Secțiune susținută de

Când ai spus „mulțumesc” ultima dată?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Când ai spus „mulțumesc” ultima dată?

Dacă stai pe gânduri ca să răspunzi la întrebarea asta, e semn clar că nu spui „mulțumesc” suficient de des și/sau nu o spui conștient fiind de importanța acestui cuvânt pentru toate aspectele vieții tale, personale sau profesionale.

Studiile arată fără urmă de îndoială că, cel puțin în spațiul biroului, există on legătură clară între nivelul de apreciere pe care îl primesc angajații (din partea șefului direct) și nivelul lor de motivație. În 2011, London School of Economics a publicat rezumatul concluziilor a peste 50 de studii care au demonstrat că oamenii sunt dispuși să muncească mai mult dacă sunt motivați intrinsec (idee demonstrată magistral și de Dan Pink, de altfel). În particular, cantitatea de efort crește dacă munca este percepută ca interesantă/stimulantă și, neapărat, dacă se simt apreciați de colegi (iată, așadar, că nu doar șefii trebuie să spună „mulțumesc” mai des :-)).

Pentru cei care continuă să susțină importanța stimulentelor financiare, studiile vin cu vești proaste. Odată ce este asigurat un nivel decent de retribuție, beneficiile în bani riscă să aibă efectul contrar celui dorit. Ele ajung să diminueze considerabil interesul și motivația pentru muncă, acele aspecte care îi fac pe angajați să dorească să facă treabă bună și să își atingă obiectivele.

Adam Grant, profesor la Wharton renumit pentru studiile sale despre comportamentul prosocial la locul de muncă insistă pe ideea că ” sentimentul că ești apreciat este cel mai puternic motivator la locul de muncă”. Orice alți stimuli își pierd treptat sensul: ai senzația că ai primit mărirea de salariu pentru că o meritai de mult, cheltuiești repede banii primiți ca bonus și nu te alegi cu mare lucru din ei și noua titulatură, odată obținută, nu mai sună atât de bine ca atunci când o aveau alții și ți-o doreai. Ceea ce rămâne la sfârșitul zilei este sentimentul că ești sau nu apreciat pentru ceea ce faci, că ceilalți din jur îți recunosc valoarea și importanța în organizație. Iar acest lucru se realizează, printre altele, și prin rostirea acelui simplu și banal „mulțumesc” (nu doar la finalul mailurilor în care ceri ceva unui coleg, ci în discuțiile de zi cu zi, oficiale sau nu).

Aflați mai multe despre importanța unui „mulțumesc” sincer la locul de muncă citind tot articolul Just Say ‘Thank You’ to the People You Work With.

Data articol: august 26, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam