Hot Now

A lua sau a nu lua… referinte

15 12 2010, Portal HR , 3 comentarii, 7.882 afisari

Referintele sunt adesea ultima piesa din „puzzle”-ul unui proces de recrutare. Sunt companii pentru care decizia de a angaja sau nu un candidat care a trecut prin „furcile caudine” ale selectiei si evaluarii mai depinde doar de calitatea referintelor despre persoana respectiva.

Din pacate, asa cum se deruleaza procesul de luare a referintelor in clipa de fata, gradul sau real de utilitate este unul foarte scazut. Aceasta este si problema pe care o discuta John Sullivan in ultimul sau articol de pe ERE despre validitatea si utilitatea proceselor de luare de referinte.

Iata cateva din ideile din articol care ne-au atras atentia si comentarii suplimentare din partea noastra care, credem noi, se aplica si pe plan local au fost:

1. Corelatia dintre calitatea referintelor si performanta in job este una incredibil de mica. Cu alte cuvinte, referintele au putine sanse sa prezica masura in care un candidat va face sau nu fata cerintelor jobului pe care urmeaza sa fie angajat.

2. Sunt putine situatiile in care referintele includ detalii concrete despre experienta anterioara a candidatului. Fostii angajatori nu isi permit adevaruri deranjante din teama de a nu fi actionati in justitie, astfel incat referintele tind sa ramana la granita banalului si comunului aproape in totalitate.

3. Experientele anterioare ale candidatului nu sunt neaparat relevante pentru profilul sau actual. Sau, haideti sa spunem ca, mai degraba, sunt insuficiente. A baza o decizie de recrutare doar pe ceea ce spune un fost angajator despre un candidat cu care a lucrat in urma cu 5 ani seamana foarte mult cu un joc de noroc.

4. Nivelul de cunoastere al candidatului este limitat. Persoana care ofera referinte l-a cunoscut, probabil, pe candidat doar intr-un anumit context si i-a putut vedea performanta si percepe abilitatile/competentele doar dintr-un anumit punct de vedere. Nimic din ceea ce spune nu poate fi generalizat.

5. Pacatul pozitivismului. Daca e sa fim sinceri, trebuie sa recunoastem ca in general si mai ales in contextul de business ne este greu sa-i vorbim de rau pe altii. Chiar daca am avea motive suficiente sa o facem, vom prefera sa ne simplificam existenta si sa emitem doar judecati neutre.

6. Persoanele care ofera referinte sunt cele indicate de catre candidat. Este foarte probabil ca dincolo de relatia profesionala sa fie prieteni sau amici, lucru care impiedica iremediabil aparitia unor evaluari cat de cat obiective.

7. Persoanele care iau referinte se simt adesea inconfortabil sa sondeze mai in adancime reactii de fatada sau sa ceara detalii neplacute, consecinta fireasca fiind inutilitatea concluziilor unor astfel de discutii.

8. Tehnica intrebarilor in discutiile de luare de referinte este una care invita, adesea, la confirmare. Formularile de genul: „Este un bun jucator in echipa?” suna adesea mai degraba „Nu-i asa ca este un bun jucator in echipa?”.

9. Procesul de luare a referintelor este acelasi pentru toate joburile, indiferent cat de complexa este pozitia pentru care se recruteaza sau cat de critic este rolul in organizatie. Inca o explicatie a rateurilor pe care le da aceasta tehnica.

10. Toate informatiile primesc aceeasi pondere, indiferent cat de recente sau de indepartate in timp sunt de momentul in care se deruleaza procesul de recrutare si cat de bine sunt sustinute cu exemple verificabile.

Citeste tot articolul What’s Wrong With Reference Checks pentru a intelege si mai bine de ce procesul actual de luare a referintelor nu doar ca nu sustine o decizie corecta intr-un proces de recrutare, ba chiar o poate submina major.


Comentarii (3)
 1. Mihai spune:

  Este indicat sa trecem referintele in CV sau sa se oferim „on request”?

  • Portal HR spune:

   @Mihai, in afara situatiilor in care angajatorul cere expres ca referintele (adica numele persoanelor care pot vorbi despre tine) sa fie trecute in CV, este, din punctul nostru de vedere, sa le mentionezi. In plus, si mentiunea „upon request” ni se pare la fel de inutila. E de bun simt (si ca atare de la sine inteles) sa oferi referinte atunci cand ele iti sunt solicitate si cel mai normal este ca ele sa iti fie cerute atunci cand ai ajuns intr-o etapa avansata a procesului de recrutare.

 2. Ioana spune:

  Exista insa riscul ca atunci cand treci aceste referinte in CV, cu nume si contact, ele sa fie deja verificate fara acordul candidatului. Se intampla si inca destul de frecvent. Aici e un cutit cu doua taisuri, intr-un fel eu as zice ca acel angajator nu respecta intru totul viitorul angajat. Daca el verifica referinte pe la spatele lui, candidatul poate trage concluzia ca la o adica ce l-ar opri sa ii verifice mailul personal. Sunt situatii reale de care eu m-am izbit, si ca recrutor, si ca aplicant.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Studiul indică modificări semnificative ale riscurilor și priorităților. Talentul este perceput ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri de către liderii unora dintre cele mai mari companii din lume. Majoritatea liderilor se concentrează pe asimilarea avantajelor de mediu obținute în perioada de carantină. Doar o treime dintre liderii intervievați privesc cu optimism perspectivele de […]

Detalii

Dacă până acum, în lunile de vară, piața muncii traversa o perioadă de stagnare în ceea ce privește locurile de muncă disponibile și interesul candidaților pentru acestea, putem spune că în vara anului 2020 lucrurile au stat cu totul altfel. Lunile iunie-august au fost marcate de o cerere mare din partea candidaților, care au fost […]

Detalii

Pe 1 octombrie 2020 Erudio dă start celui mai nou program al său de leadership, Etikon – Încredere și Cooperare. Etikon se adresează liderilor, antreprenorilor, managerilor, echipelor de conducere și echipelor care lucrează în proiecte comune. Premisa de la care s-a pornit este că, în perioada pe care o traversăm, liderii sunt cei care au […]

Detalii

Legislația apărută anul acesta dă posibilitatea părinților, în cazul închiderii temporare a școlilor, grădinițelor sau creșelor, să primească zile libere plătite pentru supravegherea copiilor. Autoritățile au venit cu două acte normative, o lege și o ordonanță, fiecare dintre ele stabilind acordarea de zile libere părinților în situația închiderii unităților de învățământ din cauze diferite. De […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter