Secțiune susținută de

Când mă fac mare vreau să fiu…

Portal HR \ Opinia consultantului \ Când mă fac mare vreau să fiu…

Adesea, când vine vorba de alegeri în carieră (fie că sunt cele de la început de drum/final de studii superioare, fie că sunt consecințele dilemelor după o perioadă de activitate într-un anumit domeniu), tendința (firească, de altfel) este de a ne simți inconfortabil/neadaptați/incapabili de a lua o hotărâre înțeleaptă. În realitate, momentele acestea ne plasează într-o companie selectă 🙂 pentru că simplul fapt că ne punem problema unei schimbări înseamnă că mai suntem deschiși să descoperim ceva despre noi, să mai învățăm ceva despre lume, să ne așezăm mai corect în raport cu ceilalți etc.

Nu suntem niciodată nici primii, nici ultimii și, cu siguranță, nici singurii care trebuie să ia o hotărâre și nu știu de unde să își adune curajul și informațiile de care au nevoie pentru a decide inpirat și corect.

Suntem, însă, unici pentru că fiecare experiență este diferită și, mai ales, pentru că fiecare “schelă” decizională trebuie clădită cu atenție având în vedere potențialul dar și limitările… noastre și ale mediului în care trăim.

Chiar dacă de ceva vreme deja experiența profesională nu mai începe la finalul studiilor, mulți dintre noi optând pentru o formă de “muncă” încă din timpul acestora, alegerea domeniului în care urmează să ne clădim o carieră coincide adesea cu momentul finalizării facultății/studiilor aprofundate etc.

Nu știi ce să te faci când o să fii mare? Iată câteva sugestii pentru abordarea acestei dileme:

1. Profită de șansa de a alege.

În primul rand, ca să îți fie mai ușor să te poziționezi eficient în momentul în care simți că trebuie să faci o alegere, credem că e util să îl vezi ca pe o șansă. Șansa de a alege (chiar și greșit, pentru că, nu-i așa, din greșeli învățăm cel mai bine)

Poți începe să sondezi mai multe variante, să încerci diverse alternative și, în timp (asta însemnând câțiva ani buni de acum înainte) să poți spune că îți dorești o carieră într-un anumit domeniu și să simți că efectiv “construiești” în acel sens prin alegeri corecte.

2. Descoperă ce ți s-ar potrivi

Dilema pe care probabil o ai, nu știi la ce ai fi bun, este una cât se poate de frecventă. Sistemul educațional de la noi nu are, din păcate, printre obiectivele sale, susținerea studenților în sensul identificării unei vocații, așa că, mai devreme sau mai târziu, este inevitabil să apară o criză de identitate.

Ca să începi să descoperi la ce ai fi bun, ar trebui să te uiți în urma, la ceea ce ți-a placut în anii de școală, la ce ți-au spus cei din jur că faci bine. Încearcă să nu ții cont de impulsurile pe care ți le-au dat cei din familie sau profesorii care au insistat pe un anumit domeniu, ci ascultă de un glas mai degrabă interior: ce îți place/plăcea să faci. Cu ce îți umpleai timpul și nu îți dădeai seama că au trecut orele? Poate să fie o activitate cât se poate de comună, după cum poate să fie ceva rar care nu seamănă cu niciun job.

Adesea știm lucruri despre noi dar ne este teamă să le recunoaștem ca atare. Se întâmplă asta pentru că nu vrem să dezamăgim, pentru că avem senzația că numai drumul tradițional e cel normal și că doar așa am fi recunoscuți.

3. Documentează-te

Dacă ai reușit să descoperi câte ceva despre tine gândind așa, pasul următor este să faci o cercetare și internetul îți este la îndemână pentru asta. Poate sunt joburi despre care nu știi și care au în ele și ceea ce ai descoperit despre tine că îți place să faci. Stai de vorba cu colegi/prieteni și acumuleaza cât mai multe informații din experiențele lor. Dacă ți se pare că ți s-ar potrivi un job creativ, caută pe cineva care face munca respectivă (în cercul tău de prieteni sau printre cunoștințele lor) și stai de vorbă cu persoana respectivă.

4. Nu te baza exclusiv pe teste de personalitate

Pentru că ești încă la început de drum, îți poți permite luxul de alege greșit. Am spune chiar că de multe ori e recomandabil să alegi greșit pentru ca să știi clar ce nu mai vrei să faci. Nu te baza excesiv pe teste care încearcă să îți spună, cu precizie de etichetă, ce meserie ți se potrivește. Dincolo de conținutul jobului, mai este vorba și de mediul de lucru, de valori etc. Până nu incerci, nu ai de unde să știi ce ți se potrivește exact.

5. Încearcă voluntariat

Între timp, ca să ai totuși o activitate, încearcă voluntariat. Sunt site-uri unde te poți înscrie și cu cât intri mai mult în contact cu persoane din diferite domenii cu atât ai șanse mai mari să găsești răspunsul la întrebarea “la ce sunt bun”.

6. Acceptă un post de “intrare” în organizație

Dacă nu îți poți permite să aștepți până să ai acest răspuns (fie vorba între noi, el are câteodata obiceiul să ne eludeze mulți ani), angajează-te pe un post de entry-level care să aibă legătură cu ce ai învățat până acum. În felul acesta îți poți justifica măcar din punct de vedere teoretic aplicația în fața unui potențial angajator.

7. Continuă să înveți, să cauți, să (te) descoperi

Odata ce te-ai angajat pe un anumit post (chiar dacă nu este jobul vieții tale) continuă să cauți, să încerci și să descoperi lucruri. Cu timpul și cu experiența de muncă vor începe să apară și răspunsurile de care ai nevoie.

Data articol: noiembrie 28, 2013

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam