Secțiune susținută de

Tot ce am port cu mine

Portal HR \ Opinia consultantului \ Tot ce am port cu mine

Cicero pare sa aiba in continuare dreptate… chiar si in universul organizatiilor in care ne actualizam zilnic competentele, abilitatile si ne crestem experientele.

Iata de ce va propunem azi un exercitiu de auto-analiza si implicit de dezvoltare personala care nu doar clarifica ceea ce suntem prin prisma punctelor tari, punctelor slabe, oportunitatilor si amenintarilor carora le putem face fata, dar ne ajuta si la pozitionarea mai buna in job, cariera si viata in general. Despre ce este vorba? Despre o analiza SWOT.

Analizele SWOT sunt o metoda eficienta si des intalnita de auto-cunoastere si pozitionare la nivel de business iar aplicarea tehnicii la nivel personal este similara.

Impartiti o foaie de hartie in patru cadrane mari:

Primul (din stanga sus) este cadranul PUNCTELOR TARI

Al doilea (din dreapta sus) este cadranul PUNCTELOR SLABE

Al treilea (din stanga jos) este cadranul OPORTUNITATILOR

Al patrulea (din dreapta jos) este cadranul PERICOLELOR

Ca sa completati cadranele cu informatiile cele mai utile unei analize ulterioare, va recomandam sa raspundeti la intrebarile din articolul Personal SWOT Analysis de pe Mindtools. Tot acolo puteti gasi si downloada un formular special conceput in acest sens.

Atentie!

Evitati abstractizarile si generalizarile. Este important sa va ganditi la contexte reale in care ati simtit manifestandu-se o calitate sau sabotandu-va o slabiciune. Amenintarile sunt cat se poate de reale, de concrete (vedeti pentru asta si exemplul oferit in articolul de pe Mindtools sau ganditi-va la situatii de genul: disponibilizarilor, reducerilor de bugete pentru departamentele in care lucrati, evaluarilor de performanta negative etc), oportunitatile sunt stimuli existenti de care putem profita acum. Acesta este si motivul pentru care in timp o analiza SWOT se schimba si este subtil afectata de decizii, abordari, alegeri pe care le facem sau care ne sunt impuse.

Odata finalizata completarea celor 4 cadrane, ce facem mai departe cu informatiile?

Incercati sa luati fiecare punct tare pe care l-ati identificat si sa decideti in ce masura si in ce contexte va poate ajuta sa contrabalansati o slabiciune, face fata unei amenintari sau beneficia de una dintre oportunitati. Ganditi-va, din nou, la situatii concrete si la modalitati in care puteti actiona pentru a schimba o stare de fapt care va cauzeaza nemultumire la locul de munca sau in viata personala.

O analiza SWOT este o modalitate eficienta de a constientiza credinte, valori si obiceiuri si de a le pune la munca in avantajul nostru. Acum si astazi.

Voi ce problema aveti si in ce cadran al analizei SWOT o puteti integra?


Data articol: noiembrie 3, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam