Schimbare în carieră? Atenție la aceste greșeli
Discuția despre o schimbare în carieră nu apare aproape niciodată într-un context de liniște și echilibru. Cel mai adesea, astfel de gânduri sunt cauzate de probleme zilnice, de dezamăgiri, eșecuri, iar gândul schimbării vine la pachet cu resentimente, nemulțumiri și nivele scăzute de încredere în forțele proprii.
În aceste condiții, este firesc ca traseul parcurs de la gând la faptă să fie presărat de greșeli și, pe principiul că e mai ușor să ne ferim de ele dacă le cunoaștem, ne-am gândit să vă recomandăm azi un articol de pe Brazen Careerist pe această temă
Iată care sunt cele mai frecvente greşeli de care trebuie să ținem cont şi pe care e bine să încercăm să le evităm atunci când suntem în căutarea unui job care să schimbe ceva în traseul nostru profesional:
1. Conflictele mentale
Mintea ca teren de luptă are șanse mari să constituie un obstacol pentru alegeri și succes în carieră. Deşi la începutul oricărui job toți suntem plin de entuziasm şi optimism, sunt situații în care foarte repede apar semnele de îndoială, teama de eşec sau frustrarea din motive reale sau imaginate.
De fapt, acestea sunt adesea doar scenarii ale mentalului care ne împiedică să acţionăm corect şi să alegem direcţia dorită. Recomandarea din articol este să renunţăm la aceste conflicte mentale, să discutăm cu oamenii potriviţi şi să ne testăm ideile/aspiraţiile în lumea reală. Este important să ne formăm o imagine clară despre ceea ce presupune traseul dorit pentru a înțelege dacă mergem în direcţia corectă.
2. Confuzia dintre obiectivele pe termen scurt şi cele pe termen lung
Atunci când ne dorim o schimbare radicală în carieră, ar trebui să fim conştienţi de faptul că aceasta implică un proces, nu neapărat scurt sau uşor. Este posibil să fim nevoiţi să acceptăm o poziţie inferioară pentru a acumula experienţă sau să urmăm diferite cursuri pentru a ne dezvolta noi abilităţi. De aceea, este util să începem să construim noul drum profesional cu ajutorul a două obiective distincte: mai întâi să ne gândim la o soluţie pe termen scurt care presupune găsirea unui job potrivit experienţei noastre şi apoi să ne concentrăm pe obiectivul pe termen lung: schimbarea carierei.
3. Capcana negativismului
Ştim că o asemenea schimbare poate fi adesea traumatizantă şi că este dificil să-ţi păstrezi optimismul şi entuziasmul, însă gândurile negative ne vor influenţa acţiunile dar şi eventualul progres în direcţia dorită. Chiar dacă ne simţim blocați sau lipsiți de speranţă, este important să facem un pas înapoi şi să observăm ce gândim, chiar să ne notăm gândurile şi să încercăm să ne schimbăm atitudinea în favoarea uneia care să ne susțină, nu să ne submineze.
Orice schimbare în carieră presupune efort, răbdare şi echilibru interior. Dacă aţi trecut recent printr-o astfel de schimbare sau dacă vă gândiți la așa ceva, vă recomandăm să aflați mai multe informații despre aspectele care trebuie luate în considerare citind articolul 10 Worst Mistakes Career Changers Can Make.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam