Cum să depășești cu succes momentul concedierii

În situația economică dificilă pe care o traversăm, din ce în ce mai multe companii își reorganizează activitatea în scopul de a-și eficientiza costurile, de a simplifica procesele sau de a se concentra pe activitățile care le aduc profit. De altfel, aceasta este noua realitate cu care va trebui să ne obișnuim, noua economie în care vom trăi. Depinde de noi să alegem atitudinea cu care o vom întâmpina: ne vom lamenta și vom deplânge la nesfârșit timpurile de mult apuse când bugetele erau generoase și oportunitățile de carieră erau suficiente, sau vom lua în mâini frâiele propriei noastre cariere cu o mentalitate antreprenorială. Pentru că în noua economie va trebui să ne percepem pe noi înșine ca fiind “consultanți independenți”, cu un portofoliu de proiecte care ne recomandă, cu un set de abilități transferabile, urmărindu-ne scopul pe termen lung și planificându-ne cu grijă pașii.
Din ce în ce mai multe persoane, cu un parcurs de succes în carieră, cu un set de abilități de netăgăduit sunt puse într-o bună zi în fața faptului împlinit: “postul pe care îl ocupi va fi restructurat”.
Sentimentele de furie, frustrare, sentimentul trădării, neputința, teama de schimbare sunt cele mai frecvente reacții negative care ne pot copleși într-un astfel de moment. “De ce tocmai eu, după atâția ani în care mi-am dovedit competența și dedicarea pentru companie?” Apoi realizăm că, după mulți ani, e momentul să ieșim pe piață să căutăm un job și nu știm de unde să începem. Sună familiar?
Lucrând cu multe persoane care au trecut printr-o asemenea situație, iată ce am descoperit împreună, în încercarea de a depăși momentul inițial de frustrare și de a îmbrățișa schimbarea ca pe o oportunitate de reinventare:
Acceptă-ți emoțiile: e normal să fii furios, frustrat și să te simți trădat că ți-ai pierdut job-ul. Încearcă să folosești aceste energii ca pe un motor care să te ajute să avansezi. Nu e vina ta, nu e nimic în neregulă cu tine. Cariera ta a luat doar o turnură neașteptată și lucrurile se vor îndrepta, poate chiar vei fi mult mai fericit în următorul job decât ai fost vreodată în cariera ta.
Oferă-ți o pauză de reflecție: Nu lăsa sentimentele de furie și frustrare să iasă la iveala în interviuri, nu le lăsa să te saboteze. Nu îți plânge de milă – depășește momentul și gândește-te la viitor. Încearcă să folosești această conjunctură a concedierii pentru a decide ce job te-ar face cu adevărat fericit. Identifică-ți abilitățile transferabile, gândește-te la cine ești și la ceea ce te motivează în viață.
Fă-ți un plan de acțiune: Stabilește-ți obiectivul – job-ul care ți s-ar potrivi și te-ar face fericit și planifică pașii concreți care te pot conduce către el. Planifică-ți acțiuni în fiecare zi – trebuie să dedici 5-6 ore pe zi pentru a căuta de muncă. Actualizează-ți CV-ul și adaptează-l la job-urile pe care le vizezi, creează-ți sau actualizează-ți profilul LinkedIn și lărgește-ți rețeaua de contacte. Fă-ți o listă cu toate persoanele pe care le cunoști și care te pot recomanda, spune-le de situația ta, spune-le ce cauți. Caută informații pe internet: job-uri publicate, persoane de contact în companiile în care te interesează să intri, noutăți despre evoluția companiilor pe care le vizezi. Folosește toate aceste informații pentru a intra în contact cu angajatorii. Pregătește-te temeinic pentru interviu: analizează anunțul de angajare și informează-te asupra companiei. Fii pregătit atât cu răspunsuri cât și cu întrebări.
Păstrează-ți optimismul și fii perseverent: Înconjoară-te de oameni pozitivi, care te încurajează și te ajută să îți păstrezi o stare de spirit optimistă. E important să fii ocupat, să intri în contact cu cât mai multe persoane. Fă sport și menține-ți un stil de viață sănătos. Nu pierde din vedere obiectivul tău, acela de a gasi job-ul ideal: cu cât investești mai mult timp, energie și hotărâre în scopurile tale, cu atât îți cresc șansele de succes.
Deși uneori pierderea unui job poate să ți se pară un dezastru la început, e posibil ca schimbarea să îți facă bine. Poate dacă nu ți-ai fi pierdut job-ul nu ai fi avut ocazia să îți re-evaluezi viața personală și profesională și să iei decizii care să îți schimbe viața în bine.
TOP 3 pentru SUCCES
1. CAUTĂ INFORMAȚII
– Care sunt abilitățile pe care le poți “vinde” pe piață?
– Care sunt companiile / industriile care folosesc acele abilități
– Care sunt nevoile specifice ale fiecărei companii de pe lista ta?
– Cine se afla în posturile cheie care ar putea lua decizia de angajare în cazul tău?
– Care e cea mai bună modalitate de a îl/o aborda?
2. FII RELEVANT
– Oferta ta (abilitățile tale) trebuie să se potrivească cu nevoile lor, trebuie să rezolve problema lor, nu a ta.
– De fapt, angajatorii vor să știe trei lucruri:
- Poți să îmi crești veniturile?
- Poți să îmi reduci costurile?
- Poți să îmi eficientizezi activitatea?
3. FII DE NEOPRIT
– Cultivă-ți abilitatea de a nu te lăsa copleșit de dezamagire și de a-ți continua drumul, indiferent de obstacole;
– Concentrează-te pe scopul tău;
– Fii optimist și perseverent!
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam