Concedierea unui angajat: misiune dificilă, dar nu imposibilă
Concedierea angajaților neperformanți este o provocare pentru angajatorii romani pentru că presupune o procedură birocratică complexă și de lungă durată. Chiar și după modificarea Codului muncii, angajatorii sunt în continuare obligați să justifice temeinic măsura extremă a concedierii, dar și să respecte aceleași rigori care țin de aspectele formale ale unei proceduri de iîncetare a contractului individual de muncă. Încălcarea dispozițiilor procedurale poate duce la anularea deciziei de concediere și repunerea salariatului în postul pe care l-a ocupat.
Avocații specializați în dreptul muncii sunt de acord că, în ceea ce privește concedierile, balanța puterii se înclină către angajați, aceștia fiind favorizați de prevederile Codului muncii și chiar de practica instanțelor de judecată care, de multe ori, empatizează cu salariații concediați.
”Aceasta pare a fi și părerea investitorilor străini, în special a celor americani, care sunt mai mult decât surprinși să descopere că în România nu poți să concediezi un salariat <<pe loc>> în nicio situație, nici măcar atunci când, de exemplu, salariatul este surprins în flagrant în cazul unui furt din patrimoniul angajatorului”, spune Serban Pâslaru, Avocat asociat și coordonator al departamentului de dreptul muncii în cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii.
Codul muncii protejează angajații de concedierile abuzive prin stabilirea unei proceduri birocratice complexe, ce poate fi contestată oricând de angajat, dacă angajatorul nu respectă în detaliu fiecare pas prevăzut de normele legale.
”În general, cele mai mari probleme pe care le întâmpină angajatorii în procesul de concediere sunt legate de justificarea concedierii și respectarea pașilor prevăzuți de lege în derularea unei asemenea proceduri”, explică Șerban Pâslaru.
Avocatul precizează, însă, că dificultățile întâmpinate de angajatori pot să difere în funcție de tipul de concediere.
”Dacă în cazul concedierilor pe motive disciplinare, principalele dificultăți practice sunt legate de lipsa unor prevederi clare în regulamentele interne sau de încercările salariaților de a tergiversa efectuarea și finalizarea cercetărilor disciplinare prin apelarea în mod abuziv la concedii medicale succesive, în cazul concedierilor cauzate de restructurări (cum ar fi concedierile pentru motive ce nu țin de persoana salariaților), principalele dificultăți sunt legate de selecția salariaților care ar urma să fie concediați, precum și de eventualele consultări cu reprezentanții salariaților sau sindicatele (în cazul concedierilor colective)”, spune Șerban Pâslaru.
Descoperiți ce trebuie să știți dacă vreți să concediați un angajat citind tot articolul de Roxana Neagu de pe Avocatnet.ro.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam