Hot Now

Zen la birou – cum să faci lucrurile mai bine

14 09 2012, Portal HR , Un comentariu, 4.946 afisari

Pentru că e vineri și e normal să încercăm să ne relaxăm, vă propunem pentru azi sau pentru zilele de repaus care urmează o temă de gândire mereu de actualitate. Mai precis, haideți să încercăm să descoperim cele mai bune modalități de a reacționa la factorii de stres cărora trebuie să le facem față în sfera vieții profesionale. Poate să fie vorba despre colegi sau șefi cu care ne este greu să comunicăm, despre proiecte cu termene limită nerealiste, despre lipsa de resurse pentru ceea ce facem; toate își pun amprenta (adesea negativă) asupra motivației și performanței noastre.

Articolul pe care vi-l recomandăm pe această temă provine de pe unul dintre cele mai de succes bloguri internaționale: Zen Habits. Intitulat sugestiv The Zen of Work, articolul oferă o explicație pentru stresul de la locul de muncă pe cât de simplă pe atât de greu de „digerat” în cultura noastră care adesea se bazează mai mult pe a avea decât pe a fi. Astfel, motivul pentru care suntem atât de afectați/stresați de ceea ce ni se întâmplă la birou se datorează incapacității noastre de a renunța la a face lucrurile doar într-un anumit fel. Nu volumul de mailuri și telefoane este de vină pentru faptul că suntem stresați, ci modul în care reacționăm în fața acestui volum. Nu colegii și sefii sunt de vină pentru enervarea noastră, ci faptul că ne așteptăm ca ei să se comporte (doar) într-un anumit fel și nu acceptăm nimic altceva.

Soluția? Să renunțăm la ideile fixe, la modalitățile prestabilite în care credem că trebuie făcute lucrurile sau la ideile preconcepute despre cum trebuie să se deruleze o zi de muncă sau cum trebuie să reacționeze colegii/șeful.

Dacă vi se pare că ar putea să vă ajute o astfel de filosofie de muncă dar chiar și dacă o găsiți ușor deplasată, vă recomandăm să citiți articolul The Zen of Work. Poate nu o să puteți pune în aplicare toate sugestiile despre cum să vă schimbați abordarea și să fiți zen la locul de muncă, dar exercițiul lui „cum ar fi…” ar putea să vă aducă beneficii neașteptate.

Comentarii (1)
 1. Nicu spune:

  Salut voua,
  Pe cat de complicat, pe atat de simplu de inteles daca ne gandim ca defapt societatea si greutatile ei sunt pe umerii nostrii ai tuturor celor angajati intr-o activitate productiva.
  Angrenarea intr-un sistem a tuturor persoanelor functioneaza pe principiul ,,lantului de bicicleta”, care daca are toate zalele unse (se inteleg) ciclul de rotatie functioneaza usor si rezultatele sunt pe masura, iar cand o za se blocheaza (cineva se impotriveste) sistemul sufera pana la gasirea unei solutii, de ungere (lamurire) sau inlocuire (eliminare din sistem).
  Conditiile de functionare fiind afectate intotdeauna de mediul de desfasurare al activitatii, respectiv mediul curat in care toti angajatii depun eforturi constiente pentru binele comun sau/si mediul viciat in care orgoliul/aroganta/nepasarea isi face simtita prezenta si anumite persoane se opun binelui comun incercand schimbarea sensului de rotatie stiut si benefic tuturor.
  Br. Nicu

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter