Secțiune susținută de

Cele mai ciudate intrebari din interviu

Portal HR \ Opinia consultantului \ Cele mai ciudate intrebari din interviu

Interviul ca metoda de evaluare este adesea discutat si disputat, mai ales cand vine vorba de acuratetea rezultatelor, de metodele pe care le utilizeaza, de tehnica din spatele conversatiei. Este insa greu sa ne imaginam un proces de recrutare in absenta interviului, macar si pentru simplul fapt ca pune candidatul fata in fata cu evaluatorul permitand astfel o cunoastere nemijlocita pe care nicio alta forma de evaluare nu o poate oferi.

Dar tocmai aici e problema, cunoasterea nemijlocita (absolut utopica, de altfel) care este taramul favorit de manifestare a subiectivitatii si de acolo mai departe a erorilor in evaluare. O tehnica buna a intrebarilor poate sa salveze o parte din minusurile unui interviu de recrutare, dar de la recomandari la ceea ce se intampla de fapt in practica, drumul este foarte lung.

Articolul despre cele mai ciudate 25 de intrebari puse in interviu ne-a facut sa radem, dupa care ne-a pus pe ganduri. Care sa fie pozitiile pentru completarea carora se justifica (a se citi sunt relevante) aceste intrebari? Si, mai departe, cum interpreteaza un evaluator raspunsurile pe care le primeste (daca le primeste) la aceste intrebari?

Iata cateva exemple:

1. Daca te-ar micsora cineva pana la dimensiunea unui creion si te-ar arunca intr-un blender, cum ai scapa de acolo?

2. Care este filosofia artelor martiale?

3. Explica-mi ce s-a intamplat in tara asta in ultimii 10 ani?

4. Cat de ciudat(a) esti? Da-ti o nota pe o scala de la 1 la 5.

5. Daca sunt 5623 participanti la un turneu, de cate jocuri este nevoie pentru a stabili invingatorul?

6. Un mar costa 20 de centi, o portocala 40, un grapefruit 60. Cat costa o para?

7. Cate semafoare sunt in Manhattan?

8. Ce au in comun lemnul si alcoolul?

9. Cum cantaresti un elefant fara sa folosesti un cantar?

10. Cum se fac bomboanele M&M?

Daca ti-am trezit interesul, citeste aici tot articolul Top 25 Oddball Interview Questions of 2010.

E firesc ca evaluatorul sa incerce sa testeze logica, creativitatea si spontaneitatea, dar care crezi ca e efectul unor astfel de intrebari asupra candidatului?

Data articol: februarie 1, 2011

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam