Nu putem insista niciodată suficient pe cât de importantă și de valoroasă este pentru o organizație rețeaua de talente. Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, când folosim acest termen ne gândim nu neapărat la angajații actuali (în ceea ce îi privește sunt esentiale și alte tehnici de dezvoltare și management), cât mai ales la candidații potențiali, la profilele existente în piață și de care este foarte posibil ca organizația să aibă nevoie într-un orizont de timp apropiat.
Așa cum argumentează de nenumărate ori și Lou Adler, probabilitatea ca profesionistul cel mai potrivit pentru postul vacant să nu fie în căutare activă este una foarte mare. Ca atare, o rețea de contacte (de talente) bine construită și dezvoltată în permanență este un avantaj strategic imposibil de contestat. Ca orice lucru bun, ea nu se face peste noapte și nici prin strategii de tip hei-rup. Simpla prezență a organizației (prin reprezentanții ei) atât online cât și offline nu este suficientă. Vorbim, în acest caz, de un efort conștient și consecvent de anticipare a nevoilor de capital uman și identificare a resurselor aparent ascunse care răspund acestor nevoi.
În acest context, articolul de pe ERE.net pe care vi-l recomandăm azi ne-a atras atenția pentru că reușește să clarifice și, implicit, să dea o direcție efortului de căutare de talente (care altfel riscă să fie difuz).
Cele trei tipuri de candidați de care ai nevoie în rețeaua ta de contacte sunt:
1. Candidații calificați – este vorba aici de acele profile care, teoretic, întrunesc cerințele standard pentru poziții specifice din organizație. Articolul vorbeste aici de „calificarea” candidaților care aplică direct în sensul evaluării și „catalogării” lor timpurii. Noi am merge chiar mai departe și am recomanda o „calificare” proactivă a profilelor disponibile pe piață în domeniile sau zonele profesionale de interes, chiar dacă și mai ales dacă ele nu sunt în căutare activă.
2. Candidații care au facut impresie bună la interviu – chiar dacă au fost respinși în procesul de recrutare pentru poziția la care au aplicat, o relație bună și consecventă cu ei este critică pentru viitorul altor proiecte de recrutare. Aici intervine și acea experiență a candidatului despre care am mai vorbit și care afectează semnificativ imaginea angajatorului în piață.
3. Foștii angajați – măcar și numai pentru faptul că știu foarte bine organizația și îți pot face recomandări inspirate de profile potrivite.
Citește tot articolul 3 Candidates you should be putting into your Talent Network! și descoperă care iți lipsesc din rețeaua de contacte pe care te bazezi pentru recrutările viitoare.
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]
DetaliiAstăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]
DetaliiDiscuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]
DetaliiBusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]
Detalii