Foloseşte eficient canalele Social Media în recrutări
Este evident că reţelele sociale au devenit foarte populare şi sunt un subiect la modă pe toate canalele media. Ele au devenit un hub de conversaţii între utilizatori dar în același timp și un loc de întâlnire al brandurilor cu consumatorii lor.
Cred însă că puțini specialiști în resurse umane le folosesc potenţialul maxim atunci când vine vorba de angajarea de persoane noi in companiile pe care le reprezinta.
Motivul principal pentru care se întâmplă acest lucru este că atunci când vine vorba de recrutare se merge pe metoda clasică: postare și promovare anunț, screeningul CV-urilor primite, test, interviu final și angajare. Websiteurile de recrutări ușurează mult acest proces și îl încurajează, însă eu cred că această metodă limitează valoarea unei recrutări prin rețelele sociale.
Anunțurile de angajări pot fi instrumente foarte bune de viral marketing și marketing online. Acest lucru adaugă plus valoare companiei. Mai exact recrutarea nu oferă doar persoanele potrivite pentru joburile ptrivite, ci și crește vizibilitatea companiei în mediul online sau transmite un mesaj către potenţialii noi clienți sau parteneri de business.
În perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012 am realizat o campanie de angajare pentru un stagiar pe marketing și comunicare online pentru Azimut Teambuilding (www.azimut-teambuilding.ro), o companie ambițioasă din Cluj-Napoca. Recrutarea a presupus un concurs pe Facebook pentru participanti, urmând ca finaliștii să primească dreptul de participare la un teambuilding organizat gratuit doar pentru ei (acesta a ajutat şi la procesul de evaluare a candidaților).
Pe lângă angajarea internului potrivit, campania de recrutare a avut și scopul maximizării vizibilității Azimut Teambuilding în mediul online, pe rețelele sociale.
Cu ajutorul campaniei online în decurs de 2 săptămâni am reușit să ajungem cu mesajul nostru la peste 200.000 de persoane pe Facebook, am primit 307 CV-uri și au fost 12 persoane care s-au calificat pentru etapa următoare din procesul de recrutare. Toate acestea cu buget 0 de promovare!
Studiul de caz complet poate fi citit aici.
Când am gândit campania am realizat că dacă sunt mai atent la publicul țintă căruia mă adresez și analizez toate instrumentele de comunicare online pe care la am la dispoziție, pot găsi metode mai creative de selecție și promovare.
Până la urmă Social Media nu reinventează comunicarea ci doar pune la dispoziție mai multe unelte de interacțiune. Depide numai de noi cum le folosim pe acestea într-un mod cât mai eficient pentru a ne atinge obiectivele companiei şi ale campaniilor de recrutări.
Călin Biriș este Specialist marketing online. Află mai multe despre el aici.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam