Holocrația – ultima modă în management
Compania Zappos este renumită pentru modul cel puțin neobișnuit de a-și gestiona, motiva, fideliza și răsplăti angajații. Se pare însă că nu există o limită în ceea ce privește riscurile și provocările pe care și le asumă în management. Astfel, de curând au implementat un sistem prin intermediul căruia managerii de top (CEO) renunță la autoritatea pozițiilor pe care le ocupă și permit fiecărui angajat să experimenteze cu idei noi într-un mediu sigur.
Termenul utilizat pentru această strategie de management este holocrație, iar specialiștii în domeniu au concluzionat de mult că centralizarea excesivă nu face decât să omoare orice tendință inovatoare și este, evident, profund nocivă pentru organizații.
Pentru a înțelege mai bine fundamentarea teoretică a conceptului (care, de altfel, există și este practicat de ceva vreme în organizații din Statele Unite, Franța, Germania, Anglia etc), vă propunem să vizionați o prezentare a fondatorului Holocracy One:
Ca și noi, probabil că aveți deja întrebări despre cum poate funcționa un astfel de sistem, cine ia de fapt deciziile, care este diferența dintre holocrație și managementul prin echipe, cum se ia decizia cine este șeful etc. Pentru clarificări, vă recomandăm să parcurgeți tot articolul care ne-a inspirat azi: Zappos just abolished bosses. Inside tech’s latest management craze.
Sursă imagine.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam