Hot Now

Responsabilitate în social media: gândește înainte să apeși!

16 12 2011, Cristiana Constantinescu , Comenteaza, 4.091 afisari

În engleză sună mai bine: think before you act! Iar dacă ne referim la social media, acțiunea se mută pe tastatură, nu-i așa? Pentru că o simplă apăsare Enter îți poate ruina imaginea. Ca persoană sau ca și companie.

Despre responsabilitate în rețelele sociale se vorbește tot mai mult. Pentru că social media se globalizează și tot ceea ce postăm pe site-urile de socializare este vizibil peste tot și lasă urme.

În cadrul conferinței despre recrutarea în social media organizată de BestJobs pe 29 noiembrie 2011 (Social Media Recruitment 2011), Tudor Galoș (Consumer Marketing Manager, Microsoft) a vorbit și despre responsabilitate în social media, despre senioritate, prioritizare și control.

“Be in charge!“, este îndemnul acestuia. “Dacă declari, pe pagina ta sau a companiei, se știe că…, reacția oricui va fi: De unde știi? Prove it! O poți demonstra?”, a mai spus Tudor Galoș. Pentru că, în cazul în care nu poți argumenta tot ce susții, apare pericolul de overshooting.

Despre overshooting în social media

Termenul este preluat din aviația militară, din timpul Celui de Al Doilea Război Mondial, spune Tudor Galoș, și descrie o situație în care un avion care atacă un aparat inamic se apropie prea mult de aripa acestuia, devenind din atacator – atacat. Mai simplu spus, este o conjunctură care apare atunci când întreci o anumită limită, a siguranței, și te expui periculos de mult.

În social media pericolul de overshooting apare mai ales în cazul acelora care, crezând că dețin controlul asupra oricărei situații, se supraexpun pe site-urile de socializare sau fac afirmații pe care nu le pot demonstra. Astfel, pierd controlul și își compromit imaginea.

Ca să eviți acest pericol, arată mereu că ești in charge, demonstrează tot ceea ce susții, poartă-te cu maturitate și, mai ales, responsablitate. Să nu-ți fie teamă să-ți recunoști eșecurile sau succesele, e mai sănătos decât să ai doar iluzia că deții cotrolul a tot ceea ce postezi.

Și în acest caz, ca în multe alte aspecte legate de ceea ce postăm în social media, educația (cei șapte ani de acasă, anii de facultate, experiența de business) își lasă amprenta asupra comportamentului fiecăruia.

În concluzie, dacă nu ești stăpân pe cunoștințele tale, abține-te să scrii, iar dacă nu știi despre ce este vorba recunoaște asta. Gândește-te de fiecare dată când postezi că părerea ta va fi indexată, fie că postezi în numele tău personal sau de pe pagina de companie. Atenție să nu te poziționezi fără să îți dai seama în poziția de overshooting!

Citește mai mult despre problemele legale ale recrutării prin social media, sau despre cum gestionează companiile crizele din online.

Pentru exemple de overshooting care poate duce la concediere, citește acest articol.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter