Ești sigur că vrei să scrii „pasionat” în CV?
Până de curând, când vorbeam despre competența „creativitate” în contextul muncii, ne refeream la joburile din sfera publicității, marketingului etc. În paradigma actuală însă, odată cu schimbările subtile dar semnificative și în consistența și anvergura joburilor „conservatoare”, începem să vorbim din ce în ce mai mult despre creativitate ca despre o competență organizațională cheie. Evident, ca orice concept generos, ea are, probabil, tot atâtea definiții câte organizații există, un motiv suficient de puternic să ne punem problema cum o putem identifica/evalua în discuțiile cu candidații sau dezvolta/potența în eforturile de echipă.
Ana Matei, specialist în marketing online dar nu numai (vezi aici tot profilul LinkedIn), scrie în articolul de ieri de pe blogul ei despre joburile viitorului, competențele cheie și modul în care acestea vor putea fi (dacă nu sunt deja) evaluate în procesele de recrutare. Descoperiți mai multe citind tot articolul:
Cele mai multe articole despre job-urile viitorului susțin că se va cere mai mult right-brain work decât left-brain work, mai precis munca creativă va domina în piață. Sunt voci care spun că cele două (right-brain și left-brain work) nu se pot disocia în procesul creativității. Acum, eu mă întreb cum vor arăta interviurile de angajare și care vor fi indicatorii de care se va ține cont în selecția candidaților.
Din ce am citit, tind să cred că majoritatea job-urilor vor cere empatie, creativitate, pasiune și motivație intrinsecă din partea angajaților. Iar când spun viitor, mă gândesc la următorii 5 ani. Semne de schimbare au apărut deja.
Testele de EQ
În timp ce mă întrebam cum vor face față oamenii de HR unei astfel de schimbări, mi-am dat seama că aproape toate elementele de mai sus ar putea intra sub EQ (Inteligența Emoțională – Daniel Goleman), care ar putea lua locul testelor de IQ.
Dar acum 2-3 ani am dat câteva teste de inteligență emoțională. Un test presupunea să trimit un chestionar cu 5 întrebări despre mine către 3 prieteni care mă cunosc bine, dar care să nu se cunoască sau măcar să nu se consulte între ei pentru completarea lui.
Mă gândesc că poate că aceste teste EQ ar putea fi de ajutor, însă nu îmi par suficiente (ar fi naiv să plecăm de la premisa că toată lumea va fi mai curioasă să afle adevăratul rezultat despre sine, în loc să încerce să trișeze, mai ales atunci când miza este job-ul dorit).
Citește mai departe despre utilizarea tehnicii fMRI în procesele de recrutare pe blogul Anei.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam