Officer, Chief Operating Officer etc) si managerii de pe nivele ierarhice inferioare. Primii par sa fie mult mai optimisti in ceea ce priveste nivelul actual de implicare al angajatilor si impactul pe care l-au avut pentru a ajunge la acest rezultat decat ceilalti.

2. Exista o diferenta semnificativa intre afirmatii/discurs si actiuni derulate efectiv in scopul cresterii implicarii (a se citi responsabilizarii si fidelizarii) angajatilor. 84% din respondenti sunt de acord ca angajatii carora le lipseste implicarea sunt unul dintre cele mai mari pericole pentru organizatii, dar masurile concvrete luate pentru a-i identifica si a schimba starea de fapt se lasa adesea asteptate.

3. Managerii cu un nivel mediu de autoritate nu sunt creditati cu abilitatea de a creste nivelul de implicare al angajatilor. In aceste conditii este putin probabil ca acestia sa inceapa sa isi asume o responsabilitate pentru care nu au suficient suport si nici capitalul de incredere necesar.

4. Majoritatea respondentilor sunt de acord ca angajatii cu state vechi in organizatie sunt o piatra de incercare atunci cand se pune problema cresterii nivelului lor de implicare (desi si pe marginea acestui subiect parerile par sa fie destul de impartite in functie de nivelul de autoritate al celui care raspunde).

Cateva din metodele prin care se poate creste nivelul de implicare al angajatilor sunt:

1. O atentie sporita acordata implicarii lor in sedintele de board.

2. Gestionarea problemelor cauzate de lipsa de implicare de la aparitia lor in organizatie.

3. Concentrarea pe autonomie si mai putin pe salariu.

4. Asigurarea implicarii managerilor de linie in efortul de responsabilizare si fidelizare a angajatilor.

Descarca tot raportul Re-engaging with Engagement de pe site-ul Hay Group pentru a vedea toate concluziile studiului si modalitatile efective de management al acestui aspect critic pentru performanta organizatiilor.

Comentarii (1)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu, Mihai Pintilie and Robert Katai, Portal HR. Portal HR said: De ce e bine sa le pese http://portalhr.ro/?p=933 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter