Secțiune susținută de
Proiectul noii legi a voluntariatului, adoptat şi de Camera Deputaţilor
Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa din 27 mai, în calitate de Cameră decizională, o iniţiativă legislativă privind voluntariatul.
Potrivit Eurobarometrului din 2010, România are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20% din populaţia ţării, având una dintre cele mai scăzute medii de implicare în comunitate din Europa, faţă de media europeană de implicare în activităţi de voluntariat, care ajunge la 40%, culminând cu Norvegia, unde 80% din populaţie se implică în activităţi de voluntariat.
Proiectul de lege care propune abrogarea Legii voluntariatului nr. 195/2001 vine cu mai multe schimbări preconizate.
Cea mai importantă este aceea că voluntarii vor putea primi din partea organizaţiei-gazdă un certificat de recunoaştere a competenţelor dobândite prin voluntariat, activitatea de voluntariat fiind recunoscută ca fiind vechime în muncă şi în specialitate, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite.
La concursurile organizate de instituţiile publice, respectiv de angajatorii persoane juridice sau fizice din mediul privat, la care doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, pot fi departajaţi prin acordarea unui punctaj suplimenar celui care a îndeplinit activităţi de voluntariat.
Certificatul de competenţe dobândite trebuie să cuprindă:
– emitentul (organizaţia-gazdă);
– datele de identificare ale voluntarului;
– numărul şi data certificatului şi a contractului de voluntariat;
– perioada şi numărul de ore de voluntariat;
Aflați și restul detaliilor despre legea voluntariatului citind tot articolul de Denisa Pătrașcu de pe Legestart.ro.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam