Hot Now

Forta exemplului negativ

29 11 2010, Portal HR , Un comentariu, 6.048 afisari

Una din recomandarile importante de care un manager trebuie sa tina cont pentru a-si tine oamenii motivati este cea legata de sublinierea aspectelor pozitive, de rasplatirea si recunoasterea efortului prin diferite metode mai mult sau mai putin pragmatice.

Pozitivul si manifestarile sale sunt, evident, esentiale pentru mentinerea unei atmosfere constructive, dar cercetarile arata ca cel putin la fel de critica este sanctionarea comportamentelor negative si anticiparea efectelor pe care acestea le pot avea asupra moralului si motivatiei angajatilor daca ele sunt ignorate. Totul poate sa plece de la un angajat dificil, dar lucrurile sunt mai complexe decat par.

O cercetare psihologica revolutionara a demonstrat ca experientele negative au un impact mult mai mare asupra noastra decat cele pozitive.

La nivel organizational acest lucru ar putea pune intr-o perspectiva semnificativ mai complexa prezenta unui angajat carcotas, neperformant sau care le face viata dificila celorlalti, experienta unui esec major sau o greseala ce afecteaza in lant rezultatele muncii tuturor celor implicati. Pentru a fi echilibrata, o experienta negativa are, conform cercetarii, nevoie de cel putin 5 experiente pozitive. De aici o presiune majora asupra managerilor de a gestiona problemele si de a sanctiona comportamentele inadecvate atunci cand apar, pentru ca ignorarea lor nu le face sa dispara.

Articolul de pe Harvard Business Review care abordeaza aceste teme, Bad Is Stronger Than Good, ne-a dat de gandit cu cateva idei care credem noi ca merita retinute:

1. Managerii si organizatiile in general vor avea sanse mai mari de succes daca isi concentreaza eforturile pe eliminarea negativului mai degraba decat pe accentuarea pozitivului (asta nu inseamna ca strategiile de motivare prin recunoastere nu trebuie sa fie practicate.)

2. Angajatii cu potential negativ seamana putin cu merele stricate. Strica un cos intreg intr-un timp foarte scurt.

3. Starile emotionale conteaza. Impactul negativ pe care il poate avea asupra unui angajat o discutie cu un coleg sau manager negativist este de 5 ori mai mare decat impactul unei discutii/ experiente bune.

4. Efortul de curatare a cosului de merele stricate nu este niciodata comod sau usor, dar este indispensabil pentru sanatatea organizatiei chiar daca aparent il pozitioneaza pe manager in postura de „politist rau”.

Pentru mai multe idei despre impactul experientelor negative si modalitati de gestionare a lor in organizatii, citeste tot articolul: Bad Is Stronger Than Good: Evidence-Based Advice For Bosses.


Comentarii (1)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu, Dragos Dogaru and unica.ro, Portal HR. Portal HR said: Forta exemplului negativ http://portalhr.ro/?p=892 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii

SoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții digitale din Europa, care a intrat pe piața locală  în mai 2022 și a angajat deja aproape 70 de persoane în centrul de dezvoltare local, a accelerat procesul de recrutare și caută specialiști de top în tehnologii de ultimă generație precum Omniverse și Big Data. Potrivit […]

Detalii

Mullen anunță numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor […]

Detalii

Dora, robotul de recrutare, dezvoltat de o echipă de experți, a ajuns la impresionanta cifră de 1 milion de interviuri, în încercarea de a simplifica și eficientiza procesul de recrutare pentru companii și candidați. Un robot de recrutare automatizeză sarcinile repetitive Dora este o unealtă de asistență pentru recrutori, care automatizează anumite sarcini și ușurează […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter