Hot Now

A testa sau a nu testa

07 07 2011, Portal HR , Comenteaza, 4.289 afisari

Pentru evaluatorul nevoit sa emita o predictie de performanta despre un candidat dupa doar o ora si ceva de interviu (in cel mai bun caz), testele (de personalitate dar nu numai) au un miraj usor de inteles, dar cu atat mai periculos. Promisiunea (scrisa sau nu) este astfel de teste te pot ajuta sa spui cu o precizie foarte mare daca persoana pe care o ai in fata ochilor va face fata cerintelor si provocarilor jobului pentru care recrutezi.

In realitate, statisticile despre relevanta si utilitatea reala a testelor sunt ingrijoratoare. Acesta este si motivul pentru care articolul lui Wendell Williams de pe ERE despre teste de personalitate ne-a atras atentia. Astfel, in pofida testelor de personalitate cu rezultate „bune”, peste 50% dintre angajati si peste 70% dintre manageri nu reusesc sa isi indeplineasca obiectivele de performanta. Acesta ni se pare noua un motiv suficient de puternic pentru care afirmatiile de genul: „acesta nu este un test de angajare dar va poate ajuta sa luati o decizie de angajare inspirata” sunt nu numai nepotrivite, ci chiar nocive.

Una din presupunerile pe care se bazeaza aceste teste de personalitate si pe care autorul o evidentiaza ca fiind falsa este aceea ca o calitate (sa ii spunem A) duce in mod neaparat la un rezultat (sa ii spunem B). Este vorba aici de o confuzie majora intre cauza si efect. Doar pentru ca in cazul angajatilor performanti exista o incidenta mai mare a anumitor trasaturi de personalitate, asta nu inseamna ca ele sunt explicatia pentru performanta crescuta (sau, cel putin, nu singura explicatie).

Pledoaria articolului nu este in mod absolut pentru renuntarea la teste ci, mai degraba, pentru utilizarea lor inteleapta, in corelatie cu alte metode de evaluare. Iar cand vine vorba de decizii si strategii intelepte in recrutare, autorul recomanda inainte de toate setarea diferita a obiectivelor. Astfel, in loc sa ne propunem sa nu gresim niciodata cand luam o decizie de angajare (lucru in realitate imposibil), cel mai sanatos ar fi sa cautam o cale de a gresi mai putin.

Una din modalitatile prin care putem face acest lucru este, credem noi, sa nu ne „punem toate ouale in acelasi cos”. In afara de factori de personalitate (pe care doar avem senzatia ca ii putem surprinde la modul absolut cu teste), mai avem nevoie si de performanta anterioara dovedita, de motivatie, de cunostinte pentru ca noul angajat sa aiba sanse suficiente sa produca rezultatele pe care ni le dorim. Sa evaluam, deci, aceste aspecte inainte de a lua o decizie pe baza testului de personalitate.

Citeste tot articolul If It Does Not Cause, You Need to Pause pentru a intelege de ce deciziile de recrutare bazate pe teste de personalitate sunt lipsite de etica si sufera major la capitolul profesionalism.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Mai nou, liberele plătite pot fi date părinților care au copii în vârstă de până la 12 ani, dacă cursurile școlare sunt suspendate, inclusiv pentru vacanțe, dar numai atunci când este stare de urgență. În mod normal, părinții nu primesc libere plătite în timpul vacanțelor școlare. Măsura se aplică începând cu vacanța actuală de primăvară […]

Detalii

Tehnologia 3DPrinting se dovedeşte a fi extrem de utilă în lupta de combatere a epidemiei cu noul coronavirus, fiind o tehnică rapidă cu ajutorul căreia se suplimentează necesarul de diverse materiale de protecţie pentru spitale. Suntem extrem de mândri de profesorii din reţeaua EDUTECH, care dau dovadă de un spirit civic impresionant şi au pus în funcţiune […]

Detalii

În România și în lume se trece printr-o perioadă fără precedent, primind o lecție pentru care nu avem prea mult exercițiu: solidaritatea. Este important ca acum să înțelegem și să reflectăm la lucrurile mici care pot face diferența și care pot aduce o îmbunătățire atât țării, cât și întregii planete.  Din 2015, Națiunile Unite ne […]

Detalii

Revista CARIERE împreună cu EY organizează vineri 3 aprilie, de la ora 11:30 până la 12:30, primul webinar online din seria “Bright Talks in Difficult Times” în cadrul căruia alături de invitați se va discuta despre cele mai bune practici de securizare a angajaților aplicate de către angajatori în situația actuală. Acest webinar face parte […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter