Hot Now

Cum se va transforma modul în care muncim

11 07 2013, Portal HR , Comenteaza, 3.706 afisari

Evoluţia tehnologiei din ultimii ani a afectat şi piaţa forţei de muncă prin schimbările în modalităţile de a căuta un job cu ajutorul numeroaselor aplicaţii mobile disponibile sau de a avea un birou flexibil cu posibilităţi tot mai des întâlnite de a lucra de acasă. Asistăm, aşadar, la o piaţă a muncii în permanentă transformare, un spaţiu al muncii flexibil și în continuă reinventare.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă în HR London Global Consultancy, piaţa forţei de muncă din Europa se va schimba în următorii ani printr-un număr tot mai mare de joburi part-time sau bazate pe proiecte în detrimentul locurilor de muncă full-time. Această nouă perspectivă reprezintă o provocare atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi care se străduiesc să se adapteze acestui model al muncii.

Articolul de pe ERE pe care-l aducem astăzi în discuţie vorbeşte despre o nouă reinventare a noțiunii de muncă prin impactul aplicaţiilor software asupra modalităţilor de a găsi un job şi, implicit, o sursă de venit. Aţi auzit, desigur, despre freelanceri sau antreprenori care pot lucra de acasă, despre cei care câştiga venituri suficiente pentru o viață decentă folosindu-se de o conexiune la internet şi anumite abilităţi pentru scris, programare sau design grafic, iar site-uri precum Elance, Freelance sau Odesk sunt câteva dintre sursele care pot pune la dispoziţie diferite oportunităţi de muncă independentă.

În plus, un nou val de aplicaţii mobile pentru iPhone şi Android precum Gigwalk, Field Agent sau iPoll par a constitui premisele pentru munca online sub forma unor cerințe simple realizate pe telefonul mobil și recompensate echitabil. Această nouă piață a muncii va dispune de muncitori virtuali care vor avea responsabilitatea de a da anumite teste sau a duce la bun sfârșit diferite proiecte în intervalul de timp cerut și cu atenția necesară la detalii. 

Dacă avem în vedere sistemul de angajare/muncă tradițional (încă valabil la noi) unde există numeroase categorii de persoane discriminate fie din cauza vârstei, a dizabilităților sau lipsei experienței, varianta de a lucra de oriunde, oricând și de a genera venituri se poate dovedi o soluție cel puțin neașteptată.

De exemplu, Gigwalk este o aplicație dezvoltată de trei angajați de la Yahoo ce se folosește de GPS-ul telefonului mobil pentru a găsi utilizatori de smartphone care să completeze diferite sarcini. Lansată în 2011, aplicația permite companiilor să intre în contact cu forța de muncă potrivită să desfășoare aceste sarcini denumite Gigs, dar și să câștige bani, în funcție de experiența, abilități și locație.

În cazul aplicației iPoll, așa cum indică și denumirea acesteia, ea permite utilizatorilor de telefonie mobilă să completeze diferite sondaje contra cost. În funcție de răspunsurile date, utilizatorii pot primi alte sarcini și, evident, noi șanse de câștiguri mai mari.

Aceste modalități de a genera venituri cu telefonul mobil prin descărcarea anumitor aplicații care oferă bonusuri financiare destul de motivante par a fi o abordare diferită a pieței muncii. Posibilitatea de a câștiga bani în acest fel devine din ce în ce mai reală în realitatea puternic conectată unde primează puterea datelor și a utilizatorilor flexibili și dispuși să ajute business-urile să devină mai productive și mai eficiente.

Pentru a afla mai multe informații despre această nouă abordare a noțiunii muncii și despre modalitățile de a câștiga venituri în mediul online, vă invităm să citiți întreg articolul The Future of Work.

Adauga comentariu

Cele mai noi

A fost lansat StudentPath, startup-ul menit să ajute atât studenții aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și companiile care întâmpină probleme în identificarea unor candidați cu potențial. În urma unui chestionar aplicat unui număr de 1000 de studenți, peste 70% dintre aceștia au afirmat că lipsa cunoștințelor reprezintă principalul obstacol în obținerea unui […]

Detalii

Cognizant Softvision se alătură ca partener principal la DevCon Live, cea mai amplă serie de evenimente tech din toamna aceasta. Cognizant Softvision, lider în dezvoltarea produselor software, a anunțat că va fi “Main Partner” la DevCon Live 2020, cel mai amplu hub de evenimente online din România dedicat pasionaților de tehnologie va avea loc în […]

Detalii

Revista HR Manager împreună cu Humanistic, partener al evenimentului, organizează miercuri 28 octombrie, între orele 15:00-17:00, ediția a 4-a din seria de evenimente online „FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA DIGITALĂ”. Se va discuta despre cum obținem și cum construim strategiile de creștere a angajamentului în noul mediu de lucru virtual, care sunt noile tendințe în abordarea acestuia, despre […]

Detalii

COVID-19 a schimbat în mod semnificativ piața muncii, perturbând modul în care organizațiile își gestionează afacerile și forțând adoptarea peste noapte a unor soluții ce țineau, mai degrabă, de tendințe latente. Pe măsură ce au început să se obișnuiască cu noua realitate, a apărut întrebarea „ce urmează”? Pentru a înțelege cum arată noua normalitate, EY […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter