Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/functions.php on line 142

Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/functions.php on line 143
Secțiune susținută de

FUTURE – programul inovator prin care atragi noi angajati și te implici în #EducatieAltfel

Portal HR \ Actual \ FUTURE – programul inovator prin care atragi noi angajati și te implici în #EducatieAltfel

Deși companiile sunt în căutare de angajați ce dețin competențe soft precum comunicare, lucrul în echipă sau adaptabilitate, tinerii nu sunt pregătiți pentru dezvoltarea acestor competențe. Până în 2030, 420 de milioane de tineri nu vor învăța competențele de bază, iar 880 de milioane de tineri nu vor deține exact competențele care să îi ajute să intre în câmpul muncii, conform Skills Scorecard, studiul realizat în 2019 de Coaliția Globală de Business și Educație.

„Se întâmplă foarte des ca un student, proaspăt ieșit de pe băncile facultății, să nu își cunoască pasiunea și să se angajeze într-un loc de muncă ce nu este potrivit pentru el. Prin programul FUTURE – Construiește cu pasiune îi ghidăm pe tineri să își cunoască mai bine punctele forte și să identifice în ce rol se potrivesc cel mai bine în viitorul lor loc de muncă.” – declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE și cadru didactic asociat în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Împreună cu compania Office Depot Service Center, 40 de studenți aflați în anii terminali sau master s-au pregătit pentru primul loc de muncă în cadrul programului FUTURE ce a avut loc la Cluj-Napoca în ultimele 6 luni. Prin 10 sesiuni de training săptămânale, studenții împreună cu membrii companiei și-au dezvoltat competențe precum: lucrul în echipă, comunicare, colaborare, identificarea punctelor forte sau rapiditate, numite adesea și competențe soft.

La finalul programului, o parte dintre studenți au intrat mai conștient în piața muncii și lucrează deja la primul loc de muncă cu un set nou de competențe”, declară Mădălina Hodorog ce a dezvoltat primul program de #EducatieAltfel din România.

Competențele soft se învață prin #EducatieAltfel

Competențele soft, spre deosebire de cele tehnice, au nevoie de noi tehnici de predare menite să îi ajute pe tineri să conștientizeze propriile temeri sau puncte forte. Programul FUTURE a însemnat foarte mult pentru mine deoarece mi-a oferit încrederea de sine care îmi lipsea în legătură cu locul de muncă. Dacă până acum aveam o oarecare reținere în a merge la interviuri de angajare din cauza timidității și a faptului că nu știam exact ce se vrea de la mine, acum sunt hotărâtă să merg încrezătoare, să arăt cine sunt și de ce sunt capabilă”, spune Andra Dumitrescu, participantă în a 2-a ediție a programului FUTURE susținută de compania Office Depot Service Center.

Pentru a dezvolta aceste competențe, programul FUTURE integrează doar educația experiențială: jocuri, activități practice, discuții libere, activități comune cu membrii companiei și sesiuni de feedback. „Toate acestea îi ajută pe tineri să se cunoacă mai bine, să își planifice viitorul pornind de la punctele lor forte și să recapete sclipirea din ochi.”, continuă Călin Crețu, co-fondator în cadrul programului.

Implicarea companiei și a profesorilor în dezvoltarea competențelor soft

Parteneriatele de lungă durată între mediul de business, profesori și studenți este una dintre soluțiile implementate și de fondatorii programului FUTURE. Profesorii din mediul universitar participă și ei activ în cadrul programului fie prin întâlniri directe cu membrii companiei sau prin sesiuni de training axate pe noi metode de predare. Astfel, profesorii au ocazia de a înțelege mai bine direcția de dezvoltare și evoluția mediului privat, cât și nevoile angajatorilor în anii ce urmează.

Programul FUTURE a fost o oportunitate bună de a ne conecta cu studenții care pot să fie colegii noștri. Suntem o companie care pune accent pe oameni și construim alături de ei și ne place să ne implicăm în dezvoltarea lor, de aceea, programul FUTURE a fost pentru noi un proiect care se potrivește ca o mănușă. Ne implicăm astfel în mediul universitar și încercăm de acolo să construim împreună cu studenții, cu profesorii ceea ce înseamnă pregătirea lor pentru piața muncii. În FUTURE am reușit să construim o comunitate și să învățăm unii de la alții care a fost elementul cel mai important pentru noi.”, declară Carmen Bindas, HR Manager în cadru companiei Office Depot Service Center, distribuitorul numărul 1 în Europa de produse și servicii pentru spații de birou, fiind activă în 30 de țări europene cu puncte de lucru în 14 dintre acestea, inclusiv în România.

În Cluj-Napoca, Office Depot este un Centru de Servicii Partajate, în care desfășoară activități precum: colectare creanțe, alocare plăți, contabilitate furnizori, management de proiecte, management de date și e-Business, în 6 limbi străine, pentru 12 țări Europene.

Despre programul FUTURE – Construiește cu pasiune

Programul FUTURE a ajutat peste 80 de tineri să se pregătească pentru primul loc de muncă în cele 2 ediții ale programului și peste 20 de profesori să integreze metode noi de predare la clasă. Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care susțin și organizează toate activitățile din cadrul programului. De 8 ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație experiențială, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai, departamentul jurnalism.

Mai multe detalii legate de program găsiți pe: www.madalinahodorog.ro/future

În momentul de față, angajatorii caută oameni ce dețin competențele hard obținute în cadrul facultății dar se uită tot mai atent la competențele soft ce țin de organizare, muncă în echipă sau găsirea de soluții. Un student ce știe toată teoria necesară poziției pe care o ocupă poate întâmpina bariere prin lipsa competențelor de comunicare sau muncă în echipă. La FUTURE, ghidăm studenții ce doresc să-și îmbunătățească competențele soft și îi pregătim pentru primul loc de muncă – continuă Mădălina Hodorog.

#EducatieAltfel

Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care vor susține activitățile din cadrul programului FUTURE. De 7 ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație experiențială, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Mai multe detalii legate de program și înscrieri găsiți pe: www.madalinahodorog.ro/future 

Data articol: ianuarie 27, 2020

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam