Salariat în 2017 – care sunt avantajele fiscale de care poţi beneficia
Statutul de salariat poate oferi mai multe avantaje din punct de vedere fiscal, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Concret, este vorba, printre altele, de acordarea cadourilor de către angajator, indemnizaţia primită pe perioada deplasărilor în alte localităţi, deducerea personală acordată salariaţilor cu un anumit venit brut sau, mai nou, deducerea abonamentelor de sănătate încheiate la clinici private.
Din 2016, odată cu aplicarea noului sistem fiscal, persoanele angajate în baza unui contract individual de muncă se bucură de mai multe avantaje salariale. În plus, există alte facilităţi aplicabile din acest an, astfel că în cele ce urmează sintetizăm cele mai importante astfel de prevederi.
Tichetele cadou şi (ne)impozitarea acestora
Modul de impozitare a cadourilor oferite de angajatori salariaţilor, în preajma sărbătorilor sau altor ocazii reglementate în lege, a fost modificat semnificativ din 2016.
Concret, în prezent, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi beneficiile de acest tip oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.
Aşadar, atât timp cât sunt acordate cu ocazia situaţiilor amintite anterior, tichetele cadou nu sunt considerate venituri salariale şi nu sunt impozitate cu 16%. În plus, acestea nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale dacă sunt prevăzute prin contractul de muncă şi sunt oferite cu ocazia evenimentelor specificate. Dacă stimulentele acordate salariaţilor depăşesc însă plafonul fixat la 150 de lei, diferenţa de bani reprezintă venit impozabil din salarii şi se cuprinde în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii.
Spre exemplu, un angajat cu un copil poate primi cadouri neimpozabile în cuantum de 300 de lei – 150 de lei pentru el şi încă 150 de lei pentru copilul său minor. Păstrând regula, salariatul ce are doi copii minori poate beneficia de tichete cadou în valoare de 450 de lei – 150 de pentru el şi câte 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi.
Nici salariaţii care nu au copii, sau cei care au copii majori, nu sunt exceptaţi de la regulă, regimul fiscal fiind acelaşi. Astfel, şi aceştia pot primi din partea angajatorului suma de 150 de lei fără a suporta impozite pentru aceasta.
Alte avantaje salariale ce nu se impozitează
Potrivit Codului fiscal, există anumite venituri ce nu sunt impozabile, în sensul impozitului pe venit. Printre altele, este vorba despre:
- ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere ori ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale;
- serviciile turistice și/sau de tratament acordate de angajator salariaților și membrilor de familie ai acestora, pe perioada concediului, conform contractului de muncă;
- contribuțiile la fondurile de pensii facultative suportate de angajator pentru angajați, în limita a 400 euro/an/persoană;
- primele de asigurare voluntară de sănătate suportate de angajator pentru angajați, în limita a 400 euro/an/persoană;
Află toate informațiile pe acest subiect în articolul de pe Avocatnet: Salariat în 2017: Care sunt avantajele fiscale de care poţi beneficia?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam