Hot Now

Tu cât de mult te implici în ceea ce faci?

08 05 2012, Cristi Ariton , 2 comentarii, 4.308 afisari

De cele mai multe ori mă găsesc judecând oamenii după patru criterii: lipsa sau prezenţa pasiunii, rezistenţa în faţa propriei subiectivităţi, capacitatea de a fi sau nu “comercial” şi după responsabilitatea de care dau dovadă. Toate acestea pot fi grupate într-un concept mai permisiv numit atitudine. Sau, dacă vrem să rafinăm exprimarea, putem particulariza şi spune: atitudine obiectivă, atitudine responsabilă, plină de pasiune, necomercială etc.

Înainte de a face trecerea spre domeniul despre care se scrie pe acest portal, propun să mai zăbovim puţin asupra a două exemple. În primul rând luăm exemplul lui David, din Sfintele Scripturi. Cioban cu însuşiri de rege păzeşte cu străşnicie turma familiei. Dacă se întâmpla ca un leu sau un urs să îi răpească o oaie, el înfrunta fiara pentru a-şi recupera ce era a lui. Îşi risca viaţa pentru lucrurile ce-i erau încredinţate, fără a gândi că poate lupta pentru o “cauză-oaie” moartă.

Exemplul al doilea îl are în vizor pe Rafa Nadal. În interviuri spune că el da 100% din ce poate în orice moment al meciului şi că nicio partidă nu e câştigată sau pierdută decât după ultima minge. Pe teren, fie că este condus sau e la cârma partidei, fie că are 1-0 la seturi şi 5:1 în decisiv, Nadal aleargă şi loveşte cu aceeaşi determinare. Nu-şi permite o clipă de răgaz, nu slăbeşte ritmul, nu face niciun cadou adversarului, ignoră durerea de la genunchi şi publicul neprietenos.

Am dat aceste exemple pentru a ajuta la construirea unui punct de vedere cu privire la ce fel de angajaţi, colaboratori, voluntari, cetăţeni ar trebui să fim. Cred că indiferent de nivelul social sau profesional la care ne aflăm trebuie să ne educăm spre a semăna cu David sau cu Nadal. Atitudinea noastră faţă de talentele, sarcinile, abilităţile sau lucrurile încredinţate ne va face de evitat sau de neînlocuit într-o companie, într-un sport, într-un cerc de prieteni.

În context organizaţional, a avea atitudinea eroilor noştri poate însemna: să ajungi mereu la timp, să nu tragi de timp la birou, să nu-ţi bârfeşti colegii, să fii responsabil cu mobilierul şi utilităţile biroului, să spui “bună ziua” portarului şi doamnei de serviciu, să tratezi toate sarcinile cu importanţa cuvenită, să fii constant, să cauţi să fii printre cei mai buni, să nu te plângi.

Pentru un astfel de angajat, performanţa şi responsabilitatea fac parte din modul lui de viaţă. El e motivat intrinsec şi se priveşte fără reproş în oglindă în fiecare dimineaţă. Indiferent ce va face în ziua care îi stă în faţă el se va implica 100% cu ce este, ştie sau poate.

Comentarii (2)
 1. Ciprian spune:

  Interesanta raportarea la Nadal. Imi permit, totusi, sa-mi exprim urmatoarea nelamurire:
  Exemplul lui David nu-mi pare a se incadra prea bine langa cel al lui Nadal. Eu il percep pe David, asa cum este el prezentat in articol, ca fiind mai degraba iresponsabil decat un, sa-l numim, perseverent, consecvent si determinat luptator. David isi asuma riscuri, luptandu-se cu o fiara, necalculate si in fapt mult prea mari pentru castiguri infime, “fără a gândi că poate lupta pentru o “cauză-oaie” moartă.”. Oare un astfel de angajat este chiar de dorit?

 2. Cristi Ariton spune:

  Buna, Ciprian. Apreciez comentariul tau si sunt oarecum pe aceeasi lungime de unda. Luat ad literam, David e un iresponsabil, un nebun.

  Totusi, l-am dat exemplu pentru ca extremismul lui are ceva nobil: el nu se refugiaza in confortul propriu atunci cand se afla „in misiune” (putem compara cu abdicarea Regelui Mihai). De exemplu, daca David ar fi astazi un angajat, l-as vedea sacrificandu-si 10 minute din pauza pentru a colecta hartia folosita de colegi si a o redirectiona spre reciclare.
  Admir la el si la Nadal abnegatia cu care fac toate lucrurile, mici sau mari, de dragul unui scop, neprecupetind niciun efort.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii

În perioada 1-9 septembrie 2020 se va desfășura ediția a XIV-a a Școlii de Vară HR Club Next Generation, dedicată studenților și masteranzilor pasionați de resurse umane. Adaptându-ne “noului normal”, formatul va fi puţin diferit faţă de anii trecuţi, iar cursurile se vor desfăşura pe o platformă virtuală, însă obiectivul rămâne acelaşi: continuăm să ne […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter