Hot Now

Tu cât de mult te implici în ceea ce faci?

08 05 2012, Cristi Ariton , 2 comentarii, 4.348 afisari

De cele mai multe ori mă găsesc judecând oamenii după patru criterii: lipsa sau prezenţa pasiunii, rezistenţa în faţa propriei subiectivităţi, capacitatea de a fi sau nu “comercial” şi după responsabilitatea de care dau dovadă. Toate acestea pot fi grupate într-un concept mai permisiv numit atitudine. Sau, dacă vrem să rafinăm exprimarea, putem particulariza şi spune: atitudine obiectivă, atitudine responsabilă, plină de pasiune, necomercială etc.

Înainte de a face trecerea spre domeniul despre care se scrie pe acest portal, propun să mai zăbovim puţin asupra a două exemple. În primul rând luăm exemplul lui David, din Sfintele Scripturi. Cioban cu însuşiri de rege păzeşte cu străşnicie turma familiei. Dacă se întâmpla ca un leu sau un urs să îi răpească o oaie, el înfrunta fiara pentru a-şi recupera ce era a lui. Îşi risca viaţa pentru lucrurile ce-i erau încredinţate, fără a gândi că poate lupta pentru o “cauză-oaie” moartă.

Exemplul al doilea îl are în vizor pe Rafa Nadal. În interviuri spune că el da 100% din ce poate în orice moment al meciului şi că nicio partidă nu e câştigată sau pierdută decât după ultima minge. Pe teren, fie că este condus sau e la cârma partidei, fie că are 1-0 la seturi şi 5:1 în decisiv, Nadal aleargă şi loveşte cu aceeaşi determinare. Nu-şi permite o clipă de răgaz, nu slăbeşte ritmul, nu face niciun cadou adversarului, ignoră durerea de la genunchi şi publicul neprietenos.

Am dat aceste exemple pentru a ajuta la construirea unui punct de vedere cu privire la ce fel de angajaţi, colaboratori, voluntari, cetăţeni ar trebui să fim. Cred că indiferent de nivelul social sau profesional la care ne aflăm trebuie să ne educăm spre a semăna cu David sau cu Nadal. Atitudinea noastră faţă de talentele, sarcinile, abilităţile sau lucrurile încredinţate ne va face de evitat sau de neînlocuit într-o companie, într-un sport, într-un cerc de prieteni.

În context organizaţional, a avea atitudinea eroilor noştri poate însemna: să ajungi mereu la timp, să nu tragi de timp la birou, să nu-ţi bârfeşti colegii, să fii responsabil cu mobilierul şi utilităţile biroului, să spui “bună ziua” portarului şi doamnei de serviciu, să tratezi toate sarcinile cu importanţa cuvenită, să fii constant, să cauţi să fii printre cei mai buni, să nu te plângi.

Pentru un astfel de angajat, performanţa şi responsabilitatea fac parte din modul lui de viaţă. El e motivat intrinsec şi se priveşte fără reproş în oglindă în fiecare dimineaţă. Indiferent ce va face în ziua care îi stă în faţă el se va implica 100% cu ce este, ştie sau poate.

Comentarii (2)
 1. Ciprian spune:

  Interesanta raportarea la Nadal. Imi permit, totusi, sa-mi exprim urmatoarea nelamurire:
  Exemplul lui David nu-mi pare a se incadra prea bine langa cel al lui Nadal. Eu il percep pe David, asa cum este el prezentat in articol, ca fiind mai degraba iresponsabil decat un, sa-l numim, perseverent, consecvent si determinat luptator. David isi asuma riscuri, luptandu-se cu o fiara, necalculate si in fapt mult prea mari pentru castiguri infime, “fără a gândi că poate lupta pentru o “cauză-oaie” moartă.”. Oare un astfel de angajat este chiar de dorit?

 2. Cristi Ariton spune:

  Buna, Ciprian. Apreciez comentariul tau si sunt oarecum pe aceeasi lungime de unda. Luat ad literam, David e un iresponsabil, un nebun.

  Totusi, l-am dat exemplu pentru ca extremismul lui are ceva nobil: el nu se refugiaza in confortul propriu atunci cand se afla „in misiune” (putem compara cu abdicarea Regelui Mihai). De exemplu, daca David ar fi astazi un angajat, l-as vedea sacrificandu-si 10 minute din pauza pentru a colecta hartia folosita de colegi si a o redirectiona spre reciclare.
  Admir la el si la Nadal abnegatia cu care fac toate lucrurile, mici sau mari, de dragul unui scop, neprecupetind niciun efort.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Toamna aceasta revine cu vești bune pentru toate persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă. Cel mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP Național, revine în format exclusiv online și reunește companii de renume care pun la dispoziție candidaților cele mai noi joburi în industrii precum: IT&C, Servicii&BPO, Inginerie, […]

Detalii

Jumătate dintre angajații care își desfășoară în mod obișnuit activitatea în clădiri de birouri au continuat să lucreze preponderent de acasă și după ridicarea stării de urgență, în ciuda faptului că, pe perioada verii, majoritatea companiilor au început să își readucă parțial sau prin rotație personalul în spațiile de birouri, așa cum reiese dintr-un studiu […]

Detalii

Impozitele generate de transferul unei afaceri de familie tind să fie mai mari și cu cerințe complexe pentru aplicarea scutirilor fiscale în economiile dezvoltate; totuși sarcina fiscală poate fi semnificativă și în țările cu economii emergente. Dintre cele 54 de țări și teritorii incluse în studiu,15 state percep un impozit pe moștenire sau pe avere, […]

Detalii

Vrei să-ți dezvolți competențele de business și să-ți reinventezi cariera? MBA-ul îți oferă un nou început. Participă, împreună cu alți profesioniști din domeniul afacerilor, la acest eveniment virtual pentru alegerea unui MBA. Reprezentanții școlilor de afaceri din toată lumea sunt nerăbdători să discute cu tine online, pe 25 noiembrie 2020. Descoperă-i pe cei mai buni […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter