Hot Now

Emoţiile şi rolul lor în procesele de recrutare

06 09 2013, Portal HR , Comenteaza, 4.366 afisari

În orice proces de recrutare, interviul rămâne forma de bază de evaluare a candidaţilor eligibili pentru un anumit post vacant. De cele mai multe ori, această interacţiune dintre evaluator şi candidat adună la un loc un bagaj mare de emoţii de ambele părţi, emoții ce pot influenţa decisiv decizia finală de angajare.

Sunt frecvente situaţiile când evaluatorii au tendinţa de a se baza într-o proporţie periculoasă, credem noi, pe instinctul lor cu privire la un candidat. Este vorba despre acel candidat care, la prima vedere, pare a fi compatibil pentru jobul respectiv, însă, pe parcurs, se poate dovedi exact contrariul. Această abordare nu este nici pe departe cea mai potrivită şi îl face pe evaluator să comită erori semnificative de evaluare.

Articolul de pe ERE pe care vi-l recomandăm astăzi face referire la principalele motive pentru care recrutorii se implică emoţional în relația cu anumiţi candidaţi şi nu reușesc să ia decizia corectă din acest motiv.

Iată care sunt cele mai frecvente situaţii:

Există o presiune foarte mare pe recrutor

Cel mai adesea, nevoia de a găsi cât mai repede un candidat pentru o poziție vacantă îi poate determina pe recrutori să acționeze greșit, acordând credit unei persoane nepotrivite.  Acest comportament le poate influența judecata, conducând la luarea unei decizii eronate pentru procesul de recrutare aflat în curs de desfăşurare.

Recrutorul nu acceptă faptul că poate greși

Deși majoritatea recrutorilor și managerilor responsabili cu recrutarea sunt persoane de succes și competente în aria lor profesională, nu pot accepta faptul că, uneori, pot face unele greșeli (firești/umane) în procesul de recrutare. Este indicat ca aceștia să conștientizeze lipsa unei abilități necesare de a înțelege și identifica ce tip de persoană este potrivită pentru o anumită poziție vacantă. Doar odată conștientizată această lipsa, pot începe dezvoltarea acestei abilități.

● Recrutorul e impulsiv, nerădător și nu are capacitatea de a asculta activ

Cu siguranță că aceasta este una dintre cele mai periculoase combinații în procesul de recrutare. Un proces de evaluare corect necesită timp, răbdare și o abordare deschisă pentru a identifica persoana cu adevărat compatibilă pentru un job. De aceea, un recrutor profesionist va căuta să obțină toate informațiile de care are nevoie pentru a putea valida competențele și abilitățile necesare postului respectiv.

Una din concluziile cele mai importante ale articolului este aceea că primul pas pe care trebuie să-l facă recrutorii pentru a repara aceste deficiențe este să recunoască predilecția lor pentru punerea accentului pe partea emoțională a evaluării. Da, este adevărat că emoțiile ne fac mai umani, dar în egală măsură, când este vorba de o decizie de angajare, ele ne pot atrage pe drumul greșit.

Chiar dacă emoțiile sunt firești pe parcursul oricărui proces de recrutare, este important să le putem controla pentru a face o evaluare cât mai obiectivă. În acest scop se recomandă respectarea unui anumit plan de interviu și utilizarea unor întrebări consistente pentru a scoate la iveală informațiile utile și necesare unei decizii eficiente.

Pentru a afla mai multe informații despre cum influențează emoțiile un proces de recrutare și ce măsuri pot fi luate, vă invităm să parcurgeți întreg articolul numit Are Your Emotions Preventing You from Making Great Hiring Decisions?.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter