Hot Now

Cum se va transforma modul în care muncim

11 07 2013, Portal HR , Comenteaza, 4.303 afisari

Evoluţia tehnologiei din ultimii ani a afectat şi piaţa forţei de muncă prin schimbările în modalităţile de a căuta un job cu ajutorul numeroaselor aplicaţii mobile disponibile sau de a avea un birou flexibil cu posibilităţi tot mai des întâlnite de a lucra de acasă. Asistăm, aşadar, la o piaţă a muncii în permanentă transformare, un spaţiu al muncii flexibil și în continuă reinventare.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă în HR London Global Consultancy, piaţa forţei de muncă din Europa se va schimba în următorii ani printr-un număr tot mai mare de joburi part-time sau bazate pe proiecte în detrimentul locurilor de muncă full-time. Această nouă perspectivă reprezintă o provocare atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi care se străduiesc să se adapteze acestui model al muncii.

Articolul de pe ERE pe care-l aducem astăzi în discuţie vorbeşte despre o nouă reinventare a noțiunii de muncă prin impactul aplicaţiilor software asupra modalităţilor de a găsi un job şi, implicit, o sursă de venit. Aţi auzit, desigur, despre freelanceri sau antreprenori care pot lucra de acasă, despre cei care câştiga venituri suficiente pentru o viață decentă folosindu-se de o conexiune la internet şi anumite abilităţi pentru scris, programare sau design grafic, iar site-uri precum Elance, Freelance sau Odesk sunt câteva dintre sursele care pot pune la dispoziţie diferite oportunităţi de muncă independentă.

În plus, un nou val de aplicaţii mobile pentru iPhone şi Android precum Gigwalk, Field Agent sau iPoll par a constitui premisele pentru munca online sub forma unor cerințe simple realizate pe telefonul mobil și recompensate echitabil. Această nouă piață a muncii va dispune de muncitori virtuali care vor avea responsabilitatea de a da anumite teste sau a duce la bun sfârșit diferite proiecte în intervalul de timp cerut și cu atenția necesară la detalii. 

Dacă avem în vedere sistemul de angajare/muncă tradițional (încă valabil la noi) unde există numeroase categorii de persoane discriminate fie din cauza vârstei, a dizabilităților sau lipsei experienței, varianta de a lucra de oriunde, oricând și de a genera venituri se poate dovedi o soluție cel puțin neașteptată.

De exemplu, Gigwalk este o aplicație dezvoltată de trei angajați de la Yahoo ce se folosește de GPS-ul telefonului mobil pentru a găsi utilizatori de smartphone care să completeze diferite sarcini. Lansată în 2011, aplicația permite companiilor să intre în contact cu forța de muncă potrivită să desfășoare aceste sarcini denumite Gigs, dar și să câștige bani, în funcție de experiența, abilități și locație.

În cazul aplicației iPoll, așa cum indică și denumirea acesteia, ea permite utilizatorilor de telefonie mobilă să completeze diferite sondaje contra cost. În funcție de răspunsurile date, utilizatorii pot primi alte sarcini și, evident, noi șanse de câștiguri mai mari.

Aceste modalități de a genera venituri cu telefonul mobil prin descărcarea anumitor aplicații care oferă bonusuri financiare destul de motivante par a fi o abordare diferită a pieței muncii. Posibilitatea de a câștiga bani în acest fel devine din ce în ce mai reală în realitatea puternic conectată unde primează puterea datelor și a utilizatorilor flexibili și dispuși să ajute business-urile să devină mai productive și mai eficiente.

Pentru a afla mai multe informații despre această nouă abordare a noțiunii muncii și despre modalitățile de a câștiga venituri în mediul online, vă invităm să citiți întreg articolul The Future of Work.

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter