In grupul de pe LinkedIn Recruiter Talk a aparut zilele trecute un articol despre topul celor 5 companii care ofera angajatilor lor posibilitatea unui program de munca flexibil.
Desi nu este vorba de o stire locala, subiectul ne-a atras atentia pentru ca vine interesant in completarea teoriile motivationale despre care vorbeste Dan Pink in Drive dar poate fi vazut si ca fiind o consecinta (sau cauza?) a procesului de downshifting despre incidenta caruia va rugam sa va spuneti parerea in urma cu ceva vreme pe pagina noastra de Facebook.
Printre companiile de top despre care vorbeste articolul se numara: KPMG, Best Buy, PNC Financial Services Group, PriceWaterhouse Coopers.
Mentiunea in acest context (al muncii flexibile) si a celor doua companii de audit cu prezenta si pe piata locala ne-a pus pe ganduri pentru ca, paradoxal, la noi exista o asociere suficient de puternica a muncii intr-o companie Big 4 cu lipsa timpului liber si cu o afectare negativa a balantei viata personala/ viata profesionala.
Sa fie, oare, vorba doar de un mit? Este oare posibil ca lucrurile sa se fi schimbat si paradigma muncii (in audit dar nu numai) sa dea semne de insanatosire si la noi?
Voi ce parere aveti?
Comenteaza aici.
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]
DetaliiCustomer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]
Detalii91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]
DetaliiIndependenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]
Detalii
Buna dimineata,
Foarte interesant topicul. In alte tari companiile mari din cate stiu implementeaza conceptul. Trendul de imbatranirea a populatiei la nivel European si nevoia de balanta work-life pot fi unele din motivele principale. Asa incat factorii motivationali pot fi ca vreau sa am grija de parinti / copii sau sa am pur si simplu timp de mine ca persoana. Tot din ce stiu si legislatia muncii din aceste state sprijina conceptul, intrucat sunt si zone de risc – daca de exemplu ai un accident acasa si esti in „timpul serviciului”, e doar una dintre zonele de risc asociat.
La noi pe langa verificarea legislatiei ar fi interesant de explorat raportul intre venit si timpul alocat; de asemenea daca evaluarea muncii este facuta pe rezultate sau pe ore dedicate – e posibil ca in anumite industrii sa fie mai usor de cuantificat rezultatul final.
Mie mi se pare un concept pe care il vom considera din ce in ce mai util/actual, in viitor. Cu conditia sa existe legislatie, un raport satisfacator venituri-rezultate si deschidere din partea managerilor/companiilor.
Toate bune,
Alina
@Alina, multumim pentru comentariu si idei. Si noi credem ca, printre altele, e de facut o trecere de la foaia de prezenta la „foaia de rezultate”. Cunosti vreo companie in Romania care sa implementeze activ astfel de programe de „munca flexibila”?
Despre companiile din Big 4 si flexibilitate: in general, flexibilitate inseamna ca-i permiti angajatului sa-si faca propriul program de lucru si sa lucreze de acasa. Dar tot exista deadline-uri. Daca ai acelasi volum (foarte mare) de lucru, nu cred ca flexibilitatea ajuta prea mult.