Hot Now

De ce să stai 10 ani într-un job

29 01 2013, Career Advisor , Comenteaza, 5.027 afisari

„Chiar așa, de ce?” este probabil prima întrebare care vă vine în minte citind acest titlu, fie că tonul este unul sarcastic (căci, nu-i așa, trăim în epoca vitezei și a sta 10 ani într-un job seamănă foarte mult cu rețeta pentru eșec) sau unul doar curios (sperăm că mai degrabă așa).

Articolul de pe HBR pe care vi-l recomandăm azi încearcă să tragă un semnal de alarmă. El se bazează pe analiza informațiilor statistice de peste ocean cu privire la durata medie pe care un profesionist o mai petrece în zilele noastre într-un job. Rezultatul este, în opinia autorilor (și a noastră, de altfel) îngrijorător: mai puțin de 5 ani (4.6 ani, mai exact). În plus, alte studii arată că 40% din angajați intenționează să își schimbe jobul în următoarele 6 luni. Și dacă asta nu era suficient, un alt studiu concluzionează că peste 69% dintre angajați sunt oricum în căutare pasivă de job cu ajutorul rețelelor sociale.

Nu știm care este situația la noi, dar, bazându-ne pe experiența în consultanță și recrutare de până acum, suntem siguri că nici pe plan local rezultatele unor astfel de studii de „engagement” nu ar fi cu mult mai îmbucurătoare. Sigur, e vorba și de criză care schimbă fundamental modul în care se raporteaza angajatorul la piața muncii (și invers), e vorba de o criză de încredere (poate mai mult decât de una financiară), dar acestea sunt doar posibile explicații care nu rezolvă cu nimic problema.

Revenind la articolul de pe HBR de la care am pornit discuția, autorii subliniază faptul că dincolo de efortul companiilor de a-și menține angajații implicați și fideli, există avantaje evidente și pentru profesioniștii care aleg să rămână un timp mai lung pe o anumită poziție/într-o anumită zonă funcțională. Iată-le pe scurt:

1. Creșterea nivelului de senioritate

2. Oportunități de a ocupa poziții de conducere

3. Stabilitate (cu efect direct în plan personal și profesional)

4. Pachete specifice de beneficii

5. Beneficii mai mari

6. Perfecționare continuă

7. Siguranță oferită angajatorului

8. Flexibilitate

9. Perseverență

10. Un cuvănt de spus pentru viitorul organizației

Evident, un parcurs profesional cu schimbări frecvente (și, din păcate, am văzut adesea profile cu mai puțin de 1 – 2 ani petrecuți într-un job/o companie, un model repetat cu consecvență negativă) afectează performanța, senioritatea, echilibrul și, de ce nu, imaginea/brandul profesionistului. Oricât de mult am vrea să dăm vina pe condițiile pieței în care muncim, dincolo de orice mai intervine și hotărârea de a persevera, de a crește împreună cu organizația și de a nu „abandona corabia” când se anunță nori de furtună la orizont.

Pentru o explicație extinsă a motivelor pentru care 10 ani într-un job se pot dovedi benefici pentru un profesionist, citiți tot articolul 10 Reasons to Stay in a Job for 10 Years.

Adauga comentariu

Cele mai noi

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter