Noi modificări la Codul muncii: Concediul medical nu va diminua durata concediului de odihnă anual
În ultimii ani, au existat interpretări diferite ale angajatorilor privind durata concediului de odihnă la care are dreptul un salariat atunci când acesta se află în incapacitate temporară de muncă pentru o perioadă mai lungă. Codul muncii stabilește acordarea concediului de odihnă proporțional cu activitatea prestata. În același timp, reglementările europene prevăd că perioada de incapacitate temporară de muncă nu afectează concediul de odihnă. În acest context, în Parlament a fost adoptat, prin vot final, un proiect de modificare a Codului muncii referitor la concediul de odihnă și cel medical.
Propunerea legislativă aflată în discuție a fost respinsă de Senat și apoi a fost transmisă Camerei Deputaților, unde a primit avize favorabile de la Comisia juridică, cea pentru egalitate de șanse și cea pentru drepturile omului, iar Comisia pentru muncă a propus adoptarea proiectului cu anumite amendamente.
Proiectul de lege a fost înscris pe ordinea de zi a ședințelor deputaților încă din vară, dar aceștia s-au pronunțat asupra lui, prin vot decisiv, abia în ședința de miercuri. Concret, propunerea de act normativ a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, cu 207 voturi pentru, 3 voturi împotrivă și 89 de abțineri.
Ce modificări se vor face la Codul muncii
În prezent, potrivit Codului muncii, concediul de odihnă „se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic”. Prin proiectul de act normativ se propune eliminarea acestei sintagme. Astfel, dispoziția respectivă va prevede doar că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.
Citește tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Avocatnet.ro: UPDATE Deputatii au adoptat noi modificari la Codul muncii: Concediul medical nu va diminua durata concediului de odihna anual.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam