Hot Now

Sfaturi pentru carieră și inspirație de la 8 femei de succes

08 03 2019, Ioana Rijnetu , Comenteaza, 630 afisari

Pentru că astăzi este Ziua Femeii și știu că sunt multe domnișoare și doamne care citesc PortalHR, m-am gandit că ar fi bine să sărbătorim această zi frumoasă de primăvară cu un mărțișor special: sfaturi utile pentru carieră și o doză mare de inspirație de la 8 doamne de success.

Este vorba despre 8 femei diferite, dar puternice, care ocupă (sau au ocupat) o funcție de conducere în organizații mari și care au reușit să treacă peste multe obstacole și provocări pentru a ajunge să aibă o carieră de success.

Dacă ele au demonstrat că se poate, noi de ce nu am putea? 🙂

1.Julie Sweet, CEO la Accenture

Înainte de a deveni CEO la Accenture North America, Julie Sweet a lucrat mai bine de 17 ani la o firmă de avocatură. Într-un interviu pentru Forbes, Julie vorbeste despre provocarea pe care și-a asumat-o acceptând poziția de CEO la Accenture (o decizie deloc ușoară), moment în care a înțeles că tot timpul facem alegeri în viață și că de fiecare dată alegem să ne reinventăm.

Unul dintre lucrurile esențiale pe care le-a învățat la începuturile sale în carieră a fost acela că e extrem de important să fii înconjurat de cei mai buni oameni și să lași ego-ul deoparte.

Să crezi în tine și să nu îți faci prea multe griji cum că nu ai fi suficient de bun pentru ceea ce ți-ai propus.

Crezi în instinctele tale și ai credință că va fi bine, pentru că te vei bucura mai mult (și mai din plin) de călătoria ta.

2. Cathy Engelbert, CEO la Deloitte

Disciplina și ce alegi să faci în fiecare zi o să facă diferența, spunea Cathy într-un discurs la un moment festiv pentru o generație de absolvenți ai Universității Duke. Dacă ceva este important pentru tine, fă-ți timp și lucrează zilnic și constant la acel lucru.

Imprevizibilitatea este un lucru firesc în carieră, pentru că nu putem ști cu exactitate unde vom ajunge peste un timp relativ scurt. Schimbarea este singura constantă de care trebuie să ținem cont.

Nu uita să ai o atitutine pozitivă, deschisă, să înveți continuu și să fii mereu curios.

Dacă ne gândim la ritmul alert în care avansează tehnologia și inovatiile la care asistăm zi de zi, Cathy crede că viața în viitor va fi “o serie de update-uri de software”. Asta înseamnă ca vom avea nevoie să învățăm în permanență noi abilități.

Bucură-te de calatorie, chiar dacă lucrurile nu vor merge într-o singură direcție și nu te lăsa descurajat dacă nu progresezi tot timpul.

Cariera ta nu are un parcurs linear.

3. Catherina Fake, Co-foundator Flickr și gazda unui nou podcast “Should This Exist?”

Dacă ești suficient de hotărât să construiești ceva, dacă ai o idee care nu îți dă pace, o să te trezești dimineața și o să FACI acel lucru. O să treci peste toate barierele și greutățile și o să-ți focalizezi toate resursele pentru ca ceea ce îți dorești să se întâmple.

Un alt sfat extrem de util de la Catherina este acela că trebuie să descoperi direcția în care vrei să te îndrepți.

Mult timp este pierdut cu lucruri gresite și in investit în direcții greșite.

4. Indra Nooyi, CEO la Amazon

Indra a fost CEO-ul PepsiCo pentru 12 ani, dar în toamna lui 2018 s-a alăturat board-lui de conducere de la Amazon. Într-un interviu cu Daniel Roth, editor șef la LinkedIn, ea a oferit câteva sfaturi foarte practice și utile pentru o carieră de succes.

Nu pleca de la premiza că vrei să fii CEO, pentru că o să devii obsedat de idee și o să uiți ce ai de făcut acum.

Nu te concentra pe dorința de a ajunge un CEO, ci mai degrabă pe a-ți face jobul extrem de bine, până la punctul când vei fi remarcat.

Dacă deții o abilitate la care te pricepi foarte bine (și alții nu o au), devii util și valoros pentru alții care își vor aminti de tine la un moment dat.

Dacă crezi cu tărie în ceva, ai curajul să-ți susții cu fermitate acea idee sau valoare. E nevoie să ai abilitități foarte bune de comunicare și etică profesională.

5. Gini Rometti, CEO la IBM

Deși am putea crede uneori că traseul profesional este unul drept, cu un plan bine stabilit, realizăm pe parcurs că apar oportunități care ne provoacă mai mult și ne dorim o schimbare.

Ceea ce i-a ghidat cariera lui Gini a fost următorul motto: “dezvoltarea și zona de confort nu sunt prietene bune”.

Trebuie să devii confortabil cu ideea de a fi expus situațiilor mai puțin confortabile și usoare, deoarece atunci înveți cel mai mult.

6. Irene Rosenfeld, ex CEO la Mondelez International

După o carieră de peste 30 de ani în compania Mondelez, unul dintre sfaturile în carieră pe care Irene le recomandă oricui, indifferent de domeniul în care activează, este acela de a fi întotdeauna autentic.

O lecție importantă pe care Irene a învățat-o de-a lungul anilor în drumul profesional este aceea că, dacă știm în ce direcție vrem să ne îndreptăm, vom gaăi un sens muncii noastre.

Deși sunt argumente care pot spune că nu e ok să avansezi într-un ritm rapid, Irene afirmă că una dintre lecțiile importante pe care le-a învățat este că “mai bine te miști și avansezi mai repede, decât într-un ritm mai lent.”

7. Mary Barra, CEO General Motors

Când vine vorba de succes, Mary Barra, Președinte și CEO la General Motors, spune că este important să avem o etică a muncii noastre și să depunem eforturi mari pentru ceea ce ne dorim.

Urmează-ți pasiunea, este sfatul lui Mary care crede că efortul și energia concentrate în direcția în care îți place, vor da rezultate. De asemenea, este util să întțelegi ce vrei să obții și să îți asumi responsabilitatea jobului pe care îl ai.

Atunci când ești dedicat și implicat în activitatea ta de zi cu zi, vei fi observat și apreciat pentru ceea ce realizezi.

8. Marissa Meyer, ex CEO Yahoo

Unul dintre primii angajati ai gigantului Google, Marissa povestește într-un interviu despre provocările schimbării sale în carieră și despre cât de esențial este să fii deschis să înveți ceva nou, deoarece acest mindset va face tranziția de la o etapă la alta mult mai ușoară.

După ce faci o schimbare, începi să conștientizezi cât de intens este procesul de învățare și cât de mult contează să fii flexibil și deschis la nou. 

La mulți ani, Femeie!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Beneficiile non-financiare precum programul flexibil, lucrul de acasă și siguranța locului de muncă sunt unele dintre cele mai puternice instrumente ale angajatorilor pentru a atrage și reține talentele în organizația lor, potrivit ediției cu numărul 20 a Studiului Randstad Employer Brand, unde România a fost prezentă pentru al doilea an consecutiv. În contextul schimbărilor generate […]

Detalii

Cum ar trebui să abordeze universitatea ta competiția în prezent și pe termen lung? Participă la evenimentul online gratuit, organizat de Access MBA pe 6 iulie. Discută, în cadrul unor conferințe video, cu reprezentanții școlilor de afaceri de top pentru a găsi școala la care visezi și demonstrează-ți abilitățile pentru admitere. În articolul său recent […]

Detalii

Performaceway, divizia de business a Grupului Yourway, adaugă în portofoliu său un nou serviciu, FIT YourSelf, de reconversie profesională destinat celor care își doresc o nouă direcție în carieră. Ca urmare a contextului socio-economic rezultat în urma pandemiei și care a afectat numeroase afaceri și, implicit, resursa umană, Performanceway a creat un nou program, FIT […]

Detalii

Revista HR Manager împreună cu Humanistic organizează joi 4 iunie, între orele 14.00–16.00, a doua ediție a evenimentului online „FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA DIGITALĂ”, în cadrul căruia se va discuta despre un viitor sustenabil, un alt fel de viitor unde managerul HR are șansa de a contribui decisiv sub presiunea cifrelor și a rezultatelor. Discuțiile se vor […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter