Targul locurilor de munca este un eveniment anual pe care multi dintre cei care isi cauta un post nou sau mai bun il folosesc nu doar pentru a-si prezenta CV-ul direct angajatorilor prezenti, ci si pentru a cunoaste mai bine portofoliile acestora.
Dar ce se cauta la un astfel de eveniment? Si mai important, cum putem sa ne pregatim de nota 10 cand mergem la un targ de joburi si, de ce nu, sa obtinem un loc de munca pe loc?
Iata ce te sfatuieste echipa de recrutare a companiei HP Global eBussiness Operations Center (GeBOC), subsidiara a companiei Hewlett Packard in Romania, prezenta de peste 10 ani la targuri de joburi ca unul dintre angajatorii cei mai importanti de pe piata romaneasca.
Fa-ti temele! Intereseaza-te din timp care vor fi angajatorii prezenti la targ si cauta cat mai multe informatii. De la scurt istoric despre infiintare pana la cunostinte privind domeniul de activitate si organizare interna, toate acestea pot face diferenta intre tine si ceilalti candidati si te pot ajuta intr-o discutie mai detaliata si utila cu angajatorul.
Pe langa scopul in sine, targul de joburi poate fi privit si ca un eveniment de socializare, insa iti poate folosi la mult mai mult decat atat. Imaginea conteaza. Alege pentru o tinuta adecvata, fiindca vei avea “primul interviu” si vrei sa faci o impresie buna. Fii relaxat, entuziast si pregatit sa te recomanzi ca o alegere buna pentru angajator.
Fii selectiv. Cauta un job potrivit pentru profilul tau, implicit un angajator la care sa-ti folosesti din plin aptitudinile. Calitatile potrivite postului inseamna un atu care te va ajuta sa ai success si sa avanzezi mai rapid, oferindu-ti timp pentru dezvoltare si in alte arii de competenta. Observa cu atentie ofertele si alege-o pe cea care ti se potriveste!
Pregateste-ti cu atentie CV-ul. Incepe cu experienta profesionala si planurile tale de dezvoltare pentru a-i atrage atentia angajatorului, iar apoi intareste-ti prezentarea cu certificarile sau rezultatele academice obtinute. De pilda, prezentarile care incep cu “Am acumulat experienta de lucru in ariile…” au, in general, impact mai mare decat cele care incep cu “Am terminat facultatea..”, pentru simplul fapt ca angajatorii au nevoie de mai degraba de aptitudini, prioritare fata de cunostinte.
Verifica-ti CV-ul. O greseala de scriere sau o exprimare ambigua iti pot sterge cu buretele toate studiile si experienta mentionate in CV. Citeste-ti “cartea de vizita” cu atentie inainte de a o oferi. Este ceea ce ramane in urma intalnirii.
Relationeaza. Vorbeste deschis cu angajatorul si spune-i ce ti-ai dori de la un job. De la colegi si program flexibil pana la posibilitate de ascensiune pe scara ierarhica si dezvoltare profesionala in cadrul firmei, intreaba orice detaliu, pentru a-ti acoperi nevoia de informatii. Nu asista la un monolog, insa nici nu acapara discutia cu aspiratiile tale, cauta mereu ca interesul sa fie la un nivel comun. Fii atent si la ce se intampla in jurul tau. Poti afla multe raspunsuri folositoare si economisi timp pentru a putea intreba ce te intereseaza cu adevarat pe tine.
Cauta mai multe cai de comunicare. Nu lasa cateva coli de hartie sa iti decida sansa la un interviu. Majoritatea angajatorilor de top au un portal web unde poti gasi ofertele curente, cerintele si responsabilitatile posturilor. Dupa ce ai participat la targ, ia adrese de contact si aplica online sau contacteaza-l pe reprezentantul cu care ai discutat via email pentru a-ti creste sansele de a fi chemat la un interviu.
Aceastea sunt cateva concluzii la care echipa de recrutare de la Global eBusiness Operation Center, Hewlett-Packard Company, a ajuns dupa ani de participari la targuri de joburi si intereactiunea cu mii de vizitatori anual. Cheia reusitei se afla la fiecare dintre noi, astfel incat vom putea participa la urmatorul targ mai increzatori, mai decisi si cu o sansa in plus daca vom fi atenti la fiecare dintre aspectele de mai sus.
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii