Cum evaluezi pasiunea
În munca de recrutor auzi de multe (foarte multe) ori de la candidați cu care stai de vorbă că sunt pasionați de diverse lucruri. Poate să fie vorba de un hobby (și asta, într-o anumită măsură, poate spune ceva despre profilul persoanei respective) sau de ceva legat de serviciu. Unii chiar se declară pasionați de comunicare (PR), marketing, publicitate, vânzări, cifre, raportări dificile… și lista poate continua.
Teoretic, un angajator își dorește angajați pasionați de… munca lor. Evident, e aproape imposibil să găsești pe cineva pasionat de toate aspectele muncii pe care trebuie să o facă zi de zi, dar cu cât angajații sunt mai pasionați de ceva din ceea ce fac, cu atât mai bine pentru nivelul lor de motivație, pentru performanță. În consecință, atunci când un candidat afirmă în fața unui recrutor că este pasionat de… internet, rapoarte, vânzări, marketing etc. iar pasiunea asta „rimează” frumos cu ceea ce ar trebui să facă persoana respectivă, evaluatorul nu poate decât să se bucure.
După momentul inițial de entuziasm, însă, un evaluator bun va încerca să probeze această afirmație, să obțină dovezi. Candidatul ar trebui să poată da exemple de momente/contexte/situații (cât mai dese) în care pasiunea l-a ajutat să își atingă obiectivele, să facă ceva ce părea dificil de făcut etc.
Dacă discuți, așadar, cu un candidat care îsi afirmă categoric pasiunea într-un anumit domeniu, asigură-te că poate dovedi asta cerându-i:
1. Exemple abundente și concrete privind modul în care pasiunea îi umple timpul (liber sau nu) și gândurile.
2. Detalieri de situații în care pasiunea „l-a salvat”, în care ceilalți au descoperit ceva nou despre el/ea prin intermediul pasiunii puse în practică etc.
3. Exemple de momente în care a ajutat echipa/compania/un coleg prin faptul că s-a implicat cu pasiune în acele aspecte ale muncii care, spune el/ea, îl fac să uite cât este ceasul.
4. Modalități prin care își hrănește această pasiune în viața personală. Ce citește, ce face, cu cine și despre ce discută etc.
5. Exemple despre posibile trasee de carieră (corporatistă sau pe cont propriu) pe care ar putea/vrea să le urmeze dacă va continua să își cultive această pasiune cu… pasiune. 🙂
Voi cum descoperiți un candidat pasionat de ceea ce face?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam