Hot Now

Cum se vede CV-ul tău în primele 6 secunde

18 04 2012, Portal HR , 2 comentarii, 11.319 afisari

Deși CV-ul nu are cum să redea complexitatea de experiență profesională și personală a unui potențial candidat, el rămâne unul din documentele esențiale pe care se bazează un proces de recrutare și selecție. Astfel, multe din explicațiile respingerii aplicațiilor primite de către un potențial angajator sunt de căutat în acea primă etapă de „selecție a CV-urilor”.

Dincolo de raționalizarea acestui proces prin aplicarea unor filtre clare și mai degrabă cantitative (adesea prost înțelese de către evaluatorii cu puțină experiență), se pare că în acest proces de pre-selecție mai intervine și ceva care seamănă cu acea „primă impresie” despre care vorbim foarte mult în interviuri și întâlniri față în față în general.

Studiul ale cărui rezultate sunt detaliate în articolul pe care vi-l recomandăm azi de pe Business Insider a încercat să descopere (științific) cum se petrece de fapt această scanare, care sunt mișcările ochilor și zonele din CV asupra cărora un recrutor își concentrează atenția atunci când îl citește prima dată în scopul acceptării sau respingerii pentru etapele ulterioare ale procesului de selecție (vestea proastă este că această citire se petrece în aproximativ 6 secunde, sau cel puțin așa sugerează articolul).

Concluziile sunt, credem noi, utile atât pentru candidați cât și pentru evaluatori. În cele 6 secunde în care un recrutor citește un CV, zonele de interes pe care își oprește privirea sunt:

– numele candidatului;

– poziția actuală și compania unde lucrează;

– perioada de timp de când lucrează pe poziția repectivă;

-poziția anterioară și compania angajatoare;

– durata anterioară de muncă;

– educația.

Printre primele concluzii la care ne putem gandi este că modul de organizare a informației în CV este esențial. Dacă cel care îl „scanează” găsește cu dificultate informațiile din cauza unui format neîngrijit sau aglomerat, sunt șanse ca aplicația să fie respinsă chiar dacă teoretic candidatul îndeplinește cerințele de bază din anunțul de recrutare.

Pe de altă parte, privind lucrurile din punctul de vedere al evaluatorului, ni se pare esențial să tragem încă o dată un semnal de alarmă. O selecție superficială, bazată doar pe criterii cantitative și pe o fișă a postului încremenită în timp are șanse mari să rateze candidați valoroși.

Citiți tot articolul What Recruiters Look At During The 6 Seconds They Spend On Your Resume pentru a vedea și o hartă a mișcarilor ochilor evaluatorului. Un fel de radiografie a CV-ului prin ochii celui care recrutează.

Comentarii (2)
 1. omuletii spune:

  Foarte bun articolul, exact asa se si intampla . In contextul actual in care angajatorii primesc sute ce CV-uri, in „scanarea” CV-ului va conta enorm forma si abia apoi continutul. Deci, mare grija la prima impresie!

  • schneider spune:

   un cv variaza ca si format in functie de pozitia pe care o tinteste angajatul. selectia pe baza sabloanelor afecteaza randamentul si poate periclita proiecte. sunt exemple in care companii ca manpower, adecco, si altele, au pierdut contracte datorita viciilor in procedurile de selectie.
   Eu spun ca trebuie sa ne gandim de 2 ori inainte de-a lua o decizie .

Adauga comentariu

Cele mai noi

La o simplă accesare a celui mai utilizat motor de căutare, spre exemplu, pentru ”influencer”, obții rapid (în doar 0,49 de secunde) 473.000 de rezultate. Poți afla că există Social Media Stars Index, care îi ordonează pe cei mai importanți dintre ei, și că, de curând, ANAF a declanșat o campanie de verificări ce vizează […]

Detalii

CIO Council și Revista CARIERE organizează miercuri, 8 decembrie, între orele 14.00-16.00, o nouă ediție din seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council cu tema: Povești despre date, tehnologie, diversitate, egalitate și incluziune. La această ediție se vor aduce exemple concrete de transformare a afacerii prin tehnologia aliniată la principiile “Diversity Equality and Inclusion” și de instalare […]

Detalii

–          Peste 60% din angajații români care își caută un alt job se consideră subapreciați la locul de muncă actual –          Aproape 19% consideră că și-au îmbunătățit abilitatea de a atrage venituri –          61% s-ar gândi să accepte un loc de muncă în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanță Ediția de toamna a studiului Randstad Workmonitor indică […]

Detalii

Creșterea ratei inflației pune presiune pe majorările salariale bugetate de companiile private din România pentru 2022, estimate anterior în medie la 7%, care ar trebui revizuite în sus cu două – trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare, reiese din a doua parte a studiului PayWell 2021, realizat de PwC România. Majoritatea […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter