Atunci când ne pregătim pentru un interviu este firesc să ne punem problema și ce vom răspunde la întrebarea despre persoanele care pot oferi referințe privind experiența noastră anterioară. Este tentant (și simplu) să avem pregătită o listă cu cei 3 foști colegi cu care ne-am înțeles cel mai bine la locurile de muncă anterioare și să o oferim celor care ne pun întrebarea despre referințe. Este tentant dar nu neapărat cea mai bună soluție.
Articolul de pe Careealism pe care vi-l recomandăm azi atrage atenția asupra câtorva aspecte cheie când vine vorba de alegerea profesioniștilor care să ofere referințe despre noi, lucruri la care nu ne gândim în mod normal, implicații pe care nu le-am luat în calcul atunci când am trecut mereu aceleași 3 nume la persoanele care pot fi contactate pentru a oferi informații despre noi.
Ceea ce ne-a atras atenția în primul rând au fost acele „așa nu”, ceea ce trebuie evităm să facem (oricât de mult ar complica procesul). Așadar, nu:
– oferiți aceeași listă de referințe indiferent de jobul pentru care ați aplicat;
– includeți numele persoanelor care dau referințe și datele de contact în CV-ul pe care îl trimiteți;
– porniți de la premisa că cei care sunt dispuși să ofere referințe despre voi vor ști exact ce să spună.
Dacă ați bifat aceste trei aspecte, atunci când vă gândiți la cei care pot da referințe despre voi, aveți în vedere:
1. Tipul jobului pe care îl vizați și compania.
2. Persoana care poate vorbi cel mai bine despre competențele pe care le aveți pentru postul vacant.
3. O discuție telefonică cu aceste persoane pentru a vă asigura că înțeleg de ce aveți nevoie de referințele respective și ce anume este important din experiența voastră comună în jobul pentru care sunteți evaluat.
4. Să oferiți persoanelor care urmează să vorbească despre voi o copie a CV-ului pe care l-ați trimis evaluatorilor cu care urmează să discute, precum și una a descrierii postului pentru care aplicați.
Aflați mai multe informații despre cum puteți găsi cele mai bune persoane pentru referințe citind tot articolul 6 Steps To Asking For A Reference.
Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]
DetaliiGerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]
DetaliiWellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]
DetaliiAlina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]
Detalii
Corect e „vor sti”, nu „vor știi (exact ce să spună)”!
Așa este, mulțumim pentru observație, am corectat.