Secțiune susținută de

Ești prea bun, nu avem nevoie de tine

Portal HR \ Opinia consultantului \ Ești prea bun, nu avem nevoie de tine

Unul din membrii comunitatii PortalHR ne-a intrebat:

Cum respingem un candidat supracalificat? E usor sa dai un raspuns negativ atunci cand poti sa ii spui candidatului ca ii lipseste o calitate foarte importanta sau ca nu are anumite certificari/ studii de care e nevoie in pozitia pentru care faci recrutarea? Dar cum sa ii explici de ce nu il angajezi unuia care este prea bun pentru job?

Intotdeauna etapa procesului de recrutare in care trebuie date raspunsuri negative este una din cele mai neplacute. Raspunsul este important inainte de toate pentru a comunica respect fata de persoanele care au aplicat/ au fost evaluate si are un rol important in cladirea unei imagini bune a organizatiei in piata.

Atunci cand motivele raspunsului negativ sunt mai usor de cuantificat si comunicat (o competenta lipsa, o experienta nepotrivita etc.), discutia de respingere este si ea mai digerabila. Dar sunt si situatii in care, in efortul de atragere de candidati potiviti, esti pus, ca recruiter in fata unor candidati supra-calificati. Dintr-un motiv sau altul ei sunt interesati de job, iar cel care face recrutarea trebuie sa gaseasca cea mai buna formula de a le comunica un nu, pastrand in acelasi timp usa deschisa pentru alte pozitii mai potrivite.

Pentru ca angajarea unui candidat supracalificat poate avea consecinte din cele mai putin placute: de la demotivarea si frustrarea persoanei pe termen lung, la parasirea organizatiei de catre cel angajat intr-un timp foarte scurt (in momentul in care apare o oportunitate mai buna) etc.

Miza sinceritatii nu este intotdeauna cea mai buna solutie, dupa parerea catorva din participantii la o discutie pe aceasta tema de pe HR Toolbox. In vreme ce in Romania e mai putin probabil sa apara in astfel de situatii discutii oficiale despre discriminare, asa cum sunt ele detaliate in discutia pe care v-o recomandam, este insa si aceasta un subiect care merita mai multa analiza.

De fapt, de la o intelegere corecta a intregii situatii trebuie sa porneasca intregul efort de respingere a unui candidat supracalificat. Pentru ca atunci cand este vorba de oameni, lucrurile nu sunt niciodata doar albe sau negre.

Data articol: octombrie 8, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam