Secțiune susținută de

Pe cine promovam?

Portal HR \ HR Pedia \ Pe cine promovam?

Pentru a evita acuzatiile de aleatoriu sau subiectivism, deciziile de promovare ar trebui sa se bazeze in orice organizatie pe o strategie bine pusa la punct de evaluare a performantei si potentialului si planificare a succesiunii.

Exista modalitati diferite de dezvoltare a acetor politici, iar studiul de pe HR Toolbox pe care vi-l propunem azi ne prezinta concret criteriile pe care 3 companii cunoscute (Johnson&Johnson, IBM si Cemex Mexico) le folosesc pentru a decide gradul de eligibilitate al unui angajat pentru o promovare pe o pozitie de management. In secundar, un astfel de proces ajuta la stabilirea obiectiva a numarului de pozitii de management necesare in organizatie.

Iata cateva din ideile care ne-au placut:

1. Johnson&Johnson deruleaza evaluari pe patru dimensiuni: rezultate de performanta, dovezi privind dezvoltarea oamenilor, potentialul si nivelul de complexitate (implicit de impact) al pozitiei. Aceste dimensiuni ajuta la clasificarea angajatilor companiei in 3 categorii mari: cei care cresc (angajatii cu cel mai mare potential si care au nevoie de provocari pe masura), cei care raman constanti (angajatii ale caror pozitii sunt potrivite cu nivelul de competenta) si cei care se misca/ ar trebui mutati (care au rezultate slabe si care au un potential negativ de blocare a evolutiei celor valorosi).

2. IBM isi muta focusul in evaluare de la intrebarea daca o persoana este capabila sa faca un job mai complex acum la discutarea experientelor de care au nevoie liderii pentru a putea reusi.

3. Cemex Mexico evalueaza abilitatile si competentele in functie de importanta lor pentru strategia si obiectivele organizatiei. Factorii de performanta si de potential reprezinta componentele cele mai importante pentru stabilirea valorii liderului in organizatie, indeaproape urmate de factorii de profil personal (in absenta dovezilor legate de performanta sau potential, acestia sunt folositi ca predictori pentru succes.)

Descarca aici tot documentul Criteria for Executive Promotions.

Nu uita! Trebuie sa fii membru in comunitatea HR Toolbox pentru a avea acces la aceste informatii.

Data articol: noiembrie 17, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam