Hot Now

Zen la birou – cum să faci lucrurile mai bine

14 09 2012, Portal HR , Un comentariu, 4.381 afisari

Pentru că e vineri și e normal să încercăm să ne relaxăm, vă propunem pentru azi sau pentru zilele de repaus care urmează o temă de gândire mereu de actualitate. Mai precis, haideți să încercăm să descoperim cele mai bune modalități de a reacționa la factorii de stres cărora trebuie să le facem față în sfera vieții profesionale. Poate să fie vorba despre colegi sau șefi cu care ne este greu să comunicăm, despre proiecte cu termene limită nerealiste, despre lipsa de resurse pentru ceea ce facem; toate își pun amprenta (adesea negativă) asupra motivației și performanței noastre.

Articolul pe care vi-l recomandăm pe această temă provine de pe unul dintre cele mai de succes bloguri internaționale: Zen Habits. Intitulat sugestiv The Zen of Work, articolul oferă o explicație pentru stresul de la locul de muncă pe cât de simplă pe atât de greu de „digerat” în cultura noastră care adesea se bazează mai mult pe a avea decât pe a fi. Astfel, motivul pentru care suntem atât de afectați/stresați de ceea ce ni se întâmplă la birou se datorează incapacității noastre de a renunța la a face lucrurile doar într-un anumit fel. Nu volumul de mailuri și telefoane este de vină pentru faptul că suntem stresați, ci modul în care reacționăm în fața acestui volum. Nu colegii și sefii sunt de vină pentru enervarea noastră, ci faptul că ne așteptăm ca ei să se comporte (doar) într-un anumit fel și nu acceptăm nimic altceva.

Soluția? Să renunțăm la ideile fixe, la modalitățile prestabilite în care credem că trebuie făcute lucrurile sau la ideile preconcepute despre cum trebuie să se deruleze o zi de muncă sau cum trebuie să reacționeze colegii/șeful.

Dacă vi se pare că ar putea să vă ajute o astfel de filosofie de muncă dar chiar și dacă o găsiți ușor deplasată, vă recomandăm să citiți articolul The Zen of Work. Poate nu o să puteți pune în aplicare toate sugestiile despre cum să vă schimbați abordarea și să fiți zen la locul de muncă, dar exercițiul lui „cum ar fi…” ar putea să vă aducă beneficii neașteptate.

Comentarii (1)
 1. Nicu spune:

  Salut voua,
  Pe cat de complicat, pe atat de simplu de inteles daca ne gandim ca defapt societatea si greutatile ei sunt pe umerii nostrii ai tuturor celor angajati intr-o activitate productiva.
  Angrenarea intr-un sistem a tuturor persoanelor functioneaza pe principiul ,,lantului de bicicleta”, care daca are toate zalele unse (se inteleg) ciclul de rotatie functioneaza usor si rezultatele sunt pe masura, iar cand o za se blocheaza (cineva se impotriveste) sistemul sufera pana la gasirea unei solutii, de ungere (lamurire) sau inlocuire (eliminare din sistem).
  Conditiile de functionare fiind afectate intotdeauna de mediul de desfasurare al activitatii, respectiv mediul curat in care toti angajatii depun eforturi constiente pentru binele comun sau/si mediul viciat in care orgoliul/aroganta/nepasarea isi face simtita prezenta si anumite persoane se opun binelui comun incercand schimbarea sensului de rotatie stiut si benefic tuturor.
  Br. Nicu

Adauga comentariu

Cele mai noi

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii

În perioada 1-9 septembrie 2020 se va desfășura ediția a XIV-a a Școlii de Vară HR Club Next Generation, dedicată studenților și masteranzilor pasionați de resurse umane. Adaptându-ne “noului normal”, formatul va fi puţin diferit faţă de anii trecuţi, iar cursurile se vor desfăşura pe o platformă virtuală, însă obiectivul rămâne acelaşi: continuăm să ne […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter