Cicero pare sa aiba in continuare dreptate… chiar si in universul organizatiilor in care ne actualizam zilnic competentele, abilitatile si ne crestem experientele.
Iata de ce va propunem azi un exercitiu de auto-analiza si implicit de dezvoltare personala care nu doar clarifica ceea ce suntem prin prisma punctelor tari, punctelor slabe, oportunitatilor si amenintarilor carora le putem face fata, dar ne ajuta si la pozitionarea mai buna in job, cariera si viata in general. Despre ce este vorba? Despre o analiza SWOT.
Analizele SWOT sunt o metoda eficienta si des intalnita de auto-cunoastere si pozitionare la nivel de business iar aplicarea tehnicii la nivel personal este similara.
Impartiti o foaie de hartie in patru cadrane mari:
Primul (din stanga sus) este cadranul PUNCTELOR TARI
Al doilea (din dreapta sus) este cadranul PUNCTELOR SLABE
Al treilea (din stanga jos) este cadranul OPORTUNITATILOR
Al patrulea (din dreapta jos) este cadranul PERICOLELOR
Ca sa completati cadranele cu informatiile cele mai utile unei analize ulterioare, va recomandam sa raspundeti la intrebarile din articolul Personal SWOT Analysis de pe Mindtools. Tot acolo puteti gasi si downloada un formular special conceput in acest sens.
Atentie!
Evitati abstractizarile si generalizarile. Este important sa va ganditi la contexte reale in care ati simtit manifestandu-se o calitate sau sabotandu-va o slabiciune. Amenintarile sunt cat se poate de reale, de concrete (vedeti pentru asta si exemplul oferit in articolul de pe Mindtools sau ganditi-va la situatii de genul: disponibilizarilor, reducerilor de bugete pentru departamentele in care lucrati, evaluarilor de performanta negative etc), oportunitatile sunt stimuli existenti de care putem profita acum. Acesta este si motivul pentru care in timp o analiza SWOT se schimba si este subtil afectata de decizii, abordari, alegeri pe care le facem sau care ne sunt impuse.
Odata finalizata completarea celor 4 cadrane, ce facem mai departe cu informatiile?
Incercati sa luati fiecare punct tare pe care l-ati identificat si sa decideti in ce masura si in ce contexte va poate ajuta sa contrabalansati o slabiciune, face fata unei amenintari sau beneficia de una dintre oportunitati. Ganditi-va, din nou, la situatii concrete si la modalitati in care puteti actiona pentru a schimba o stare de fapt care va cauzeaza nemultumire la locul de munca sau in viata personala.
O analiza SWOT este o modalitate eficienta de a constientiza credinte, valori si obiceiuri si de a le pune la munca in avantajul nostru. Acum si astazi.
Voi ce problema aveti si in ce cadran al analizei SWOT o puteti integra?
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii